Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Beyaz Hoca
Üzerinde "Allah" yazılı kolyeyle tuvalete girmek, günah mıdır?
Ayetlerde, insana seslenirken neden "biz" ifadesi kullanılıyor? Bu ifade ile, Allah ve melekler mi kastedilmek isteniyor?
Cevap:
Türkçe'de olduğu gibi Arapça'da da "biz" ve "siz" ifadeleri azamet ve hürmet ifade eder. Bir insana "Siz" derseniz, onu büyültmüş olursunuz. "Biz" demek de öyledir. "Ben" ifadesi zayıf olur. Bütün dillerde bu edebi bir inceliktir. İşte, Kur'an'da da, Cenabı Hak, "Biz" diye hitap eder. "Kur'an-ı Kerim'i Kadir Gecesi'nde biz indirdik" gibi.

Kur'an-ı Kerim'deki gerçek mucize nedir?
Cevap: Kur'an-ı Kerim'in, bizzat kendisi bir mucizedir. Yani aciz bırakandır. "Benzerlerini yapmakta insanlar aciz kalırlar" demektir. Kur'an'ın kelime ve cümleleri, olağanüstü bir güzellik, akıcılık, ahenk taşır. Kelime ve cümlelerinin anlamları ise derin, geniş ve de çok hikmetlidir, mantıklıdır. Yüce hayat tarzını içerir. Tevhide davet eder. Yani, Kur'an kelimeleri ve manaları ile tam bir mucizedir.

Üzerinde "Allah" yazılı kolyeyle tuvalete girmek, günah mıdır?
Cevap: Bunda bir sakınca yoktur. Yeter ki "Allah" yazılı takı yere veya pisliğe düşürülmesin. Kainatın, evrenin her yeri Allah'ın mükküdür. Allah adının asılı bulunduğu bir yer vardır ki, o bizden hiç ayrılmaz. O da kalbimizdir. Kişi Allah'ın adını hakaret maksadıyla yere atarsa veya kötü bir yere koyarsa, o zaman günah olur. Onun dışında, ona hürmet ve sevgi olarak, biz her yerde onu üstümüzde taşırız. Hatta içimizde, kalbimizde taşırız.

Şükür hakkı, kul hakkı namazı nasıl kılınır?
Cevap: "Şükür hakkı" veya "kul hakkı" diye bir namaz yoktur. Ama bir nimete kavuştunuz, bir kazadan kurtuldunuz diyelim, kalkar bir güzel abdest alır, 2 rekat namaz kılarak Allah'a şükredersiniz. Bu bir nafile namazıdır. Kılınırsa sevabı olur, kılınmazsa günahı yoktur.

Bankaya kredi borcum var. Bana zekat vermek düşer mi?
Cevap: Borcu olana zekat düşmez. Ancak, bugün en zengin insanların bile borcu vardır. O halde zaruri ihtiyaçların dışında bir miktar parası var ama borcu da varsa, bu kişinin, borcunu elindeki paradan düştükten sonra hesaplayıp, elinde yine de 96 gram altın miktarı kadar para kalırsa, zekat vermesi gerekir. Şimdi veremez ise, daha verilirse de olur.
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı