kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Bu yangını ancak hükümetin tavır değişikliği söndürür

Piyasalar doğası gereği erken hareket eder. Bu nedenle finansal piyasalar reel ekonomik ve siyasi olayların bir öncü göstergesi gibidir.
Finansal piyasaların marta kadarki parlak performansının arkasında Türkiye'nin siyasi ve ekonomik açıdan gösterdiği parlak başarılar vardı. Bir de dış konjonktürün sağladığı büyük bir fırsat.

Geleceğin
gelişmeleri
Mart başından beri piyasalarda satılmakta olan ise yine geleceğe ait olası gelişmeler. Piyasaların erken davranmasının sonucu olarak siyasi ve ekonomik gelişmeler bugünden fiyatlanıyor.
Önümüzdeki döneme bakınca da, Türkiye'de olumsuz gelişmelerin olumlu gelişmelerden daha çok olabileceği tahmin ediliyor. Bu olumsuz haberlerin çoğalmasına bir yerde hükümet de, icraatları ve söylemiyle katkıda bulunmadı değil. Ancak şimdi bu olaylara geri dönmenin yararı yok.
Sonuçta olan oldu, yerlinin döviz satışı yabancıyı kesmedi. Yerli beklemeye koyuldu. Yabancıların spekülatif atağıyla piyasalarda büyük yangın başladı.

Konjonktür
belirleyicileri
Bu bozulma acaba bir trend dönüşü mü, yoksa geçmişte üç dört kez yaşadığımız bir türbülans mı?
*Bir kere, piyasalardaki kötüleşmenin türbülüns düzeyinde kalması için 2.5 aylık süre biraz uzun. Geçmiş türbülanslar 2-7 hafta arasında son bulmuş. Şimdi 10 haftayı geride bıraktık. Bu açıdan piyasa hareketleri bir trend değişikliğine doğru gidiyor izlenimi veriyor.
*Geçmiş türbülanslardan farklı olan bir başka durum, artık dünyada likidite artışının giderek kısılması ve faiz oranlarının yükselmesi. En azından küresel faizlerde bir trend dönüşü var. Bu durumda, Türkiye'ye sermaye akışı olsa bile, bunun faizi daha yüksek olacak demek.
*Kaldı ki, Türkiye'nin dışarıdan sermaye girişine ihtiyacı her zamankinden daha fazla. Bu yıl için 30 milyar dolarlık bir cari açık bekleniyor. Bu da her ay Türkiye'nin 2.5 milyar dolarlık bir finansman ihtiyacı demektir. Yani Türkiye bırakın sermaye çıkışını, sermaye girişinin durması halinde bile, mevcut ekonomik büyümesini ve finansal piyasalardaki dengesini koruyamaz. Mevcudu korumak için bile, aylık 2.5 milyar dolara ihtiyaç var.
*Enflasyon nisan ayında baş kaldırdı. Bu hareket mayıs ve haziran ayında yatışsa bile, önümüzde çifte seçim var. Biri Cumhurbaşkanlığı diğeri genel seçim. Her seçim öncesinde her iktidar az veya çok populizm yaptı. Geniş kitlelere hoş görünecek uygulamalara gitti. Tarım fiyatlarından tutun, ücret artışlarına kadar. Bunun da talep artışı yoluyla enflasyona yansıması beklenebilir.
*Bizzat Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl yapılacağı başlı başına bir düğüm ve gerilim kaynağı. Bunun, finansal piyasalar üzerindeki hakimiyetini azaltacak anahtar da hükümetin elinde. Ya bu sonbaharda seçime gider ve yeni parlamentoyla Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır. Ancak bu kez de, erken genel seçimlerin bizzat kendisi piyasalar için belirsizlik ve risk kaynağı olur. Ya da erken seçime gitmeden Cumhurbaşkanlığı seçiminin başlı başına bir stres kaynağı olmaktan çıkarılmasının tek yolu ise AKP'nin bu konuda uzlaşmaya gideceğini açıklaması olabilir. Ancak bu seçenek bize hepsinden daha zor geliyor. Dolayısıyla bu konuda pek umut yok.
*En geç 2007 Kasım'nda yapılacak genel seçimlerin ekonomi üzerine gölgesi şimdiden düşmeye başladı. 4 aylık bütçede gelirlerin yüzde 24 artmasına karşılık faiz harcamaları yüzde 5 azalmış. Asıl artış yüzde 32 ile faiz dışı harcamalarda. Gelir artışı ve faizde sağlanan tasarruf, faiz dışı harcama artışını örtüyor. Ama böyle bir gerçek var. Bu aşamadan sonra seçimlerin ekonomi ve piyasalar üzerindeki olumsuz etkisini azaltmanın tek yolu, mümkün olduğunca erken ve baskın bir seçime gitmekten geçiyor.
*Hükümet en kısa zamanda piyasalarda oluşan bu hareketleri yatıştırmanın yolunu bulmalı. Bunun için de Başbakan'ın çıkıp "bu işi ciddiye aldığını, ekonomide ipin ucunu bırakmayacağını, siyasi tansiyonu azaltmak için elinden geleni yapacağını, AB yolunda yeni hamlelere girişeceğini, Cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşmaya açık olacağını ve seçimlerin de tam zamanında yapılacağını" açıklaması etkili olabilir. Tabi ardından bu yönde uygulamalar gelmeli.

Hükümet
ne yapar?
Bu durumda hükümet önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeleri çoğaltırken olumsuzgelişmeleri azaltabilir. Finansal piyasalardaki kötüleşme durabilir; hatta uzun vadeli konjonktür de korunabilir.
Aksi takdirde veya icraat yönünden hükümetin yorgunluk göstermesi, uzun vadeli olumlu konjonktürün bitmesi olur. Bu hükümetin seçimde anlatacağı iyi bir hikayesi vardı. O elden gider. Bedeli de seçimde ödenmiş olur.

Sonuç
"Suya düşerek boğulmazsın; orada kalarak boğulursun"
Edwin Cole

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Piyasaları ancak yeni ve iyi bir hikaye toparlar   / 12-05-2006
 Sistem yerli borsacıya da bankacıya da kapıyı gösteriyor   / 11-05-2006
 Borsanın yatırımcı sayısındaki azalma yarım milyona yaklaştı   / 10-05-2006
 Cari açık yanında bir de enflasyon riskimiz oldu   / 09-05-2006
 Altın servetimizi 93 milyar $ artırdı   / 08-05-2006
 Dünya borsaları ilk çöküşü İstanbul Lalesi'yle tatmış   / 05-05-2006
 Enflasyon ve faizde yeni dönem   / 04-05-2006
 Lüks konut doygunluk sınırında sıra diğer gelir gruplarında   / 03-05-2006
 Euro'nun yükselişi kişisel yatırımcıları ters köşeye yatırdı   / 02-05-2006
 İç ve dış gelişmeler karışık tetikte olma zamanı   / 28-04-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu yangını ancak hükümetin tavır değişikliği...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yabancılar yine oyun peşinde
Son bir...
MELİHA OKUR
Koç, 80. yılında Van Gölü'nü temizliyor
Projenin adı;...
ŞELALE KADAK
Derviş: Sizleri özleyeceğim hiç aklıma gelmezdi!
Samimi...
Ölümcül takip
Yunuslar'ın durdurmaya çalıştığı çalıntı otomobildeki 2 hırsız önce...
Bir Türk kadını dünyanın zirvesinde
Ankara'dan 27 Mart'ta yola çıkan ODTÜ'lü 11 dağcıdan 4'ü, Everest'in...
İkinci eşi sineye çekemem, dayağı kabul edemem
İkinci eşi sineye çekemem, dayağı kabul edemem
Eşimin 6 yıllık beraberliği var. Uzun zamandır seziyordum, sordum ama...
On kuruş sürgünü
On kuruş sürgünü
Metronun güvenlik görevlisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel...
IMKB
E: 41.971 D:% -3,99
DOLAR
S: 1,457 D:% 3,298
EURO
S: 1,866 D:% 2,642
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu