Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mart

KDV İADESİ YERİNE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

1 MART

-ABD Doları 1,4330 YTL oldu. Avro 1,8920 YTL'den işlem gördü.

-TBMM Genel Kurulunda, çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son veren ve yerine asgari geçim indirimini getiren kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Asgari geçim indirimi, 1 Ocak 2008'den itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacak

-Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin Ba3 olan ülke notunun, bütçe performansı, mali istikrar ve dalgalı kurun bir sonucu olarak, mali ve siyasi şoklara karşı ekonominin esnekliğini yansıttığı ve genel görünümün durağan olduğunu bildirdi.

2 MART: TÜİK, bu yılın Şubat ayında, TÜFE'nin yüzde 0,43, ÜFE'nin yüzde 0,95 arttığını açıkladı. Şubat ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,16, ÜFE' de yüzde 10,13 oldu.

TUTSAT DÖNEMİ BAŞLADI

6 MART

-Türkiye'de işsizlik oranı 2006 yılında yüzde 9,9 olarak açıklandı.

-Konut finansmanından kaynaklanan alacakların menkul kıymetleştirilerek, TOKİ, bankalar ve ipotek finansmanı kuruluşlarına yeni kaynak sağlama olanağı getiren konut finansman sistemine (Tutsat) ilişkin yasa, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KARAYOLLARI ARAZİSİ ZORLU'NUN

7 MART

-IMF İcra Direktörü Willy Kiekens, Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler, çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı.

-Karayolları'na ait İstanbul Levent'te bulunan 96 bin 505 metre karelik arazide en yüksek teklifi, 800 milyon dolarla Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş. verdi.

8 MART

-Yurt dışına çıkış harcını 70 YTL'den 15 YTL'ye indiren, Yurt dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

-Hazine, Şubat ayında nakit bazda 593 milyon YTL faiz dışı fazla (FDF) ve 4,5 milyar YTL nakit açığı verdi.

-Merkez Bankası tarafından düzenlenen beklenti anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,26'ya çıktı. Beklenti, bir önceki ankette yüzde 7,13 oranında bulunuyordu.

-Türkiye'nin sanayi üretimi, bu yılın Ocak ayında, 2006'nın aynı ayına göre yüzde 14,8 oranında artarak, son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 2006 yılının Ocak ayında sanayi üretimi yüzde 5,2 azalmıştı.

-Forbes dergisinin dünya dolar milyarderleri listesinde Türkiye, 6. sıraya yükseldi.

-Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını çeyrek puan artırarak, yüzde 3,5 seviyesine çıkardı.

KREDİ KARTLARINA KANUNİ DÜZENLEME

9 MART:

-IMF ile IV. madde kapsamındaki görüşmeler, Avrupa Bölümü Direktör
Yardımcısı Susan Schadler'ın da katılımıyla İstanbul ve Ankara'da
yürütülen bir dizi temas sonrası tamamlandı.

-Merkez Bankası, 2006 yılının Ocak ayında 2 milyar 240 milyon dolar olan cari açığın, bu yıl aynı ayda yüzde 0,4 artışla 2 milyar 248 milyon dolar olduğunu açıkladı.

-Forbes dergisinin dünyanın en zenginleri listesinde, Microsoft'un kurucusu Bill Gates bu yıl da tahtını korudu.

-ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentinini üzerinde gelmesi, küresel piyasalardaki paniği sona erdirdi. Avrupa piyasalarında değer artışları yaşanırken, IMKB'de endeks 42 bin seviyesine çıktı.

-Banka kartları ve kredi kartlarının çıkarılması, kullanımı ve kartlı ödemeler sisteminde yer alan kuruluşların faaliyet esaslarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre, kart çıkaran kuruluşlar, kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı kart limitlerini artıramayacak ve talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremeyecek.

11 MART: Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), bankalar, aracı kurumlar, döviz büfeleri ve sigorta şirketleri nezdinde''Programlı Karapara Denetimleri'' adıyla, yükümlülük denetimi başlattı.

12 MART: Elektrik Mühendisleri Odası, Telekomünikasyon Kurulunun, yeni telefon tarifesine ilişkin onay kararının ve kararın dayanağı tebliğin iptali veyürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

13 MART

-Rekabet Kurulu, PETKİM'in sermayesindeki yüzde 51'e karşılık gelen kamu payının blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi konusunda ''herhangi bir ön koşul koyulmasına veya başka bir kısıt getirilmesine gerek olmadığı'' yönünde görüş bildirdi.

-ÖYK; İstanbul Beşiktaş Ortaköy'deki Karayolları arazisinin 800 milyon
dolar bedelle, en yüksek teklifi veren Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş'ye satılmasını onayladı.

14 MART

-EÜAŞ tarafından, Afşin-Elbistan C ve D kömür sahalarının rodövans (kiralama) ihalelerinin son teklif verme tarihi 29 Mayıs'a erteledi.

-Çin borsasındaki yüzde 8 kayıpla başlayan ve Japon Yenindeki seyre göre hareket eden global piyasaları, ABD'de mortgage kredilerinin batacağına ilişkin kaygıların artması üzerine de olumsuz etkilendi.

MALİ TATİL KANUNU ONAYLANDI

15 MART

-OPEC petrol bakanları, Viyana'da yaptıkları olağan toplantıda mevcut günlük üretim kotasını muhafaza etme kararı aldılar.

-Türkiye ile Gürcistan arasında Batum Havalimanının ortak kullanılmasını öngören anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

-Kıbrıs Rum yönetimi meclisi, para birimi olarak 1 Ocak 2008'den itibaren avro'nun kullanılmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.

-TBMM Genel Kurulunda, her yıl 1-20 Temmuz arasının ''mali tatil'' olmasını öngören kanun teklifi kabul edildi.

-Avusturyalı enerji şirketi Verbund, Enerjisa'nın yüzde 49,9'unu 326,2 milyon dolara almak suretiyle iki şirket arasında karar alındı.

PETKİM'DE İHALE SÜRECİ BAŞLADI

16 MART

-PETKİM'de bulunan yüzde 44'ü Özelleştirme İdaresine, yüzde 7'si de Emekli Sandığına ait toplam yüzde 51'lik payın özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci, gazetelere verilen ilanlarla başladı.

-IMF Başkanı Rodrigo Rato, dünya ekonomisinin iyi durumda olduğunu ve bu yıl yaklaşık yüzde 5 büyüyeceğini söyledi.

-Ciner Grubu (Park Holding), Mersin Akkuyu'ya nükleer santral kurmak üzere EPDK'ya başvurdu.

17 MART

-Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde bandrollü ürün izleme sistemine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

18 MART

-PWC'nın araştırmasına göre İstanbul, dünyanın en büyük ekonomiye sahip şehirleri arasında 133 milyar dolarlık GSYH'sıyla, Milano, Pekin, Berlin gibi dev kentleri geride bırakarak, 34'üncü oldu.

19 MART

-OECD Mali Eylem Grubu FATF'in üçüncü tur ülke değerlendirmesinde, kara para konusunda Türkiye'de mevzuat açısından mesafe katedildiği, ancak Türkiye'de bu konuda hiç mahkumiyet olmadığına işaret edildi.

YILIN 2 AYINDA BÜTÇEDE 8,1 MİLYAR YTL AÇIK

20 MART

-Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, şans oyunlarında dağıtılan ikramiye tutarları ve kamuya aktarılan payları yeniden düzenleyen kanunu onayladı.

-Merkezi Yönetim toplam borç stoku, Şubat sonu itibariyle geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 12,7 milyar YTL artarak, 345 milyar YTL'den 357,7 milyar YTL'ye yükseldi.

-Merkezi yönetim bütçesi, yılın 2 ayında 8 milyar 173 milyon YTL açık verdi.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yer altına ve yer üstüne toplam 243 bin metre kare inşaat yapılabilecek eski İETT Levent Garajını satışa çıkardı.

LEVENT'TEKİ İETT GARAJI İHALESİ

21 MART

ABD Merkez Bankası (FED), faiz oranlarını, beklendiği gibi değiştirmedi. FED'in faiz oranlarını değiştirmemesi sonucu, ABD Doları, avro ve Japon Yeni karşısında değer kaybetti.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesince toplam 46 bin 241 metre kare ticaret ve konut alanına sahip Levent'teki İETT Garajı arazisinin satış ihalesinde en yüksek teklifi, yüzde 18'lik KDV ile birlikte toplam 1 milyar 156 milyon YTL'lik teklifi ile Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul A.Ş verdi.

-Ekonomi yönetiminin IMF ile üç haftadır sürdürdüğü stand-by gözden geçirmeleri, IMF'nin kamuda yeni önlem paketi istemesi nedeniyle tamamlanamadı.

TASARRUF TEDBİRİ KARARI

22 MART

-Devlet Bakanı Ali Babacan, 2006 ve 2007 bütçesinde harcama tavanları aşıldığı için, GSMH'nin yüzde 0,6'sı düzeyinde tasarruf tedbiri alınacağını açıkladı.

-ABD Merkez bankası'nın faiz toplantısında faiz indirimine gidebileceği sinyalini vermesi uluslararası piyasalarda iyimser hava yaratırken, İMKB 43 bin puan seviyesini aştı.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCI 15 YTL'YE İNDİ

23 MART

-Anayasa Mahkemesi, BDDK ve TMSF personelinin nitelikleri ve bu
kurumların yetkilerini düzenleyen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun bazı
maddelerini iptal etti.

-Yurt dışına çıkış harcını 15 YTL'ye indiren yasa, Resmi Gazetede
yayımlandı.

24 MART

-Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformunun yeniden
erteleneceğini açıkladı.

26 MART

-Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, İran ile ilgili gerilim nedeniyle yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD tipi ham petrol 62,76 dolardan işlem görürken, Londra Brent tipi petrol 62,76 dolardan işlem gördü.

-CNR Fuarcılık'ın patronu Ceyda Erem ve 14 çalışanı 5 ay önce başlatılan ''Zemheri Operasyonu'' kapsamında, yurt dışındaki fuarlarda teşvik yolsuzluğu yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÖZELLEŞTİRİLECEK

28 MART

-Köprü ve otoyolların özelleştirmesini, ÖİB yapacak. Özelleştirme programına alınmasına ilişkin karar, Özelleştirme Yüksek Kuruluna gönderildi.

-Türk Telekom'un yüzde 55'ini 6,55 milyar dolara satın alan Oger Telecom, 4,31 milyar dolar tutarındaki ödemeyi gerçekleştirerek, ödeme sürecini planlanandan dört yıl önce tamamladı.

-Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği ve vergi iadesi yerine asgari geçim indirimini getiren yasa, TBMM genel kurulunda kabul edildi.

ATAK İHALESİNİ, İTALYAN AGUSTA KAZANDI

30 MART

-Demir Sabancı, 14 milyon 267 bin 485 YTL ile 2006 yılı İstanbul gelir vergisi rekortmeni oldu.Türkiye'nin Hazine garantili dış borç stoku, 2006 yılı sonu itibarıyla 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

-Ocak-Şubat döneminde Türkiye'nin ithalatı yüzde 21,5 artarak 21 milyar 797 milyon dolara çıktı.

-Kara Kuvvetlerinin taarruz helikopteri (ATAK) ihalesini, İtalyan Agusta Westland'ın kazandığı açıklandı.