kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Balans ayarı

Yeni Terörle Mücadele Yasası neredeyse ülkede tık çıkmadan Meclis'ten geçti. Yapılan araştırmalarda otoriter yönetimlerden medet umduğu ortaya çıkan Türkiye kamuoyunun çoğunluğu da herhalde bu yasadan rahatsızlık duymuyor.
Bizzat, son iki yıldaki mesaisiyle fikir özgürlüğüne inancı hakkında hayli kuşku beslenen Adalet Bakanı, yasa çıktıktan hemen sonra Meclis kürsüsünde yasaya karşı çıktı. Bakan, "Umarım bu kanun hiç uygulanmaz. Bu kanunun zorunluluğunu kabul edenler bile 'Acaba haksız yere masumlara uygulanır mı' endişesi taşıyor. Uygulayıcılar, Meclis iradesini ve kanun gerekçesini çok iyi özümsemeli." dedi.

Yürütmenin
iktidar savaşı
Özgürlükleri kısıtlayacak ve devletin keyfi hareket etme alanını genişletecek bu kanun şimdi Cumhurbaşkanı'nın önünde. Eğer imzalanırsa bu kanunun yürürlüğe girmesinin kendisinin Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak yaptığı iki konuşmanın ruhuyla ve özüyle nasıl bağdaştığı sorusunu sormak mümkün.
Dünyanın her yerinde, hatta yerleşik demokrasilerde yürütme kendi iktidar alanını arttırmaya çalışıyor. Terörle mücadele adına hukukun cenderesini kırmak istiyor. ABD'deki Bush yönetimi bu konuda en ileriye giden demokratik yönetim oldu. 11 Eylül saldırılarının ardından gelen şoku Bush ve kabinesi ABD'deki özgürlükler alanını kısıtlamak, hukukun bireylerin aleyhine işlemesini kolaylaştırmak ve yönetimin hesap vermesini engellemek için kullandılar.
Bu yaptıklarında o denli ileri gittiler ki Bush, Kongre'den imzalaması için gelen kanunları ancak kendi anladığı şekilde uygulayacağını dahi ilan etti. Amerikan sistemindeki "imzalama beyanı" yetkisini kullanarak Kongre'nin iradesini hiçe sayma hakkını kendisine verdi. ABD'nin uluslararası prestijini ve inanılılırlığını olduğu kadar ABD demokrasisini de hayli hırpalayan bu tutum karşısında sistem uzun süre gerekli tepkiyi veremedi.
Son bir-iki yıl içinde önce basın Irak Savaşı öncesindeki sinamikiliğinden sıyrılarak sarsıcı haberlerle ortaya çıktı. Yönetimin savaştan önceki yalanları, vatandaşların haklarını kısıtlayan uygulamaları ve genelde hukuku hiçe sayan yaklaşımları mercek altına alındı. Sivil toplum örgütleri savaşın kötü gitmesinin yarattığı hoşnutsuzluktan yararlanarak baskıyı arttırdı . Nihayet Amerikan adalet mekanizması olması gerektiği gibi işlemeye başladı.

Basının
'ifade özgürlüğü'
Basın giderek artan sayıda gizli programı gündeme getirerek gizlilik saplantısı içindeki Bush yönetimini deli etmeye başladı. Geçen hafta Los Angeles Times ve New York Times gazetelerinde Bush yönetiminin uluslararası banka işlemlerini gözetim altında tutmaya yarayan gizli bir uygulaması haber yapıldı. Yönetim küplere binerek gazeteleri ihanetle suçladıysa da sonuç elde edemedi. Gazete yöneticileri terörün hedefleri arasında olduklarını hatırlattı. Terörle mücadelenin ifade özgürlüğü ve halkın bilgi edinme hakkının önüne geçemeyeceğini savundu.
ABD Yüksek Mahkemesi bile geçen hafta Guantanamo'da tutuklu bulunanların yargılanmalarıyla ilgili önemli bir karar verdi. Mahkemenin kararı Guantanamo'daki uygulamaları eleştirmedi. Ancak haklarında suçlama olmadan tutuklu bulunanların yargılanmalarında yasal düzenlemelerin yapılmasını yani Bush yönetiminin suçu tanımlama ve yargı yöntemlerindeki keyfiliğini sona erdirmesini istedi.
Bu gelişmelerle birlikte Amerikan demokrasisinde otoriterliğe karşı sivil ve hukuki bir balans ayarının başladığını söylemek mümkün. Hâlâ çoğunluğu AB üyesi olmak isteyen Türkiye'de de kamuoyu, basın ve hukuk sistemi demokrasiye bu ölçüde sahip çıkar acaba?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yol ayrımı   / 29-06-2006
 Rota   / 25-06-2006
 Kızlar ve gelinler   / 22-06-2006
 Karar   / 18-06-2006
 Gerilim   / 15-06-2006
 Zerkalı   / 11-06-2006
 Gevşeme   / 04-06-2006
 İşlek trafik   / 01-06-2006
 Bir hamle iki taş   / 28-05-2006
 Brüksel notları   / 25-05-2006
SOLİ ÖZEL
Balans ayarı
Yeni Terörle Mücadele Yasası neredeyse...
Mavi samba: 0-1
Mavi samba: 0-1
Les Bleus (Maviler) lakaplı Fransa, Brezilya'ya futbol dersi verdi.
Altın eldiven: 1-3
Altın eldiven: 1-3
Portekiz, İngiltere'yi Euro-2004'teki gibi yine penaltılarla eledi.
Tasarruf çağrısı yaptı
Tasarruf çağrısı yaptı
CHP'nin suçlamalarına karşı "Ahhh, ahhh, anam bizi gönderirdi, Sana...
Trafik canavarına 'dur' diyecek karar
Hakim Beyazıt Boran kırmızı ışıkta geçerek bir yayayı çok hafif...
Üç fidan daha gitti
Mayın tuzağında şehit olan jandarma er Ali Er Mersin'de, jandarma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu