Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Sağlık Rehberi
Sahurda pilav, makarna ve börekten uzak durulmalı
Uzmanlar, Ramazan'da mide şikayetlerinin artmaması için alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Sahurda yemekten hemen sonra yatmak, reflü hastalığına yol açıyor. Hafif beslenenler, sahurdan bir saat sonra yatanlar mide sağlığını koruyor.

emorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Doçent Doktor Feryal İlkova, Ramazan ayında oruç tutanların mide şikayetlerinden korunabilmeleri için beslenme önerileri veriyor.

Oruç tutarken uygun beslenme modeli nedir? Oruç tutarken özellikle liften zengin beslenilmeli. Bol sıvı almak, yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek Ramazan sofrasının olmazsa olmazları arasında yer almalı. Özellikle sahurda yenilip tekrar yatıldığı için mümkünse yatmadan bir saat önce yemeği bitirmeli. Yiyip hemen yatma sonucu sıklıkla karşılaşabildiğimiz reflüye sebep olabilecek; çay, kahve ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekli.

Reflü sorunu olanlar oruç tutarken neye dikkat etmeli? İftarda hızlı yememek, yağlı ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçınmak, yiyecek alımını iftar, sahur arasında küçük öğünlere bölmek önemlidir. Sahurda da hafif bir şeyler yemek, bol sıvı almak gerekir. İlaçla tedavi ile reflü engellenebilir.

Mide sağlığımız için iftar mönüsü nasıl olmalı? Herkese özellikle de mide rahatsızlığı olan kişilere önerebileceğimiz şey; dengeli beslenmektir. Yani; mönüde uygun protein, karbonhidrat ve yağı olması gereken miktarlarda almak önemli. Kabuklu meyveler, sebze, kepek ekmeği iftarda tercih edilmeli. Hayvansal proteinlerden kaçınılmalı, doymuş yağlar tercih edilmeli. Sigara, çay, kahve ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Hastalarıma hep 'Diyetisyeniniz mideniz ve bağırsağınız olsun' derim. Vücudun sesini dinlemek gerekli.

Ramazan'da karşılaşılan sağlık sorunları neler? Reflüyü sık görüyoruz, uzun süre aç kalındığı için peptik ülser ve buna bağlı kanamalara sık rastlıyoruz. Yeme alışkanlığı değiştiği için fonksiyonel bağırsak hastalıklarına rastlıyoruz. Örneğin; kabızlık görülüyor. Birdenbire yemek, ağır yemekler yemek, yedikten sonra yatmak mide şikayetlerini artırıyor. Daha önce böyle bir şikayet yoksa da meydana gelmesine neden oluyor. Uzun süre aç kalmak ise, mideyi kendi asidinden koruyan tampon gıda olmadığından, peptik ülsere yol açabiliyor.

Mide şikayetleri hangi boyuttaysa oruç tutulmamalı? Hastanın ciddi reflü şikayeti varsa, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı söz konusu ise, aktif ülser hastalığı varsa, karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı varsa ya da hasta herhangi bir teşhisle tedavi altındaysa, oruçtan kaçınmak gereklidir. Ayrıca, çocukluk çağında ve ileri yaşlarda çok önermiyoruz.

Mideyi rahatlatmak için Ramazan'da nasıl beslenmeli? Ramazan'da, hafif yiyeceklerle, çorba ve sebze yemekleriyle iftarı açmak gerekir. Daha sonra yatana kadar geçecek süre içinde sık ve az yemek önemlidir. İftar yemekleri yavaş yavaş yenmelidir. Hayvansal gıdalardan uzak kalınmalıdır. Baklagiller gibi hazmı zor gıdalar iftar için seçilmemelidir. Doyulduğu zaman, yani açlık hissi bittiğinde sofradan kalkmak gerekir. Bu arada bol sıvı almak önemlidir. Normalde günde bir buçuk litre olarak içilmesi gereken su miktarı, iftarla sahur arasına bölünmelidir. İftardan iki üç saat sonra, ara öğün olarak meyve ya da tatlı yemek önemlidir. Bunu bir porsiyonla sınırlamak ve uyumadan en az üç saat önce yemeği bitirmek önemlidir. Sahurda da yine bol sıvı almak, hafif yemek, makarna, pilav, börek ve baklagillerden olabildiğince uzak kalmak önemlidir.
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı