Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekonomide 2007 yılı

Ekonomide 2007, yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinin artarak devam ettiği yıl olurken, Eylül sonu itibarıyla Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişi 15,3 milyar doları buldu.Yabancı sermaye girişinde, geçen yılki 20 milyar dolarlık rakamın yine aşılması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan'ın ifadesiyle, bu yıl içinde başlatılan büyük ölçekli satın alma ve birleşme işlemlerinin yıl sonuna kadar tamamlanmasıyla, bu alanda bu yıl 25 milyar dolarların yakalanması öngörülüyor. Yabancı sermayenin ilgi odağı olmayı sürdürürken, önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla bu ilginin artacağı hesaplanıyor.

Ayrıca bu yıl Ağustos ayında ABD'deki mortgage kriziyle başlayan ve başka alanlara sıçrayan küresel dalgalanma dünya ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ederken, eskisine göre daha hazırlıklı olan Türkiye yönüyle korkulan olmadı.

Özelleştirme, bu yıl da konuşulan konuların başında yer alırken, Özelleştirme uygulamalarından bu yıl şimdiye kadar, 4 milyar 233,4 milyon dolarlık gelir sağlandı.Satış ve devir onayında olan 7 projenin toplam 3 milyar 520,8 milyon dolar bedelli özelleştirmesi ise imza aşamasında bulunuyor.

''Büyüme ile istikrara geçiş'' sloganıyla özetlenen önümüzdeki dönemin başlıca hedefleri ise 'istihdam artışı, yatırım ve iş koşullarının iyileştirilmesi ile kayıt dışıyla mücadele' olarak açıklandı.Bu ortamda 2007 yılına bakıldığında yılın ilk çeyreğinde, yapımı 16 yılda tamamlanan ve İstanbul-Ankara arasındaki karayolu ulaşımını kısaltan Bolu Dağı Tünelinin İstanbul-Ankara yönü, Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanının katılımıyla açıldı.

Konut finansman sistemine (Tutsat) ilişkin yasa, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.Yurt dışına çıkış harcını 70 YTL'den 15 YTL'ye indiren yasa, Resmi Gazetede yayımlandı.