kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Teröre akıllı çözüm

Bir kez daha hükümetin, daha doğrusu Başbakan'ın yapması gereken bir açıklamayı Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Son dönemde tırmanan terör eylemleri, kaybedilen canlar ve Kuzey Irak'tan kaynaklanan tehditler gibi konularda Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ hayli detaylı bilgiler verdi.
Orgeneral Başbuğ'un konuşmasının en çarpıcı yanlarından biri terörizm konusunu ve terörle mücadeleyi yalnızca güvenlik önlemleri düzeyinde tartışmıyor oluşuydu. Konuşma metnine yansıyan gerçekçilik Türkiye'nin bu meseleyle başa çıkarken duygulara değil akıla dayanacağını gösteriyordu.
Son dönemde özellikle önde gelen Kürt siyasi kişiliklerden Hikmet Fidan'ın öldürülmesiyle başlayan tartışmalar PKK'nın güç yitirmekte olduğu üzerinde yoğunlaşıyordu. Orgeneral Başbuğ da "Örgüt herşeyden önce içinde bulunduğu iç krizi örtmek ve ortadan kaldırmak için kanlı ancak riski az eylemlere baş vurarak amaç ve hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadır" diyerek bu genel değerlendirmeyi paylaşıyor. Bunun sebepleri arasında da " bölge halkının terör hareketlerini desteklememesi "ni başta gelen nedenlerden biri olarak görüyor.
Genelkurmay İkinci Başkanı, konuşmasında buna değinmemiş olsa da bu durumun önemli sebeplerinden birinin Türkiye'de gerçekleşen demokratik reformlar olduğuna şüphe yok. Kürt sorununun siyasi mekanizmalar ve ülkede kapsamlı bir demokratikleşme sayesinde çözümlenebileceğine dair umut, şiddetten medet umulmamasına da yol açıyor. Bu ise AB üyelik sürecinin birçoklarının iddia ettiğinin aksine Türkiye'de toplumsal barışa ve bütünlüğe katkı yaptığının önemli göstergelerinden biri.

Çıkarılacak
altı sonuç
Orgeneral Başbuğ'un PKK'ya katılanların profiliyle ilgili verdiği bilgiler hayli çarpıcı ve meselenin sosyal boyutuna verilen önemi göstermesi açısından dikkate değer. Örgüte katılanların yüzde 75'i, 20-30 yaş grubundan. "Örgüte katıanların yüzde 60'ı eğitim almamıştır, yani cahildir. Kendilerini tatmin edecek bireysel kimlikten mahrumdurlar.
Yaklaşık yüzde 75'i işsizdir. Bölgede eğitim seviyesi yükseltilmezse ve işsizliğe çare bulunamazsa, örgüte yeni katılımları önlemek gerçekten çok zordur." Genelkurmay'ın değerlendirmesi, PKK'nın 1990'lardaki gücüne yeniden erişemeyeceği, o karanlık günlere gerek bölge halkının şiddetten bezmesi, gerekse güvenlik güçlerinin imkânları nedeniyle dönülmeyeceği yönünde. Orgeneral Başbuğ'un verdiği rakamlardan Türkiye'nin veya ABD'nin Kandil Dağı'nı bombalamasından herhangi bir sonuç elde edilemeyeceği de ortaya çıkıyor. Zira "Kandil Dağı bölgesinde 600650 teröristin bulunduğunu, geri kalanların ise yani 2200-2450 kadar teröristin 348 km'lik Türkiye-Irak sınırı boyunca yerleştiği" biliniyor.
Pek çok başka saptamayı ve medyadan talepleri de içeren konuşmadan şu sonuçları çıkarmak mümkün : Kuzey Irak'a sınırlı bir müdahale yapılması ihtimali vardır ancak ilk tercih değildir. Tercih edilen yöntem PKK elebaşılarının yakalanması veya öldürülmesidir. Hükümetin AB üyesi ülkelerden, PKK'nın finansman ve hareket kabiliyetini sınırlayıcı talepleri gündeme getirmesi beklenmelidir. Türkiye'nin bu bağlamda dayanışma talep etme hakkı vardır. ABD ile TSK arasındaki basın aracılığıyla süren diyalog deşifre edilmeye muhtaçtır. Gelişmeleri kestirebilmek için satır aralarını iyi okumak gerekir.
Terörle mücadelenin ötesinde, siyaseten Kürt meselesi hakkında ne yapılacağı şimdilik bu konuda sicili nakis olan hükümete bağlı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kapan   / 17-07-2005
 Çıkmaz Sokak   / 14-07-2005
 Unutmamak   / 10-07-2005
 Yeniden yapılanma   / 07-07-2005
 Sürecin meyveleri   / 03-07-2005
 Yola devam   / 30-06-2005
 Kitlelerin isyanı   / 26-06-2005
 Ortadoğu'da demokrasi mi?   / 23-06-2005
 Tarzan zor durumda   / 19-06-2005
 Bezirganın dönüşü   / 16-06-2005
SOLİ ÖZEL
Teröre akıllı çözüm
Bir kez daha hükümetin, daha doğrusu...
Havuzun %94'ü doldu
Havuzun %94'ü doldu
4 büyüklerin, "Federasyon bize %6'lık artırımı garanti etsin" talebi...
Türkiye'yi ayağa kaldırırım
Türkiye'yi ayağa kaldırırım
Ailton ilk röportajını SABAH'a verdi. Brezilyalı oyuncunun...
Erdoğan Evliya Çelebi gibi
Erdoğan Evliya Çelebi gibi
Dünyanın çevresini 10 kez dolaşmaya eşit olan geziler boyunca 402 bin...
İşte terörü boğacak yasa
Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ'un örnek verdiği İngiltere'deki...
Şehit teğmenin babaevinde yas
Hakkâri'de şehit düşen teğmen Kara'nın cenazesi, memleketinde tepki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu