AB liderleri Brüksel’de toplandı: Kritik başlıklar masada

Avrupa Birliği liderleri, yükselen enerji fiyatları ve ekonomik rekabet gücünden Rusya Ukrayna savaşına kadar birçok başlığı görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi. İki gün sürecek zirvede yaptırımların genişletilmesi, enerji tedarikinin çeşitlendirilmesi, Gazze ve Orta Doğu’daki gelişmeler ile AB’nin gelecekteki genişlemesi de ele alınacak.

AB liderleri Brüksel’de toplandı: Kritik başlıklar masada
Google Haberler'de tüm gelişmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ı takip edin.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin başladığını bildirdi.

"Tek Avrupa, Tek Pazar" gündemiyle zirveye başlayacaklarını aktaran Costa, "Taahhütlerimizi somut adımlara dönüştürüyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda kararlılığımızı korumalı ve daha hızlı ilerlemeliyiz. Amacımız, Avrupalılar için daha fazla istihdam, daha güçlü işletmeler ve daha iyi bir yaşam sunmak." ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ise zirve öncesi basına yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını artırdığına işaret ederek, "Avrupa'nın halihazırda yapacağı en kötü şey, dikkatini başka bir yöne çevirmek olur." değerlendirmesinde bulundu.

Metsola, Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması ve genişletilmesi gerektiğini savundu.

Avrupa'daki tüm üye ülkeleri zorlayan enerji maliyetleri ve enerjiye erişim sorunu yaşandığının altını çizen Metsola, enerji piyasalarında istikrarın sağlanması için ilişkileri güçlendirmek ve iş birliğini artırmak gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin tekrar AB'ye üye olma olasılığına ilişkin de konuşan Metsola, bunu büyük memnuniyetle karşılayacaklarına vurgu yaptı.

Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden de Avrupa'nın Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye başladığını, ancak enerji güvenliğini güçlendirmek için bu yöndeki çabalarını sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Frieden, "Hem coğrafi açıdan hem de kullandığımız enerji türleri bakımından çeşitlendirmeye gitmeliyiz. Bu nedenle yenilenebilir enerji üretimini hızlandırmamız gerekiyor. Benim ülkemin de aralarında bulunduğu birçok ülke bunu yapıyor." belirterek, Avrupa'nın enerji tedarikinde coğrafi açıdan mümkün olan tüm seçenekleri değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

AB liderleri Brüksel’de toplandı: Kritik başlıklar masada

GÜNDEMDE HANGİ KONULAR VAR?

AB liderleri, zirvenin ilk oturumunda, 2026-2027 dönemini kapsayan "Tek Avrupa, Tek Pazar" gündemi ile ekonomi politikalarının hayata geçirilmesinde gelinen aşamayı değerlendirecek.

Enerji fiyatlarındaki yükselişin ele alınacağı bir sonraki oturumda, son dönemde petrol ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan artışın vatandaşlar ve işletmeler üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik olası tedbirler masaya yatırılacak.

Zirvenin ilk gününün öğleden sonraki bölümünde, AB'nin 2028-2034 yıllarına ilişkin Çok Yıllı Mali Çerçevesi (MFF) üzerinde durulacak.

Liderler, akşam düzenlenecek çalışma yemeğinde ise AB'nin genişleme politikasını ve Birliğin gelecekteki üyeliklere hazırlanabilmesi için ihtiyaç duyulan reformları stratejik açıdan ele alacak.

Zirvenin ikinci günündeki görüşmeler, Ukrayna konulu oturumla başlayacak. Ardından Orta Doğu'daki gelişmelerin değerlendirileceği toplantıda Gazze ve Batı Şeria'nın yanı sıra Yemen, Lübnan, İran ve Suriye'deki son durum görüşülecek.

İkinci günün çalışma yemeğinde ise göç konusu liderlerin gündeminde olacak.

Google Haberler'de tüm gelişmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ı takip edin.

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!