kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ramazanda bol lifli gıdalarla beslenin
Ramazanda bol lifli gıdalarla beslenin

İşte yine ramazan ayı geldi. Oruç tutanlarıyla, iftar davetleriyle, sahur vakti dolaşan davulcularıyla farklı bir yaşam ritmi içine girildi. Günümüzde her şey adeta yeni bir tüketim vesilesine dönüşüyor. Bazıları belki biraz zayıflarım umuduyla oruç tutuyor. Oysa kilo vermek bir yana, ramazanda kilo almamak, sağlığımızı korumak için her zamankinden daha özenli olmamız gerekiyor. Oruç, hem manevi hem de fiziksel bir arınma vesilesidir.

METABOLİZMA YAVAŞLAR

Oruç tutarken mutlaka sahura kalkmalı ve hafif şeyler yemeliyiz. Uzun süre aç kalınca beyin kıtlık mesajı verir. Vücut metabolizmayı yavaşlatır ve yediğimiz her lokma yağ olarak stoklanmaya başlar. Ramazanda hareket etmeye, yürüyüş yapmaya daha fazla önem vermeliyiz. Sahur ile iftar arasındaki uzun sürede kan şekerimiz biraz düşer. Elimizde olmadan tatlılara ve hamur işleri gibi ağır gıdalara yöneliriz. Orucu kan şekerini hızla yükselten gıdalarla açınca kandaki insülin aşırı bir artış gösterir. Sonra da aynı hızla iner ve çabucak acıkırız. Bunlar bizi halsiz düşürdüğü gibi, fazlasıyla kilo almamıza da neden olur. Kandaki keskin şeker dalgalanmalarını önlemenin tek yolu; yavaş yemek, lifli ve posalı gıdalara ağırlık vermek, şeker ihtiyacımızı ağır tatlılar yerine, taze ve kuru meyvelerden karşılamaktır.

STRES VE BAŞ AĞRISI

İftar saati yaklaşırken, tansiyon da düşer. Midemiz asit salgılamaya başlar; stres, baş ağrısı ve sabırsızlık baş gösterir. Her şeyi çabucak yemek isteriz. Hızlı yemek daima daha fazla yemek sonucunu getirir. Çünkü tokluk hissinin oluşması için 20 dakika geçmesi gerekir. Bu arada yemeğin ölçüsü kaçar. Yemek bittiğinde kan şekerimiz yükselmiş, midemize ağırlık çökmüş ve bitkin düşmüş oluruz. Sonra karnımız tekrar acıkır! Çünkü ne yersek yiyelim, en geç 3-4 saat sonra midemiz boşalır. Bol lifli, posalı gıdalar bizi sağlıklı bir şekilde doyurur, daha uzun süre tok tutar. Sindirimi düzenler ve kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesini önler. Sebzeler, yaş ve kuru meyveler, salatalar, baklagiller, tahıllar, hurma, peynir, zeytin ve kepekli ekmek gibi... Her zaman olduğu gibi, oruç tutarken de su tüketimine dikkat etmeliyiz. Bizi daha fazla susatan gıdalardan uzak durmalı, sık aralıklarla azar azar su içmeye çalışmalıyız.

Dr. Yasemin Fatih Amato

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sevgisiz büyüyen çocuk kısa boylu kalır
 Gözlerdeki şişliğe soğuk süt
 Ağrı kesiciler mideye zarar
 Ailenizin doktoru
 Tiroit eksikliği kısa ve şişman çocuklar yapıyor
 Ramazanda bol lifli gıdalarla beslenin
 Mideniz için sofrada yiyin
 Komik film kalp ilacı gibi
 Ailenizin doktoru
 Erken ergenlik eşittir kısa boy!
 Kalbinizi balla güçlendirin
 İlk 6 ay sadece anne sütü
 Ramazanda pide kilo aldırır mı?
 Önlüğü kısalmıyorsa mutlaka doktora gidin!
 Erkekler de orgazm olamıyor
Tiyatrocular mastika çalıp şarkılar söyleyecek
Tiyatrocular mastika çalıp şarkılar söyleyecek
12 Ekim'den itibaren Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek olan...
Kral ve haremi Türk filminde rol kesecek
Kral ve haremi Türk filminde rol kesecek
Küçük bir Afrika ülkesi olan Swaziland'ın kralı 3. Mswati ile 13 eşi,...
Okan hırsını gazetecilerden aldı
Okan hırsını gazetecilerden aldı
Geçtiğimiz salı akşamı polis tarafından alkol testine tabi tutulan...
Sultan üzüntülerini senaryoya dökecek
Sultan üzüntülerini senaryoya dökecek
Uyuşturucu ve terör gibi ülke sorunlarına sessiz kalmak istemeyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.