kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meyve yiyerek zayıflayın ama... Fazla kaçırmayın
Meyve yiyerek zayıflayın ama... Fazla kaçırmayın
Meyve, sebze ağırlıklı diyet programı
Yazın alkol tüketimi nasıl ayarlanmalı?

Meyve yiyerek zayıflayın ama... Fazla kaçırmayın

Kilo verirken, ülkemizde bolca bulunan meyve ve sebzelerden faydalanabilirsiniz. Günde 6-7 porsiyon meyve ve sebze tüketimini öneren uzmanlar, yeterli meyve ve sebze tüketiminin kilo vermenin dışında; kanser, kalp ve sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskini azalttığını belirtiyor. Stresi azaltması, yaşlanmayı geciktirmesi ve cildi güzelleştirmesi ise cabası....

Yaz aylarında, yüksek şeker içeren, yağlı ve kalorili besinlerin yerini rengarenk meyve ve sebzelere bırakırsanız daha kolay kilo verebilirsiniz. Sıcak yaz aylarında asitli içecek tüketiminin azaltılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu havalarda bitki çaylarını öneriyor. Memorial Hastanesi'nden Dyt. Seçil Kenar ve İç Hastalıkları uzmanlarından Doç.Dr. Mesut Başak yaz döneminde meyve sebze ağırlıklı beslenmenin önemini anlattı.

* Tatil döneminde sadece meyve ve sebze tüketerek zayıflamak mümkün mü?
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte meyve ve sebzelerin tüketimi de artıyor. Biz, günde toplam 6-7 porsiyon meyve ve sebze tüketimini öneriyoruz. Yeterli meyve ve sebze tüketimi kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere; birçok kronik hastalık riskinin azalmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini, vücutta stresin azalmasını, yaşlanmanın geciktirilmesini ve cildin güzelleşmesini sağlıyor.

* Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek neden büyük önem taşıyor?
Vücut işlevlerini sürdürürken, açığa birçok zararlı madde çıkıyor. Bu maddelerin vücuttan atılmayıp toplanmasıyla birlikte, kanser başta olmak üzere birçok kronik hastalığın oluşma riski de artıyor. Vücuttaki bu zararlı maddelerin atılması ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi amacıyla, antioksidan dediğimiz vitaminlerin (A, C, E vitamini) vücuda alınması gerekiyor. Bu antioksidanlar da meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunuyor. Bunun yanında meyve ve sebzelerin yüksek posa ve karbonhidrat içeriği, kan şekerini dengeliyor, bağırsakların çalışma hızını artırıyor, sindirim sistemini hastalıklardan koruyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor.

* Hangi meyvenin hangi yararı var?
Yüksek antioksidan özelliğine sahip yeşil biberde, bağışıklık sistemini artıran C vitamini yüksek oranda bulunuyor; ayrıca A vitamini de içeren yeşil biberi, yazın yemeklerde ve salatalarda bolca tüketebilirsiniz.
* Domates, antioksidan işlevi yüksek A ve C vitamininin yanı sıra 'laykopen' de içeriyor. Yapılan araştırmalarda domatesin içeriğindeki laykopen'in başta sindirim sistemi olmak üzere mesane, deri ve göğüs kanseri oluşumunu azalttığı saptanmıştır. Sabah kahvaltıda, salatalarda ve yemeklerde bol miktarda tüketebilirsiniz.
* Üzüm, C vitamini, folik asit, potasyum ve polifenol içeriyor. Özellikle kırmızı üzüm, üzüm suyu ve kırmızı şarap, kalp hastalıkları ile kanser oluşum riskini azaltıyor.
* Yazın vazgeçilmez meyvelerinden
* karpuz, içeriğindeki laykopen ve C vitamini sayesinde vücudu kansere karşı koruyor.
* Kayısıda ise, antioksidan içeriği yüksek A vitamini türevi olan Beta-karoten bulunuyor. Bu madde kanser oluşum riskini azaltıyor. Kayısı, bağırsakların çalışmasına da katkıda bulunuyor.
* Çilek, içerdiği A, C, B1, B2 vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi mineraller ile vitamin ve mineral deposu olma özelliği taşıyor.
* Şeftali; A ve C vitamini bakımından zengin meyvelerin içinde yer alıyor.

* Bol meyve tüketmek kilo aldırır mı?
İçerdikleri vitamin ve minerallerin yanı sıra meyvelerde, meyve şekeri dediğimiz fruktoz bulunuyor. Meyveler fazla yendiği takdirde, karbonhidrat içeriklerinden dolayı kilo aldırabilirler. Bu yüzden diyette meyveler uzmanların belirlediği çeşit, miktar ve porsiyonda tüketilmelidir. Ayrıca yaz aylarında çok uygulanan 'sadece meyve içeren diyetlerin' uzun süre uygulanması vücuda büyük zarar veriyor. Bu tür diyetler, yeterli protein ve yağ içermedikleri için vücutta kas ve su kaybına yol açıyor. Bu yüzden yaz aylarında da yeterli ve dengeli bir diyet uygulanmalı, diyette dengeli protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriği olmalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz ile metabolizma desteklenmelidir.

* Yazın artan sıvı tüketimi ihtiyacı hangi içeceklerle karşılanmalı?
Vücutta oluşan fazla su kaybı, ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Ayrıca cildin elastikiyetinin korunması ve vücut işlevlerinin devam etmesi bakımından, yaz aylarında sıvı tüketiminin 2.5-3 litre olmasına dikkat etmeliyiz. Kilo almak istemeyenler için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, asitli içecekler... Asitli içecekler yüksek kalori, kafein ve asit içeriğine sahip olduğundan bu içeceklerin yerine su, ayran ve bitki çaylarının tüketilmesini öneriyoruz.

Esra Tüzün

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Hopalılar Koyuncu'yu festivalle anıyor
 Atçılık onlar için bir tutku
 Lady Di ve Madonna'nın doktoru bir Türkiye aşığı
 Spielberg'ün önerisi
 Kürdandan ağaç-çiçek, makarnadan araba yapsın
 Ateşiniz sönmesin!
 Ozon terapi ile taptaze bir hayata başlayın
 Hem nem kazanın hem de mutluluk
 Kırmızının ateşi siyahın gizemi
 Fark ettiren parfüm Fark ettiren parfüm
HAKAN & UTKU
Bir ihtimal daha var
(Nihat Genç ile İletişim...
AYŞE TÜTER
Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle...
Çiftlerin, doğum sonrasında dikkatli olması gerekiyor!
Çiftlerin, doğum sonrasında dikkatli olması gerekiyor!
Evli çiftlerin, ilişkilerini mutlu ve sağlıklı bir biçimde devam...
Eşimden kalan parayı turizme yatıracağım
Eşimden kalan parayı turizme yatıracağım
Petrol kralı İran asıllı İngiliz vatandaşı iş adamı Shery...
Önceleri silikti ama şimdi başrolde
Önceleri silikti ama şimdi başrolde
Bir silik karakterin nasıl başrol yapıldığının en güzel örneğini Sema...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.