Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Haziran

Sporda 2007 yılının haziran ayında basketbolda Türkiye ve NBA'de şampiyonlar taç giydiler.Beko Basketbol Ligi'nde 2006-2007 sezonunun şampiyonu, play-off final serisinde Efes Pilsen'e 4-0 üstünlük sağlayan Fenerbahçe Ülker olurken, sarı-lacivertliler, 16 yıl aradan sonra şampiyon olmanın mutluluğunu yaşadılar.

ABD Profesyonel Ligi'nde (NBA) ise San Antonio Spurs, 4. kez şampiyonluğa uzanırken, ''en değerli oyuncu'' (MVP) seçilen bu takımın Fransız oyun kurucusu Tony Parker, bu unvana erişen NBA Ligi tarihindeki ilk Avrupalı oyuncu oldu.

Haziran ayında ayrıca Türk ve dünya futbolu, teknik adamlığın efsane isimlerinden Galatasaray ve Almanya Milli Takımı'nın eski teknik patronu Jupp Derwall'i 80 yaşında yitirmenin acısını yaşadı.

Haziran ayında Türk ve dünya sporundaki olaylar kronolojik olarak şöyle:

1: 41. Beko Basketbol Ligi'nde 2006-2007 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde Efes Pilsen'e 4-0 üstünlük sağlayan Fenerbahçe Ülker, 16 yıl aradan sonra 2. kez kazandı.

1 ve 2: 13. Avrupa Futbol Şampiyonası Eleme Grubu'ndaki 6. maçında (A) Milli Takım, başkent Saraybosna'da Bosna-Hersek'e 3-2 yenilerek ilk yenilgisini aldı. Türkiye'nin golleri Hakan Şükür ve Sabri'den geldi.Ümit milliler de 17. Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu'ndaki ilk maçında, başkent Kiev'de Ukrayna'ya 2-1 üstünlük sağladı.

1-3: İstanbul'daki 4. Uluslararası Trawinski Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvası'nda, finalde Türkiye'yi 73-66 yenen Fransa, şampiyonluğu kazanırken, üçüncülüğü de İngiltere'yi 55-40 yenen Almanya elde etti.

5: (A) Milli Futbol Takımı, Almanya'nın Dortmund kentindeki özel maçta, Brezilya ile golsüz berabere kaldı.

6: 23 Yaş Altı Ümit Milli Futbol Takımı, başkent Varşova'daki özel maçta, Polonya'yı 1-0 yendi.

8-9: Ankara'daki Türkiye Deplasmanlı Serbest Güreş Birinci Ligi'nin finalinde Amasya Şekerspor, İzmir Tekelspor'u 5-2 yenerek 2. kez üstüste şampiyonluğa ulaştı. İstanbul Tekelspor da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni aynı sonuçla yenerek 3. oldu.

9: 18. Dünya Bayanlar Hentbol Şampiyonası Avrupa elemeleri play-off baraj mücadelesinde Türkiye, İspanya'ya 25-33 ve 29-27'lik skorlarla elendi.

- Sırbistan'ın Novi Sad kentindeki 5. Avrupa Kulüpler Karate Şampiyonası'nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, finalde Bosna-Hersek temsilcisini yenerek erkeklerde şampiyonluğa ulaşırken, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 1'er üçüncülük elde ettiler.

- Büyük Erkekler Buz Hokeyi Süper Ligi'nde 2006-2007 sezonu şampiyonluğunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor, 39 puan ve averajla kazanırken, ikinciliği ise aynı puan ve averajla Polis Akademisi ve Koleji aldı.

28 Mayıs-10 Haziran: Sezonun 2. ''Grand Slam'' mücadelesi olan başkent Paris'teki Fransa (Roland Garros) Açık Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek bayanlarda Belçikalı Justine Henin, üstüste 3. ve toplamda 4., tek erkeklerde de İspanyol Rafael Nadal, üstüste 3. kez kazandı.

6-10: İsviçre'nin Montrö kentindeki Uluslararası Montrö Volley Masters Bayanlar Voleybol Turnuvası'nda Türkiye, 2 galibiyet ve 3 yenilgiyle 6. sırada yer alırken, birinciliği ise finalde Küba'ya 3-0 üstünlük sağlayan Çin Halk Cumhuriyeti aldı.

9-10: Masa tenisinde Adana'da düzenlenen Türkiye Kupası'nı, erkeklerde ve bayanlarda Fenerbahçe kazandı.

8-12: Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Uluslararası Victor Bannikov Gençler Futbol Turnuvası'nda 16 Yaşaltı (B) Genç Milli Takım, tüm maçlarını kazanarak ve finalde de evsahibi Ukrayna'yı 2-0 yenerek şampiyon oldu.

15: 61. ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA) 2006-2007 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde, tarihinde ilk kez finale çıkan Cleveland Cavaliers'a 4-0 üstünlük sağlayan San Antonio Spurs, 4. kez kazandı.

''En Değerli Oyuncu'' (MVP) seçilen Spurs'ün Fransız oyun kurucusu Tony Parker, bu unvana erişen ilk Avrupalı oyuncu oldu.

10-16: Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'daki Dünya 33. Erkekler ve 13. Bayanlar Gençler Halter Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 48 kiloda Sibel Özkan ile 2 altın ve 1 gümüş madalya kazanırken, birinciliği ise toplam 15 altın, 10 gümüş ve 5 de bronz madalya elde eden Çin Halk Cumhuriyeti aldı.

16: Profesyonel boksta kıtalararası dünya ağır sıklet şampiyonluğu unvan maçında Sinan Şamil Sam, Ankara'da, ABD'li rakibi Oliver McCall'a sayıyla yenilerek unvanını yitirdi.

19-21: 6. Uluslararası İstanbul Ümit Bayanlar Basketbol Turnuvası'nda Türkiye, 3 maçını da kazanarak 6 puanla yenilgisiz şampiyonluğa ulaşırken, Rusya ikinciliği ve Bulgaristan da üçüncülüğü aldı.

18-23: İrlanda Cumhuriyeti'nin başkenti Dublin'deki 5. Avrupa Birliği Erkekler Boks Şampiyonası'nı Türkiye, 4 bronz madalyayla kapatırken, birinciliği ise 2 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla evsahibi İrlanda Cumhuriyeti elde etti.

23: Bu sezon ilk kez düzenlenen Büyük Bayanlar Buz Hokeyi Ligi'nde şampiyonluk, play-off final mücadelesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'a 2-1 üstünlük sağlayan Polis Akademisi ve Koleji'nin oldu.

6-24: ABD'deki 9. Kuzey ve Orta Amerika Futbol Şampiyonası'nda (Altın Kupa) finalde Meksika'yı 2-1 yenen evsahibi ABD, 4. şampiyonluğunu kazandı.

23-24: Atletizmde 30. Avrupa Kupası yarışmalarında birincilikleri, erkeklerde 116 puanla Fransa ve bayanlarda da 127 puanla Rusya aldı.

- Atletizmde Bosna-Hersek'in Zenica kentindeki Avrupa Uluslar Kupası 2. Lig (B) Grubu Yarışmaları'nda Türkiye, toplam 12 birincilik, 8 ikincilik ve 9 üçüncülük elde ederek, erkeklerde 232, bayanlarda da 254 puan toplarken, 2 kategoride de birinciliği aldı ve yeniden 1. Lig'e yükseldi.

24: At yarışlarında İstanbul'daki 81. Gazi Kupası Koşusu'nu, Hayrullah Doğan'ın ''Inspector'' adlı tayı, jokeyi Ömer Kaya ile ve 2.30.20'lik derecesiyle kazandı.

26: Galatasaray ve Almanya Milli Futbol Takımı'nın eski efsanevi teknik direktörlerinden Jupp Derwall, 80 yaşında Saarbrücken kentinde öldü.

26-27: Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki 18. Avrupa Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 50 kiloda Ahmet Peker ve 66 kiloda Okay Köksal ile 2 altın, ayrıca 2'şer de gümüş ve bronz madalya kazanarak, takım halinde 65 puanlı Rusya'nın ardından 54 puanla 2. oldu.

- Fransa'nın Bordeaux kentindeki Dünya Liseler Atletizm Şampiyonası'nda Türk erkek ve bayan sporcular, toplam 9 birincilik elde ederlerken, erkeklerde İzmir Hayrettin Duran Lisesi 6., bayanlarda da Ankara Yahya Kemal Beyatlı Lisesi 11. oldular. Birincilikleri ise erkeklerde Alman, bayanlarda da Polonya temsilcileri kazandı.

28-29: Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki 11. Avrupa Genç Bayanlar Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 55 kiloda Emriye Musta ile 1 bronz madalya kazanırken, ilk 2 sırayı ise 3 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla Ukrayna ve 3'er altın ve bronz madalyayla Rusya aldılar.

24-30: Macaristan'ın Siofolk kentindeki 12. Avrupa Yıldızlar Boks Şampiyonası'nda Türk sporcular dereceye giremezlerken, Ukrayna, 5 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla birinciliği ve Rusya da 2'şer altın ve bronzun yanı sıra 6 gümüş madalyayla ikinciliği elde etti.

26-30: Bursa'daki 12. Uluslararası Turgut Atakol Ümitler Basketbol Turnuvası'nda Türkiye, 4 galibiyet, 1 yenilgi, 9 puan ve averajla şampiyon olurken, aynı puan ve averajla Sırbistan 2., 8 puanla da Rusya 3. oldu.

- Potekiz'in Algarve kentindeki 11. Avrupa Gençler ve Yıldızlar Okçuluk Şampiyonası'nda Türkiye, genç erkekler makaralı yayda Gökhan Ateş ile 1 altın, genç erkekler olimpik yayda da Enes Uğurlu ile 1 gümüş madalya kazanırken, Rusya ise 2 altın, 4'er de gümüş ve bronz madalyayla birinciliğe ulaştı.

30: Tekerlekli Sandalye Basketbol Birinci Ligi'nde 2006-2007 sezonu şampiyonluğu, play-off final serisinde Beşiktaş'a 3-0 üstünlük sağlayan Galatasaray, ilk kez kazandı.

28 Haziran-1 Temmuz: İstanbul'daki 15. Balkan Gençler ve Yıldızlar Masa Tenisi Şampiyonası'nda Romanya, 8 altın, 7'şer de gümüş ve bronz madalyayla birinciliği kazanırken, Türkiye de 3 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya elde etti.

29 Haziran-1 Temmuz: Edirne Sarayiçi'ndeki 646. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde Antalya'dan Hasan Tuna'yı yenen Amasya'dan Recep Kara aldı.

30 Haziran-1 Temmuz: Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki 18. Avrupa Gençler Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 60 kiloda Rahman Bilici ve 74 kiloda da Emrah Kuş ile 2 altın, ayrıca 1 bronz madalya kazanarak, 3 altın, 1 gümüş ve 4 bronz madalyası bulunan Rusya'nın ardından takım halinde 2. oldu.

- İstanbul'daki 21. Uluslararası Boğaziçi Judo Turnuvası'nda Türkiye, 1 ikincilik ve 3 üçüncülük elde etti.