kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Ozyilmazel @ SABAH
 

Bulimik kızlar gözlerini saklar

Doktorlar gazetelerde bas bas bağırıyor; 'zayıflık takıntısı sonunda hasta eder insanı' diye! Velhasıl gel sen ne çektiğimizi bir de bize sor... Her gün gazetelerde diyet haberlerini okumak, reklamlardaki kaburgaları sayılan kızlara erkeklerinin ağzının sularının akması, mağazalarda eski 'medium' bedenlerin artık 'large' altında satılması, sizi görenlerin hatırınızı sormadan önce "Aaaayy çok kilo almışsın" demesi bizi nasıl etkiliyor biliyor musunuz? Sonra da zayıflamaya takma diyorsunuz. Aaaah ah! Şimdi de başımıza sıfır beden modası çıktı işte. Gülşen'in gerile gerile söylediğine göre tüm dünya sıfır beden olmak istiyormuş. Yaaa... Bilmeyenlere şıp diye çiziktireyim; sıfır beden eşittir 32 beden. Yani çoğumuz 36 giymeyi hayal ederken, bu kızlar Safinaz misali 32'ye girecek kadar inceler. (hayret bişey yaaaa) Mesela Gülşen sıfır beden, Paris Hilton'un kankası Nicole Richie sıfır beden, Ebru Şallı sıfır beden, 'Çaresiz Ev Kadını' Teri Hatcher sıfır beden ama manken Tülin Şahin söylenildiği gibi sıfır beden değil.

SIFIR BEDEN DEĞİL!
Hakkında 'sıfır beden manken' diye yazıldıktan sonra çok üzülmüş; beni aradı. Kızın ölçüleri 88-58-88! Yıllardır anoreksiya (yememe hastalığı) ve bulimia (yiyip yiyip kusma hastalığı) karşıtı yazılar yazıyor, genç kızları uyarıyor ve arkadaşı olduğum için yakından biliyorum günde altı öğün aslanlar gibi yemek yiyor. Tülin'in tek özelliği; saat 7'den sonra yemek yememesi ve her gün spora gitmesi. Diyor ki; "Ben Kaliforniya görünümlü zayıfım. Yani sağlıklı ve dolgun zayıf..." Çok şükür Tülin meselesini aydınlattıktan sonra blumia konusuna dönüş yapıyorum. Eskiden en yakın arkadaşım bulimik olduğu için ayıptır söylemesi bu konuyu çok iyi bilirim. Genelde devamlı diyette olan kişiler bulimiktir. Şöyle ki; kız günün belli bir saatine kadar diyet yapar sonra gözü döner ve tabak tabak yemek yiyip tuvalete gider kusar. Hem zayıflamak ister, hem yemek yemek. Bulimiklerde kendini cezalandırma isteği ve kendinden nefret etme had safhadadır. Her kusmadan sonra vidan azabı çeker, kendi kendilerine yeminler ederler. 'Bir daha yapmayacağım' diye...

YÜZ ŞİŞ CİLT BOZUK
İşte size bulimik tanıma rehberi: (anneler dikkat) Hızlı yemek yer, yemekle bol bol kola gibi gazlı içecekler içer (rahat kusabilmek için), yemeği bitince beş dakika içinde tuvalete gider ve uzun kalır. Tuvaletten dönünce gözlerini masadakilerden kaçırır (utanıyor) ama bir dahaki öğünde yine yapacaktır. Yüzleri şişer ve çirkinleşir. Kusunca mide asitleri ağızlarına geldiğinden dişleri erir. (Tülin'in dünyanın en güzel dişlerine ve saçlarına sahip olması bile sağlıklı beslendiğini kanıtlar.) Ciltleri bozuktur, saçları dökülür, sinirleri hep gergindir, yalan söylerler ve genelde çok zayıf değildirler. Hafif tombiş kızların yemek yeme biçimlerini kontrol edin derim. Esas zayıf kalanlar anoreksiktir. Yani yemek yemeyenler. Bulimianın tedavisi zorludur çünkü bugün bıraksan, iki sene sonra bir depresyon anında yeniden başlayabilirsin. Aman diyeyim kızlar; kimselere özenip sakın ucundan kıyısından bulaşmayın e mi! Bulimia sizi yaşlandıracak, ömrünüzden çalacaktır unutmayın. Tamam biliyorum, kendinizi en iyi hissettiğiniz zamanda bile diyelim annenizin (ki anneler bunu çok yapar) sizi süzüp "Kızım biraz az ye bak yanların çıktı" demesi tüm güveninizi altüst ediverir. Ama emin olun ki zayıflamak o güveninizi geri getirmeyecektir! Şimdi AKAŞA Yayınları'ndan fırlamış gibi olacağım ama en doğru laf bu; 'Ey ablalarım ve çıtır kardeşlerim, önce kendinizi sevin!" Ne demişler; mutlu kadın güzeldir!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hayrola? Orası bize özeldi!   / 10-03-2006
 'Torpilli' damgalı ünlü çocukları   / 08-03-2006
 Eşofman sosyal intihar mı?   / 06-03-2006
 Klarnetin İbo'su   / 03-03-2006
 Plazma kalsın arkadaşım gelsin   / 01-03-2006
 Yaz yakında selülit derdi kapıda   / 27-02-2006
 Madonna olsan da aynı olmasan da...   / 24-02-2006
 Yılmaz Erdoğan hocadır alaylıyı eğiten fırçadır   / 22-02-2006
 Bill Gates'in düşkünü terasta yer kış günü   / 20-02-2006
 Hülya neyin kurbanı?   / 17-02-2006
AYŞE ÖZYILMAZEL
Bulimik kızlar gözlerini saklar
Doktorlar gazetelerde...
HAKAN & UTKU
Y.U.H. (Yaşanmış Ultra Hadiseler)
Lüks spor bir...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Fesleğenli domates çorbası...
40 yaşından hemen sonra gençleşmeye başlayın
40 yaşından hemen sonra gençleşmeye başlayın
İhtiyaç duyduğunuz ilk an kendinizi yenilemeye başlayabilirsiniz.
Mezuniyetini 'Hülya'da kutlayacak!
Mezuniyetini 'Hülya'da kutlayacak!
İtalya'da altı ay modacılık üzerine eğitim alan Helin Avşar,...
Mumcu vazgeçti ama Say affetmiyor!
Mumcu vazgeçti ama Say affetmiyor!
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu; dünyaca ünlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.