kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Yeni teşvikli bölgemiz: Mısır

Dünya Ekonomik Forumu'nun Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm El Şeyh'te düzenlediği "Ortadoğu Davos"una katılmak için Mısır'a giden Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından bu ülkenin yatırımcılara sağladığı imkanları araştırmalarını istemesinde yarar var.
Çünkü, Bulgaristan ve Romanya'dan sonra Mısır da yatırımcılarımız için sınırlarımız dışındaki teşvik bölgesi haline geliyor. Özellikle de tekstil sektöründe.
Toplumsal enerjimizi boşa harcamanın en hüzün verici örneklerinden birini yaşadığımız malum olaylar nedeniyle, bir haber gündemde hak ettiği yere taşınamadı: Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, tekstil sektöründe yeni yatırımların Mısır'a kaydırılmaya başlandığını açıkladı. Örnekler de verdi: Kendi firması Kahire yakınlarındaki El Obur serbest bölgesinde 4 milyon dolarlık yatırımla 500 işçi çalıştıracak pantalon fabrikası kuruyor. Bir başta firma bin kişinin çalışacağı çarşaf fabrikası yatırımı kararı aldı. İki büyük grup serbest bölge kurmak için kolları sıvadı. Bir holding 2 bin kişiyi istihdam edecek iki fabrikasını açmak üzere. Uzatmayalım; şimdilik toplam 25 Türk firması Mısır'a yatırım yapıyor.
Neden? Cevap: "Çin'in bunaltıcı rekabetine karşı ayakta durabilmek için başka çaremiz kalmadı." Peki neden Mısır? Bunun da yanıtını rakamlarla veriyorlar: İşçilik maliyeti herşey dahil 70 dolar (Türkiye'de 650 dolardan başlıyor), elektriğin kilovatsaati 3 cent (Türkiye'de 9 cent'in üstünde), belli büyüklükteki yatırım serbest bölge haline getirilebiliyor. "Özetle" diyorlar, "Mısır'daki girdi maliyetleri neredeyse Çin düzeyinde..."

Komşunun dayanılmaz cazibesi
Sanki Bulgaristan farklı mı? AB Komisyonu üç gün önce Birlik üyelerinde ücret ve vergilerin karşılaştırıldığı bir rapor yayınladı. Bir örnek verelim: AB'de ücret düzeyinin en yüksek olduğu ülke yıllık brüt 41.736 avro ile Danimarka. En düşük ise 3.616 avro ile Letonya. Ancak Bulgaristan AB'ye katılınca Letonya'yı tahtından indirecek. Zira bu ülkede yıllık ortalama brüt ücret sadece 1.884 avro. Bölün 12'ye. Ayda 157 avro yapıyor. Vergi, sosyal güvenlik primi dahil.
Gerisini biz tamamlayalım: Kurumlar vergisi yüzde 15, yüksek işsizliğin olduğu bölgelerde sıfır (Bizde işverenler kurumlar vergisinin yüzde 30'dan 20'ye indirilmesini beklemeye devam ediyor), 5 milyon avronun üstündeki yatırımlar için ithalatta KDV muafiyeti, yıllık yüzde 50 amortisman, son derece basit ve hızlı formaliteyle arazi satın alma imkanı, ucuz enerji (4-6 cent). Devletin verdiği bu teşviklere bir de belediyelerin sağladığı avantajları ekleyin...
O yüzden Trakya'daki firmalarda yatırımlarını komşuya kaydırma yarışı başladı. O yüzden Bulgaristan'daki Türk yatırımları 1 milyar dolara gidiyor.
Mısır toplantıları için hazırlanan raporda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde işsizliğin yüzde 25'e çıkması istenmiyorsa, önümüzdeki 20 yıllık dönemde yılda yüzde 67'lik büyüme hızı tutturulmasının şart olduğu uyarısı yapılıyor. Eh, en azından Mısır'ın bu oranı yakalamasında Türk yatırımcıların da katkısı olacak.
Ankara ise hâlâ "IMF'ye taahhütleri delmeden, sosyal güvenlik finansal dengelerini bozmadan istihdam yüklerini azaltma"nın çarelerini arıyor.
Ve bu arayış sürerken, genelde yüzde 12'ye, genç nüfusta yüzde 20'ye dayanan işsizler ordusuna hergün yeni birlikler ekleniyor. Olsun! Mısır'daki işsiz ordusunu azaltıyoruz ya; onun mutluluğu yeter!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kalpler ve dudaklar   / 20-05-2006
 İş işten geçmedi   / 19-05-2006
 Başucu raporu   / 18-05-2006
 Yumuşak karın   / 17-05-2006
 İyi bir gelişme   / 16-05-2006
 Paris Kulübü   / 15-05-2006
 En uzun yıl   / 14-05-2006
 Türkiye, İran ve İsrail   / 13-05-2006
 Ege ısınmamalı   / 12-05-2006
 Vetonun satır araları   / 11-05-2006
YILMAZ ÖZDİL
42 Afgan
Abi acayip trafik...
ERGUN BABAHAN
Korku ve gerilime oynamak
Danıştay'a yapılan alçak...
MEHMET BARLAS
Büyük balık küçük balığı yutar demişler...
Koca bir...
UMUR TALU
Bir de katil var!
Belki kısmetsiziz, belki de...
ERDAL ŞAFAK
Yeni teşvikli bölgemiz: Mısır
Dünya Ekonomik...
Bağdat'ta nihayet 'gerçek' bir hükümet
Hükümette Şiiler çoğunluğu aldı... Tartışmalı içişleri ile savunma...
'İran Yahudileri kurdele ile fişleyecek' iddiası
İran'da halkın tek tip kıyafet giymesini öngören yeni yasayla ilgili...
Özdemir'in kabusu Muhafız Alayı
Özdemir'in kabusu Muhafız Alayı
Adı "Fenerbahçe'nin Yeni Başkanı" olarak geçen Nihat Özdemir'in,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu