Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Beyaz Hoca
Nefes açıcı sprey kullanıyorum. Orucuma zarar verir mi?
Kirada oturuyorum. Ev almak için biraz para biriktirdim. Bu paraya zekat düşer mi?
Cevap: İnsanın oturduğu evine zekat düşmez. Ama henüz ev alınmamış ise, o para zekata tabi olur. "Falan kişi evini almış, durumu benden daha iyi ama ona zekat düşmüyor. Ben henüz evimi alamadım, yinede ev alacağım paraya zekat düşüyor. Bu nasıl adalet?" diye düşünebilirsiniz. Doğru da söylemiş olursunuz. Bu nedenle siz hızla evinizi almaya çalışın. Allah yardımcınız olsun.

Astımım var. Ramazan boyunca nefes açıcı sprey kullandım. Orucuma zarar vermiş midir?
CEVAP: Astım hastalarının daha iyi nefes almaları için sprey kullanmaları, orucu bozmaz. çünkü onunla beslenmek, yaşamak mümkün değildir. Sağlığı korumak da Allah'ın emridir.

İlk maaşımla adak adadım. Ama maaşım geçinmeme bile yetmiyor. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Adak niyetinizi devam ettirin. Durumunuz ne zaman iyi olursa, o zaman yerine getirin. İslam'da zorluk yoktur. Emirler, genişlik içinde uygulanır. Zorlanarak, çocuklarınızın rızkından keserek adak olmaz. Ama niyetinizi aynen korumaya devam edin ve ne zaman eliniz bollaşırsa o zaman yaparsınız.

Namazda, ikinci rekatta oturmak neden şarttır?
CEVAP: Her şeyin bir usulü ve uslubu vardır. Namazların da kendine göre bir usulu vardır. Namazlarda, her iki rekatta bir oturmak, tahayyat okumak gerekir. Bu namazın bir düzeni ve tertibidir. Hikmeti üzerine bir takım şeyler söylenebilir. Bize göre en önemli hikmeti, namazın bir düzen ve bir çeşit insan davranışlarına göre tertep edilmesidir. İnsan ayakta durur, oturur ve nihayet yatar. Namazda da, ayakta, oturarak ve secde halinde de başını secdeye, yere koyarak ibadet edilir.

Kalın bağırsağımdan ameliyat oldum. Namaz esnasında gaz kaçırıyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Eğer sürekli oluyorsa, namaza zarar vermez. Sahib-i özür sayılırsınız. Sadece, her vakit için bir abdest almanız gerekir. Bu türlü özür sahibi kimseler, iki namazı bişleştirebilirler. Öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı birleştirip kılarlar. Sünnetleri de kılmayabilirler. İslam'da, bilhassa özürlü kimselere kolaylık vardır.

Abdest alırken, takma dişleri çıkartmak gerekir mi?
CEVAP: Abdest alırken ağzı, burnu yıkamak sünnettir. Dişleri özel olarak çıkartmak şart değildir. Ama mutlaka ki arada bir takma dişleri çıkartıp, güzelce yıkamak gerekir.

Rüyalar, geleceği haber verir mi?
CEVAP: Geleceği yalnızca Allah bilir. Rüyalar kesin bilgi veremez. Ancak, bazı güzel rüyalar insanlara bir müjde işareti olabilir.
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı