Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nisan

Ekonomide yılın ikinci çeyreğine bakıldığında, Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve
denetimlerini devraldı.

Vergi iadesini kaldıran yerine 2008 yılından itibaren asgari geçim
indirimi uygulamasını getiren yasa yürürlüğe girdi.

Karadeniz Sahil Yolu törenle açıldı. Halkbank'ın yüzde 24,98 hissesinin halka arzı, rekor talebin olduğu ortamda yapıldı.

IMF ile yürütülmekte olan stand by düzenlemesinin altıncı gözden geçirmesi tamamlandı, niyet mektubu onaylandı. Böylece 749,5 milyon SDR (yaklaşık 1 milyar 135,3 milyon ABD Doları) tutarındaki kredi dilimi serbest bırakıldı.

Ekonomide yılın ikinci çeyreğindeki gelişmeler şöyle:

1 NİSAN: TMSF, Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimlerini devraldı. TMSF yetkilileri, Bilgin ve Merkez Grubu medya şirketlerinin yönetim ve denetimlerini devralma kararının ardından Sabah Gazetesi ve ATV merkez binasına gelerek işlem başlattı.

2 NİSAN


-Türkiye'nin Mart ayı ihracatı, yüzde 19,3 artarak 8 milyar 935 milyon dolarla, tarihin en yüksek aylık ihracat seviyesine çıktı.

-Büyüme, piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak, 2006 yılında GSMH yüzde 6, gayri safi yurt içi hasılada (GSYH) ise yüzde 6,1 oldu.

3 NİSAN

-Martta TÜFE artışı 0,92 , ÜFE ise 0,97 oldu. Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 10,86 , ÜFE'de ise yüzde 10,92 olarak gerçekleşti.

-Mart ayı itibarıyla yüzde 10,86 olarak açıklanan yıllık enflasyon, Merkez Bankasının 2007 yılı para ve kur politikasında mart ayına ilişkin yüzde 11,2 olan belirsizlik üst sınırının altında kaldı.

-İşadamı Rahmi Koç, tahakkuk eden 6 milyon 900 bin 407 YTL tutarındaki gelir vergisi ile bu yıl da Ankara'nın gelir vergisi rekortmeni oldu.

-Ankara 10. İdare Mahkemesi, Boğaz köprülerine yüzde 33, paralı otoyol geçiş ücretlerine yüzde 20 oranında yapılan zammın iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YASASI YÜRÜRLÜKTE

4 NİSAN

-Vergi iadesini kaldıran, yerine 2008 yılından itibaren asgari geçim indirimi uygulamasını getiren yasa yürürlüğe girdi.

-Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, ''İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Basra Körfezinde esir alınan 15 İngiliz askerinin serbest bırakılacağını'' duyurması üzerine düştü.

-İMKB Ulusal 100 Endeksi, günün tamamında 351,43 puan yükselerek 44.660,68 puandan yeni bir 2007 yılı rekoruyla kapandı. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 0,79 oldu.

-YTL Mart ayında, bir önceki aya kıyasla hem TÜFE hem de ÜFE bazında değer kaybetti.

-BDDK, kamuoyunda 'Anadolu Yaklaşımı' olarak bilinen düzenlemeye ilişkin Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmasının uygun görüldüğünü ve sürecin başladığını bildirdi.

-Global piyasalardaki olumlu hava ve Mart ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından borsa 45 bini gördü, dolar 1,36 YTL'ye geriledi.

5 NİSAN: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Erdemir'in Oyak'a devrine izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

6 NİSAN

-Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, çiftçilere 2007 yılında 363 milyon YTL kimyevi gübre, 492 milyon YTL mazot desteği verileceğini bildirdi.

-IMF, ABD'nin bu yılki ekonomik büyüme tahminini indirdi. IMF, Dünyanın Ekonomik Görünümü raporunda, ABD'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 0,4 oranında aşağı yönde revize ederek, yüzde 2,2 öngörüsünde bulundu.

KARADENİZ SAHİL YOLU AÇILDI

7 NİSAN

-Türkiye, KKTC'ye, 2007 yılı içinde 783 milyon 622 bin 664 YTL'lik yardım yapmayı planladı.

-Aralarında 3 bin 820 metre ile Türkiye'nin en uzun tünelinin de aralarında bulunduğu Bolaman -Perşembe tünelleri ile Karadeniz Sahil Yolu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

8 NİSAN: Hazine Mart ayında, nakit bazda 2,5 milyar YTL Faiz Dışı Fazla (FDF), 1,4 milyar YTL tutarında da Nakit Açığı verdi.

TPAO AKDENİZ'DE PETROL ARAYACAK

10 NİSAN

-TPAO tarafından Hatay'daki İskenderun Körfezi'nde petrol araştırma çalışmalarına başlandığı bildirildi.

-Merkez Bankası, 2006 yılının Şubat ayında 3 milyar 382 milyon dolar olan cari açığın, bu yıl aynı ayda yüzde 0,8 azalarak 3 milyar 256 milyon dolara gerilediğini açıkladı.

-Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ, numara taşınabilirliği yönetmeliğinin iptali için dava açtığını duyurdu.

11 NİSAN

-Irak'ın kuzeyine dönük gelişmelerle tedirgin olan piyasalar, Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklaması ile hareketlendi. İMKB Ulusal 100 Endeksi, günün tamamında 766,03 puan yükselerek 46.105,80 puandan yeni bir 2007 yılı rekoruyla kapandı.

-Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kuruluna yabancı gerçek kişinin Türkiye'de edinebileceği taşınmazların belirtilen koşullarda yüz ölçümü miktarını 30 hektara kadar artırmaya yetki veren yasa hükmünü iptal etti.

12 NİSAN

-Antalya Havalimanı işletme ihalesini, 3 milyar 197 milyon dolar teklif veren ICİçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş-FRAPORT AG Frankfurt Airport Services Worldwide ortaklığı kazandı.

-KESK'e bağlı Yapı-Yol Sen üyelerinin ''ücret artışı, fiili hizmet zammı, otoyollarla köprülerin ücretsiz olması'' talebiyle Bolu Abant gişelerinde ''iş yavaşlatma eylemi'' başlattı.

16 NİSAN

-Merkezi Yönetim bütçesi bu yılın Mart ayında, 4 milyar 841 milyon YTL fazla verirken, Ocak-Mart döneminde ise 3 milyar 332 milyon YTL açık verdi.

-Türkiye'de Aralık 2006-Ocak-Şubat 2007 dönemini kapsayan üç aylık hareketli ortalamalara göre, geçen yılın aynı döneminde yüzde 11,8 olan işsizlik oranı, yüzde 11'e geriledi.

-OPEC Başkanı, küresel petrol arzının oldukça yeterli olduğunu söyledi.

-Cumhurbaşkanlığı için adaylık döneminin de başlamasıyla siyasi belirsizlik ön plana çıkarken, piyasalara dışarıdan gelen taze para girişleriyle dolar 1,35 YTL'ye indi, borsa ise 46 bin 697 puandan günü tamamladı.

17 NİSAN

-T.C Hazinesi tarafından yurt dışı piyasalarda ihraç edilen Türk Avro tahvilleri, İMKB bünyesinde kurulan Uluslararası Tahvil Pazarı'nda (UTP) işlemler dün başladı.

-Çukurova Grubuyla imzaladığı 3,3 milyar dolarlık finansman paketi ile Turkcell'e yüzde 13,22 ortak olan Rus Altimo, grubun 1,5 yılda 16 kez temerrüde düştüğünü belirterek, 1 milyar 350 milyon dolarlık ödemenin ''derhal'' yapılması için Virgin Adalarında dava açtıklarını açıkladı.

18 NİSAN

-Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranı, yüzde 17.50'de kaldı.

-TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in üç maddesinin bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Enerji Verimliliği Kanunu aynen kabul edildi.

-TBMM Genel Kurulunda, Ziraat, Halk ve Emlak bankalarının yönetim kurullarına, personel alımı konusunda yetki verilmesini öngören kanun teklifi kabul edildi.

-Azerbaycan'ın ulusal petrol şirketi Socar ile Turcas Petrol, EPDK'ya Ceyhan'da 4 milyar dolarlık rafineri kurmak için başvuruda bulundu.

19 NİSAN

-Çin ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 oranında büyüdü.

-Halkbank genel kurulunda, ek satışla birlikte halka arzın yüzde 24,98 olması yönünde karar alındı.

20 NİSAN

-6 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün özelleştirme programına alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

-Cumhurbaşkanlığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olmayacağı beklentisiyle İMKB, 48 bin zirvesine doğru hareket etti. Dolar ise 1,33 YTL'ye indi.

21 NİSAN

-Demir Sabancı, ödeyeceği 14 milyon 267,4 bin YTL vergi ile İstanbul'dan sonra Türkiye'nin de gelir vergisi rekortmeni oldu.

-Türkiye genelinde alınan beyanname sayısı da yıllık gelir vergisinde yüzde 3,37, gayrimenkul sermaye iradında yüzde 14,14 arttı.

SAMSUN-CEYHAN PETROL BORU HATTININ TEMELİ ATILDI

23 NİSAN: Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattının temeli, düzenlenen törenle atıldı.

25 NİSAN

-İstanbul serbest piyasada dolar, yaklaşık son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Buna göre dolar 1,3370 YTL'den, Avro 1,8220 YTL'den güne başladı.

-New York Menkul Değerler Borsasında Dow Jones endeksi, tarihte ilk kez

13 binin üzerinde kapandı.

26 NİSAN

-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, genel seçimlerin Kasım ayında yapılması halinde geçici bütçeye gereksinim olacağını söyledi.

-Yabancı yatırımcıların Cumhurbaşkanı adayını olumlu değerlendirmesi ve yurt dışındaki olumlu hava ile İMKB, 48 bini gördü.

27 NİSAN: Türkiye'nin turizm geliri bu yılın ilk çeyreğinde (Ocak, Şubat, Mart), geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 2 milyar 162 milyon 573 bin 477 dolar oldu.

28 NİSAN: Genelkurmay Başkanlığının açıklamaları sonrasında dolar 1,37 YTL'ye çıktı.

30 NİSAN

-Avrupa Birliğinde ortak para Avro kullanan 13 ülkede mart ayında yüzde 1,9 olarak açıklanan ortalama enflasyon oranı, nisan ayında yüzde 1,8'e geriledi.

-Cumhurbaşkanlığı sürecinde yaşananlar ile Genelkurmay Başkanlığının 27 Nisandaki açıklamasının ardından, ''carry trade'' (Japon Yeni ile ucuza fonlama) yapan riskli yabancı yatırımcılar, İMKB'nin açılışında yüklü satış yaptılar.

-BDDK, Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünü 2006 yılı sonu itibariyle 499,7 milyar YTL olarak hesapladı.

-TÜİK verilerine göre, Ocak-Mart dönemi dış ticaret açığı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,8 azalarak 4 milyar 76 milyon dolar oldu.