kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Sistem yerli borsacıya da bankacıya da kapıyı gösteriyor

Yerli bireysel borsa yatırımcıları beş yıl önce 1 milyon 359 bin iken 2005 sonunda 880 bine düştü. Beş yılda 479 bin kişi azaldı. Enflasyonun tek haneli rakamlara indiği, reel faizlerin yüzde 6'lara düştüğü döviz kurunun gerilediği, yabancıların talebiyle borsanın yüzde 59 arttığı, Türkiye'nin AB ile müzakelerinin başladığı, ekonominin yüzde 7.6 büyüdüğü bir yılda borsa yatırımcılarının sayısı azalmaya devam etti. Yabancıların payı 11 puan daha artarak yüzde 66'ya çıkarken, yerlilerin borsadaki payı yüzde 34'e geriledi.
Bir yerde yerliler Türkiye'nin şirketlerine ve sermaye piyasasına güvenememiş duruma geldiler. Bu nedenle yatırım yapmaktan kaçındılar. Buna karkşılık yabancıların güveni ise daha fazlaydı.

Geçmişin
izi
Bunun önemli bir nedeni yerli yatırımcıların geçmiş dönemlerde, krizlerden darbe yemesi. Tecrübeleri, işlem yapma teknikleri, uluslararası deneyimleri, büyüklükleri ve yatırım vadelerinin uzunluğu nedeniyle yabancı yatırımcılar, bu darbeleri ucuz atlattı. Aracı kurumların batışından yerliler büyük zarar gördü. 12 yıl önce meydana gelen bu olay henüz temizlenmiş, sistem bu konuda yatırımcıyla barışmış değil. 2001 kriziyle yerli yatırımcı sadece aracı kuruluşların değil, şirketlerin de batabileceğini gördü. Bunun darbesini yedi. Özellikle batık bankaların çifte bilanço açıklaması ve sonra bu bankalardaki küçük yatırımcıların hisselerine bedelsiz el konulması, 10 binlerce mağdur yarattı. Buna bir de piyasanın çöküşü eklenince, kaybeden yatırımcı sayısı çoğaldı, yatırımcıların kaybı büyüdü, güven erozyonu en yüksek noktaya çıktı.

Fırsat
kaçırıldı
Krizin ardından ve özellikle de küresel sermayenin bollaşmaya ve dünya faiz oranlarının en düşük düzeylerine inmeye başladığı bir dönemde yabancı yatırımcılar yeniden İstanbul Borsası'nda alımlara başlarken yerliler piyasadan uzak durdu. Krizin ağır psikolojik şartlarından kurtulamadılar. Fiyatlar belli bir noktaya geldikten sonra fırsatın kaçırılmış olduğu düşüncesi, bazı yatırımcıları borsaya gelmekten alıkoydu. Sonuçta İMKB'nin üçte ikisi yabancıların eline geçti. Yerlilerin payı üçte bire indi. Ortaya yerli yatırımcıları piyasaya çekecek, piyasayla barıştıracak, onların güvenini artıracak projeler yürürlüğe konulamadı. Hatta yabancı yatırımcının varlığı yerlinin gözardı edilmesine bile yol açtı denilebilir. Sonuçta yerli yatırımcılar sermaye piyasasından önemli ölçüde dışlandı.

Bankacılıkta
da yabancı
Tıpkı bankacılıkta olduğu gibi. Artık bankacılıkta da yabancıların ağırlığı hissediliyor. Bu gidişle yakında bu sektörde de çoğunluğa geçebilecekler.
Banka sahip ve yöneticilerine 20 yıl geriye yönelik sorumluluk getirilmesi, yedi sülalesinin de banka işlemlerinden bütün mal varlıklarıyla sorumlu tutulması, AB konjonktürü ile birleşince yerli sermayedarın çekildiği, yabancı sermayedarın sahip olduğu bir bankacılık sektörü ile karşı karşıya kaldık.
Borsada küçük hissedarların uğradıkları haksızlıklar ve şansızlıklar, bir yerde tecrübesizlik Türkiye sermaye piyasasını yabancıların hakimiyetine soktu. Bankalarda ana hissedara karşı takınılan tutum da bu sektörde yabancıları hakim duruma getirdi. Her iki tarafta da yerlilerin hor görülmesi, haklarının korunamaması sektörlerdeki yabancı ağırlığıyla sonuçlandı.

Karşılığı
yok
Şimdi acaba Türkiye'deki faaliyetinden dolayı hangi yabancının yedi sülalesi soruşturulacak? Mal varlığına el konulacak? Bu kanun fiilen ancak yerli banka sermayedarını cezalandıracak. Bankacılıktan ve sermaye piyasasından sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de, " Türkler de Yunan bankalarıyla ilgilensin " demiş. Yunanistan'daki bu Türkiye fobisi olduktan sonra bırakın banka satmayı yakınından bile geçireceğini sanmıyorum. Turgut Özal Başbakan iken çok iyi niyetle Yunanistan'a vizeyi kaldırttı. Yunanlılar Türkiye'ye hâlâ vizesiz geliyorlar. Aradan geçen 20 yıla yakın zamanda ise Yunanistan, Türkler'e vizeyi kaldırmadı. Bu yeterince iyi bir örnek değil mi?

Sonuç
"Bana vermen için sana veriyorum"
Latin Özdeyişi

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Borsanın yatırımcı sayısındaki azalma yarım milyona yaklaştı   / 10-05-2006
 Cari açık yanında bir de enflasyon riskimiz oldu   / 09-05-2006
 Altın servetimizi 93 milyar $ artırdı   / 08-05-2006
 Dünya borsaları ilk çöküşü İstanbul Lalesi'yle tatmış   / 05-05-2006
 Enflasyon ve faizde yeni dönem   / 04-05-2006
 Lüks konut doygunluk sınırında sıra diğer gelir gruplarında   / 03-05-2006
 Euro'nun yükselişi kişisel yatırımcıları ters köşeye yatırdı   / 02-05-2006
 İç ve dış gelişmeler karışık tetikte olma zamanı   / 28-04-2006
 Dünyada belirsizlik bitmedi daha yeni mi başlıyor?   / 27-04-2006
 Merkez faizde ne yapar?   / 26-04-2006
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Rekabet Kurulu yeniden toplanacak
Yazarımız, Danıştay'ın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sistem yerli borsacıya da bankacıya da kapıyı...
Boşanmak için fotoğraflı düello
Sosyetenin diş hekimi Doç. Dr. Ata Anıl ile eşi Esra Anıl, karşılıklı...
Tiyatroya sansür
Trabzon'daki bir festivale katılan Rumen ekibinin oyununda çıplak...
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
Eski Konya Belediye Başkanı AKP Konya Milletvekili Halil Ürün'ün eşi,...
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Kayıp işadamı Kemal Uzan'ın ilk kez ortaya çıkan günlüklerinde...
IMKB
E: 43.789 D:% -1,74
DOLAR
S: 1,353 D:% 0,782
EURO
S: 1,728 D:% 1,023
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu