Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2007'nin önemli spor olayları

Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Futbol Şampiyonaları gibi sporda dünyadaki 3 dev organizasyon olmasa dahi 2007 yılı da Türk ve dünya sporu açısından hayli renkli, heyecanlı ve hareketli geçti
Yılın ilk 2 ayında öne çıkan en önemli olay hiç kuşkusuz Uluslararası Üniversiteler Spor Federasyonu'nun (FISU), 2011 yılındaki 25. Dünya Üniversiteler Kış Spor Oyunları'nın evsahipliği görevini Erzurum'a vermesiydi. Böylece Türkiye, 2005 yılında İzmir'de başarıyla düzenlediği Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları'ndan sonra bu alandaki ikinci önemli organizasyona evsahipliği yapacak olmanın sevincini yaşadı.Ocak ayında yapılan 31. FIFA Kongresi'nde başkanlığa, Fransız ve dünya futbolunun efsane ismi Michel Platini seçilirken, Platini'nin başkanvekilliğini Şenes Erzik'e vermesi de Türk futbolu için gurur vesilesi oldu.

Şubat ayı içinde UEFA Kupası 3. turunda Hollandalı rakibi AZ Alkmaar'a karşı mücadele eden Fenerbahçe, rakibine gol averajıyla elenmekten kurtulamadı.

Mart ayında ilk 2 aya göre faaliyetler yoğunluk kazanırken, (A) Milli Futbol Takımı'nın 13. Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde yaptığı 2 maç öne çıktı.

Milli takım, grupta kritik öneme sahip maçta Yunanistan'ı başkent Atina'da 4-1 gibi farklı bir skorla devirirken, ardından cezalı olarak Frankfurt'ta verdiği mücadelede Norveç ile 2-2 berabere kalarak finallere o zamandan göz kırptı.

Yılın dünyadaki en önemli organizasyonlarından biri olan Avustralya'nın Melbourne kentindeki 12. Dünya Yüzme Şampiyonası'nda ABD, 21 altın madalya kazanırken, bunların 7'sini tek başına elde eden ''havuzların kralı'' Michael Phelps, 5 de dünya rekoru kırarak şampiyonaya tam anlamıyla damgasını vurdu.

Nisan ayında basketbol, voleybol ve hentbol branşlarında lig ya da Türkiye Kupası organizasyonlarından kimilerinde sezon tamamlandı ve şampiyonlar belli oldu.

Basketbolda Türkiye Kupası'nı, bayanlarda Fenerbahçe 7., erkeklerde Efes Pilsen 8. kez kazanırlarken, Erkekler Voleybol Birinci Ligi'nde de Arkasspor, 2. kez üst üste mutlu sona ulaştı.

Hentbolda ise bayanlarda lig ve Türkiye Kupası şampiyonluğu ilk kez Milli Piyango'ya gitti, ligde erkeklerde ise Beşiktaş şampiyonluğu elde etti.

Bu arada UEFA, 2012 yılındaki 14. Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinin organizasyonunu yine bir ortaklık olarak Polonya-Ukrayna ikilisine verdi.Öte yandan Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Büyükler Halter Şampiyonası'ndan Türkiye, erkekler 85 kiloda İzzet İnce ile 1 altın, ayrıca 3'er de gümüş ve bronz madalya çıkararak takım halinde dördüncülüğü alarak döndü.

Mayıs ayında Türkiye ve Avrupa'da artık sezonların sona ermesiyle şampiyonların da önemli bir bölümü belirlendi.

Türkiye'de, futbolda Turkcell Süper Lig'de Fenerbahçe 17., Fortis Türkiye Kupası'nda da Beşiktaş, 7. kez şampiyon olma mutluluğuna erişirlerken, Avrupa'da, Şampiyonlar Ligi'nde AC Milan 7., UEFA Kupası'nda da FC Sevilla, 2. kez şampiyon olarak sezonu tamamladılar.Dünya futbolunun patronu olan İsviçreli spor adamı Joseph Blatter, genel kurul sonrası bir kez daha FIFA Başkanlığı görevine seçildi.

Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Dünya Tekvando Şampiyonası'nda Türkiye, tek altın madalyasını Bahri Tanrıkulu ile elde etti.

Bu ayda ayrıca hentbolda Erkekler Türkiye Kupası'nı Milli Piyango kazandı, Bayanlar Voleybol Birinci Ligi'nde ise Eczacıbaşı, 26. kez şampiyonluğa ulaştı.

Haziran ayında basketbolda Türkiye ve NBA'de şampiyonlar taç giydiler.Beko Basketbol Ligi'nde 2006-2007 sezonunun şampiyonu, play-off final serisinde Efes Pilsen'e 4-0 üstünlük sağlayan Fenerbahçe Ülker olurken, sarı-lacivertliler, 16 yıl aradan sonra şampiyon olmanın mutluluğunu yaşadılar.

ABD Profesyonel Ligi'nde (NBA) ise San Antonio Spurs, 4. kez şampiyonluğa uzanırken, ''en değerli oyuncu'' (MVP) seçilen bu takımın Fransız oyun kurucusu Tony Parker, bu unvana erişen NBA Ligi tarihindeki ilk Avrupalı oyuncu oldu.

Haziran ayında ayrıca Türk ve dünya futbolu, teknik adamlığın efsane isimlerinden Galatasaray ve Almanya Milli Takımı'nın eski teknik patronu Jupp Derwall'i 80 yaşında yitirmenin acısını yaşadı.

Temmuz ayında en önemli olay, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), 2014 yılında düzenlenecek 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın evsahipliğini Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki sayfiye kenti Soçi'ye vermesi oldu.Bu ay yapılan dünyadaki 4 önemli turnuvasının başta geleni Wimbledon'da, erkeklerde İsviçreli Roger Federer, 5. kez üstüste şampiyonluğa ulaşırken, bayanlarda da ABD'li deneyimli isim Venus Williams, 4. kez şampiyonluk elde etti.

Futbolda Copa America'da Brezilya, kupayı Brezilya 8. kez müzesine götürürken, UEFA Intertoto Kupası'nın 2. turunda Arnavut rakibini eleyen Türk temsilcisi Trabzonspor, 3. turda Rumen rakibine 2 maçta da yenilerek elenmekten kurtulamadı.

Ağustos ayında Fenerbahçe, bu yıl ikincisi düzenlenen ve yine Almanya'da oynanan Türkiye Süper Kupası maçında, geçen yıl bu kupanın şampiyonu olan Beşiktaş'ı yenerek kupayı müzesine götürdü.

Bu ay futboldaki diğer önemli olay da Avrupa Süper Kupası'nı, İtalya'nın AC Milan takımının 5. kez kazanmasıydı.

Türkiye ise voleybol tarihindeki en büyük başarıya, bu ayda Meksika'daki Dünya Yıldız Bayanlar Şampiyonası'nda milli takımın Çin Halk Cumhuriyeti ile final oynayıp 2. olmasıyla ulaşırken, Tayland'ın başkenti Bangkok'taki Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları'nda Türkiye, atlet Halil Akkaş ile 2, Erkek Voleybol Milli Takımı ile de 1 altın madalya kazanarak ağustos ayını başarılı bir grafikle tamamladı.

Eylül'ü, yıl içinde spor etkinliklerinin hemen hemen en yoğun yaşandığı aylardan biri oldu.

Bu ayda yapılan 2 Dünya Şampiyonası'nda Türkiye, Japonya'da atletizmde bayanlar 10 bin metrede Elvan Abeylegesse ile 1 gümüş madalya kazanırken, Azerbaycan'da da serbest güreş 66 kiloda Ramazan Şahin ile 1 altın madalyala ulaştı.

Eylül ayında aynı tarihlerde düzenlenen Avrupa Erkekler Basketbol ve Voleybol Şampiyonaları ilginç sonuçlar ve tesadüflerle tamamlandı.Türkiye'nin ancak 12. olabildiği İspanya'daki erkekler basketbol organizasyonunda Rusya, finalde evsahibi İspanya'yı yenerek şampiyon olurken, daha sonra Türkiye'nin 15. sırayı aldığı Rusya'daki erkekler voleybol organizasyonunda bu kez İspanya, evsahibi Rusya'ya üstünlük sağlayarak mutlu sona ulaştı.

Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda ise İtalya ilk kez şampiyon olma sevincini tadarken, Türkiye de 10. sırada kaldı.

Ekim ayında, Türk sporunda bir ilk yaşandı ve motorsiklette Kenan Sofuoğlu, Dünya Süpersport Şampiyonası'nda ilk kez birinciliği kazanarak bu dalda da Türkiye'nin adını duyurdu.

Ekim ayındaki bir başka başarıyı da Avrupa Bayanlar Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda altın madalya kazanan Sümeyra Kaya getirdi.

Basketbolda Cumhurbaşkanlığı Kupalarını, erkeklerde Fenerbahçe Ülker 4., bayanlarda da Fenerbahçe 6. kez müzesine götürürken, 13. Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde gruptaki ikinci yarı maçlarında performansı düşen (A) Milli Futbol Takımı, İstanbul'da Yunanistan'a yenilerek, finallere katılma şansını zorlaştırdı.

UEFA Kupası'nın 1. turunda Kayseri Erciyesspor, İspanyol rakibine 2 maçta da farklı skorlarla yenilerek kupaya veda ederken, Avrupa Bayanlar Basketbol Şampiyonası'ndan da milli takım 9. olarak döndü.

Bu ayda yurtdışındaki en önemli olay ise Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 2007 sezonunu Ferrari ekibinin Finli sürücüsü Kimi Raikkkonen'in ilk sırada kapamasıydı. Raikkonen, kariyerindeki ilk şampiyonluğuna ulaşırken, takımı Ferrari'ye de markalar şampiyonluğunu getirdi.

2007 yılının son 2 ayında Türkiye, futbol açısından önemli günler geçirdi. 13. Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde, grupta ikinci yarıda yaptığı maçlarda puan kayıpları yaşayarak finallere gitme şansını zorlaştıran (A) Milli Futbol Takımı, mutlaka kazanması gereken deplasmandaki zorlu Norveç ve İstanbul'daki Bosna-Hersek maçlarında hayati galibiyetler elde ederek grup ikincisi oldu ve tarihinde 3. kez finallerde yer alma başarısını gösterdi.

Futbolda ayrıca Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş, ilk tur grup mücadelesini 6 puanla 4. sırada tamamlayarak Avrupa defterini kapatırken, Fenerbahçe ise 11 puanla grup ikinciliğini elde etti ve tarihinde ilk kez bu ligde 2. tura yükseldi.

Türkiye için mutlu bir haber de Monaco'dan geldi. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), 2012 yılındaki Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın İstanbul'da yapılmasına karar verdi.