SON DAKİKA| İran operasyonları askıya aldı: Trump'tan Netanyahu'ya sert uyarı! "İsrail yalnız kalabilir"

Son Dakika: İran ve İsrail arasında karşılıklı yapılan füze atışlarının ardından ABD Başkanı Trump'ın devreye girmesiyle yeniden müzakere sesleri yükselmeye başladı. Tahran yönetimi saldırılar devam ederse yeniden vuracağını açıklarken, Trump, “İsrail ateşkese uymazsa yalnız kalabilir” ifadelerini kullandı. İşte ABD/İsrail-İran savaşında dakika dakika son gelişmeler…

SON DAKİKA| İran operasyonları askıya aldı: Trump’tan Netanyahu’ya sert uyarı! İsrail yalnız kalabilir

Son dakika haberleri: Orta Doğu'da gerilim yeniden tırmanırken İran ve İsrail gece boyunca karşılıklı saldırılarla birbirini hedef aldı.

İran'ın balistik füze saldırıları nedeniyle İsrail genelinde sirenler çalarken, Tel Aviv yönetimi Tahran, İsfahan ve Tebriz çevresindeki askeri hedefler ile bir petrokimya tesisine saldırı düzenledi.

Çatışmaların bölgesel boyut kazanma riski artarken Irak ve İran'ın bazı bölgelerinde hava sahaları kapatıldı, Şam'da uçuşlar durduruldu.

ABD Başkanı Donald Trump taraflara itidal çağrısı yaparken, İsrail'in Ürdün sınırına ek takviye birlikler sevk etmeye hazırlandığı, Yemen'deki Husilerin ise Kızıldeniz'de İsrail'e yönelik yeni bir cephe açtığını duyurması dikkat çekti.

İşte ABD/İsrail-İran savaşında son durum ve son gelişmeler…

Google Haberler'de tüm gelişmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ı takip edin.
CANLI ANLATIM
22:52

"NETANYAHU'YU SALDIRILARI DURDURMA KONUSUNDA İKNA ETTİM"

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail basınına Başbakan Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu. Netanyahu'dan İran'ın füze saldırılarına karşılık vermemesini talep ettiğini söyleyen Trump, “Bibi'ye ne yapacağı konusunda çok dikkatli olması gerektiğini, aksi takdirde çok yakın bir zamanda İran karşısında tek başına kalabileceğini söyledim. İsrail'in İran'a saldırılarından ‘son dakikada’ haberdar edildim ama saldırıyı sınırlandırmayı başardım” ifadelerini kulandı.

Trump, Tahran yönetiminin İsrail'e yönelik yeni bir saldırı gerçekleştirmeyeceğini açıkladığını ve karşılıklı saldırıların durdurulmasını talep ettiğini bildirdi. Bunun üzerine Netanyahu ile yeniden bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktaran Trump, “Netanyahu’yu saldırıları durdurma konusunda ikna ettim” diye konuştu.

Müzakere süreciyle ilgili değerlendirmede bulunan Trump, İran ile kapsamlı bir anlaşmaya varılmasının hala mümkün olduğunu belirtti. Trump, “Tahran yönetimi de bunu istiyor” dedi.

22:10

CNN: ABD, İSRAİL'E ATEŞLENEN FÜZELERİ ENGELLEMEDİ

CNN televizyonu, ABD'nin gece İran'dan İsrail'e doğru gönderilen füzelerin engellenmesine yardım etmediğini iddia etti.

 

21:59

TRUMP'TAN NETANYAHU'YA 'İRAN' UYARISI

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, karşılıklı saldırıların bölgesel bir savaşa dönüşmesi halinde İsrail'in, İran karşısında yalnız kalabileceği uyarısında bulunduğunu açıkladı.

 

 

21:37

"GERİLİMLERİN NEDENİ ATEŞKES İHLALİ"

İran Meclisi ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İran-İsrail karşılıklı saldırılarının gerekçesine ilişkin, “Son gerilimlerin nedeni ateşkesin ihlali ve deniz ablukasıydı.” dedi.

21:08

LÜBNAN'DAN BARIŞ ÇAĞRISI

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yürütülen temaslarda şu aşamada "saldırmazlık anlaşması, güvenlik anlaşması veya benzeri düzenlemelerin" gündemde olduğunu belirterek, nihai hedefin iki ülke arasındaki düşmanlık halinin sona erdirilmesi olduğunu söyledi.

20:25

LÜBNAN'DA CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail ordusunun bugün Lübnan'ın güney bölgelerine düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 13'e yükseldi.

20:12

UMMAN KÖRFEZİ'NDE TANKER VURULDU

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD ordusunun Umman Körfezi'nde İran'a yönelik ablukayı ihlal etmeye çalıştığı gerekçesiyle Palau bayraklı boş bir petrol tankerini vurduğunu bildirdi.

20:01

İRAN HAVA SAHASI AÇILDI

İran Sivil Havacılık Kurumu, ülke hava sahasının yeniden normale döndüğünü ve yayımlanan notamlar doğrultusunda uçuş operasyonlarının yeniden başlatılacağını duyurdu.

19:29

İSRAİL'DE KISITLAMALAR BÜYÜK ÖLÇÜDE KALDIRILDI

İsrail ordusu, İran'la karşılıklı saldırıların ardından ülke genelinde getirdiği kısıtlamaları büyük ölçüde kaldırdığını ve yüz yüze eğitimin yarın yeniden başlayacağını duyurdu.

18:05

"DAHA ŞİDDETLİ KARŞILIK VERECEĞİZ"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'dan yeni bir saldırı olması halinde daha şiddetli karşılık verecekleri tehdidinde bulundu.

Netanyahu, yayımladığı video mesajda, İran'la yaşanan karşılıklı çatışmalara ilişkin açıklama yaptı.

İran ve Hizbullah'ın saldırılarla kendilerine karşı yeni ve kabul edilemez bir denklem dayatmaya çalıştığını ileri süren Netanyahu, “Lübnan ve İran topraklarından İsrail’e ateş açacaklarını ve bizim de harekete geçmeyeceğimizi düşündüler. Bu olmadı ve benim görev sürem boyunca da olmayacak." ifadelerini kullandı.

İran ve Hizbullah’ı kuşatma altında tuttuklarını iddia eden Netanyahu, olası yeni bir saldırı halinde İran’a çok sert karşılık vereceklerini söyledi.

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, ABD Başkanı Donald Trump'ın talebi üzerine İran'a saldırıları durdurmayı kabul ettiğini ancak Lübnan'a saldırıların "tüm gücüyle" devam edeceğini öne sürmüştü.

İsrail ordusu dün Lübnan'dan İsrail'e roket atıldığı iddiasıyla başkent Beyrut'a saldırı düzenlemiş, İranlı yetkililer İsrail'in bu saldırısına tepki göstererek karşılık vereceğini duyurmuştu.

İran'dan gece saatlerinde üç dalga halinde ateşlenen füzeler nedeniyle İsrail'in kuzeyindeki birçok kentte sirenler çalmıştı.

İsrail ordusu, İran'ın batı ve orta kesimini hedef aldığını açıklamış, Tahran da bu saldırıya füzelerle yanıt vermişti.

İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Karargahı ise İsrail'e yönelik askeri operasyonların durdurulduğunu açıklamış ve İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürmesi halinde daha sert karşılık verileceği uyarısında bulunmuştu.

 

16:30

“NETANYAHU TRUMP'IN TALEBİ ÜZERİNE İRAN'A SALDIRILARI DURDURDU”

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, ABD Başkanı Donald Trump'ın talebi üzerine İran'a saldırıları durdurmayı kabul ettiğini ancak Lübnan'a saldırıların "tüm gücüyle" devam edeceğini öne sürdü.

Kanal 12'ye konuşan İsrailli bir yetkili, Tel Aviv'in Washington'un talebi üzerine İran'a saldırıları durdurduğunu belirtti.

Adı açıklanmayan yetkili, Lübnan konusunda ise "Saldırıların tüm gücüyle devam edeceğini, İsrail'in kuzeyindeki bölgelere saldırı düzenlenirse Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinin hedef alınacağını" ileri sürdü.

16:20

İSRAİL'İN KUZEYİNDE SİRENLER ÇALDI

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Lübnan'ın güneyindeki işgale katılan askeri birliklere 3 roket fırlatıldı.

İsrail askeri birliklerine fırlatılan roketler nedeniyle protokol gereği sirenlerin çaldığı belirtilen açıklamada, roketlerin İsrail topraklarına girmeden önlendiği, bir roketin ise İsrail askerlerinin yakınına düştüğü fakat yaralanan olmadığı iddia edildi.

16:11

İRAN'DA TÜM UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Mehr Haber Ajansı, İran Havalimanları Şirketi'nden yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, İran Sivil Havacılık Kurumu tarafından yayımlanan NOTAM doğrultusunda, ülkenin batı hava sahasının kapatılması nedeniyle ülke genelindeki tüm havalimanlarından gerçekleştirilecek uçuşların ikinci bir duyuruya kadar iptal edildiği belirtildi.

16:10

HİNDİSTAN'DAN İRAN İLE İSRAİL'E DİPLOMASİ ÇAĞRISI

Hindistan Dışişleri Bakanlığından, İran ile İsrail arasında yeniden alevlenen gerilime ilişkin açıklamada bulunuldu.

Yeni Delhi yönetiminin, Orta Doğu'daki saldırılardan "derin üzüntü" duyduğu kaydedilen açıklamada, bu gelişmelerin uluslararası toplum için son derece "endişe verici" olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Orta Doğu'daki gerilimin 100 günden fazla sürdüğü, büyük bir insani acıya yol açtığı ve küresel ekonomi ile enerji kaynakları üzerinde de ciddi bir olumsuz etki yaratığı ifade edildi.

Açıklamada, tüm taraflara, gerilimi derhal yatıştırmaları, sivillerin zarar görmemesini sağlamaları ve bölgede barış ile istikrarın yeniden tesis edilebilmesi için devam eden müzakereleri diplomatik bir çözümle sonuçlandırmaları çağrısı yapıldı.

16:00

İSRAİL İRAN'IN UYARISINA RAĞMEN LÜBNAN'A SALDIRDI

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ordusu, ülkenin güneyindeki beldelere yönelik hava saldırıları düzenledi.

İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki Semmaiye, Zerariye, Kevseriyyet Ruz, Burc eş-Şemali, Harayib, Hırbet ed-Duveyr ve Maşuk beldelerine saldırılar gerçekleştirdi.

Harayib beldesinde saldırıda 1 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Güneydeki Arabsalim beldesine de insansız hava aracıyla saldırı düzenleyen İsrail ordusu, Kefer Tebnit ve Katrani beldelerini de topçu atışlarıyla hedef aldı.

HİZBULLAH'TAN SALDIRI AÇIKLAMALARI

Hizbullah'tan yapılan açıklamalarda ise İsrail'in ateşkes ihlallerine karşılık olarak gün içerisinde, Lübnan topraklarında İsrail ordusuna ait hedeflere yönelik 6 saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamalara göre Hizbullah, Adise beldesinde İsrail ordusuna ait yeni konuşlandırılan topçu mevzisini, Reşaf'ta asker ve araçlardan oluşan bir birliği, Beyt Yahun çevresindeki asker ve araç topluluğunu roketlerle hedef aldı.

Hizbullah ayrıca, Nebatiye'ye bağlı Yahmur eş-Şakif beldesinin güneydoğusunda mühimmat taşıyan iki lojistik aracı ile bu araçların yakınındaki bir Hummer tipi askeri aracı kamikaze insansız hava araçlarıyla vurduğunu ve araçların yandığını öne sürdü.

Lübnanlı grup, Şakif Kalesi çevresinde bulunan İsrail ordusuna ait bir haberleşme aracını da kamikaze İHA ile hedef aldığını ve isabet sağlandığını iddia etti.

15:50

AB'DEN İRAN'A YAPTIRIM

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nden yapılan açıklamada, İran'ın Orta Doğu'da seyrüsefer serbestisini tehdit eden eylem ve politikaları nedeniyle 2 kişi ve bir kuruluşa yönelik yaptırımların kabul edildiği bildirildi.

Açıklamada, söz konusu eylemlerin uluslararası hukuka aykırı olduğu ve uluslararası boğazlardan geçiş ve masum geçiş haklarını ihlal ettiği ifade edildi.

İran Devrim Muhafızları Donanması'na bağlı Hürmüzgan Eyalet Komutanlığının yaptırım listesine alındığına işaret edilen açıklamada, komutanlığın Hürmüz Boğazı'nın kontrolünü üstlenerek gemilerin geçişi için bir ücret sistemi uygulamaya koyduğu, bu kapsamda boğazdan geçen gemilerden kimlik, yük ve varış noktalarına ilişkin bilgiler talep ederek geçişleri denetlediği, bazı gemilerin ise ücret ödemeleri sonrasında boğazdan geçmesine izin verildiği belirtildi.

Açıklamada, yasal geçiş hakkını ve seyrüsefer serbestisini engellediği gerekçesiyle İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Muhammed Ekberzade ile İran Petrol, Gaz ve Petrokimya Ürünleri İhracatçıları Birliği temsilcisi ve İran Ticaret Odası üyesi Hamid Hüseyni'nin de AB yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

Son kararla birlikte AB'nin ilgili yaptırım rejimi kapsamında listelenen kişi ve kuruluş sayısının 53'e yükseldiği ifade edilen açıklamada, yaptırım listesinde yer alan kişi ve kuruluşların AB'deki mal varlıklarının dondurulduğu, bu kişi ve kuruluşlara doğrudan veya dolaylı olarak fon ya da ekonomik kaynak sağlanmasının yasaklandığı, listede bulunan kişilere de AB'ye seyahat yasağı uygulandığı anımsatıldı.

15:45

“İSRAİL'İN SON SALDIRILARINDA CAN KAYBI OLMADI”

İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, İsrail saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

Halidi, yerel saatle 04.00 sıralarında başlayan saldırılarda 12 noktanın hedef alındığını belirtti.

İranlı yetkili, şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya yaralanma vakasının tespit edilmediğini söyledi.

15:42

PEZEŞKİYAN: SAVAŞTAN VE MÜZAKEREDEN VAZGEÇMEDİK

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, X sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Ulusal güvenlik ve halkın huzurunu öncelediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İran milletinin haklarını kararlılıkla savunacaklarını ve hiçbir tehdit karşısında geri adım atmayacaklarını belirtti.

Diplomasi ve savunmanın, ulusal gücün iki kanadı olduğuna işaret eden Pezeşkiyan, "Ne sahayı ne de müzakere masasını terk ettik. Allah'ın izniyle, birlik ve akılla İran bu sınavdan da alnının akıyla çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

15:40

NETANYAHU İLE TRUMP BUGÜN İKİNCİ KEZ TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İsrail'de yayın yapan Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump gün içinde ikinci kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haberde, söz konusu görüşmenin İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını durdurduğunu açıklamasından kısa süre önce yapıldığı belirtildi.

Yedioth Ahronoth gazetesi ise Netanyahu'nun Trump ile görüşmesinin ardından, İsrail Başbakanı'nın İran'a akşam ve gece saatlerinde düzenlenmesi planlanan saldırıları durduracağı ileri sürüldü.

15:36

IRAK HAVA SAHASI YENİDEN AÇILDI

Irak Sivil Havacılık Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada konuya ilişkin bilgi verildi.

İran ile İsrail arasında gerilimin yeniden tırmanmasının ardından, hava seyir güvenliğini sağlamak amacıyla geçici olarak kapatılan Irak hava sahasının yeniden uçuşlara açıldığı belirtildi.

Açıklamada, ​​​​​​​bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği ifade edildi.

15:30

ALMANYA’DAN DİPLOMASİ ÇAĞRISI

Almanya’nın başkenti Berlin'de hükümet ve bakanlık sözcülerince düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius, "Tüm tarafları gerginliği azaltmaya ve sonuçta oldukça uzun bir süredir müzakere edilen diplomatik çözümleri ilerletmeye çağırıyoruz. Alman hükümetinin tutumu budur." dedi.

Kornelius, ülkesinin ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile anlaşma sağlanması yönündeki çabalarına verdiği desteği yineledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Josef Hinterseher de çatışmalara kalıcı çözümün ancak müzakereler yoluyla sağlanabileceğine dikkati çekerek, "Bu konuda bir konsensüs olduğuna inanıyorum ve bizim görüşümüze göre, İran ile ABD arasındaki görüşmeler mevcut durum nedeniyle tehlikeye atılmamalıdır. Bu, diplomatik bir çözüme ulaşmak için bir ön koşuldur." ifadelerini kullandı.

15:15

"ABD KARŞI SALDIRI YAPILMAYACAĞINA DAİR İRAN'I BİLGİLENDİRDİ"

Israel Hayom gazetesinin haberine göre, İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Karargahı'nın, "İsrail'e yönelik askeri operasyonların durdurulduğu" açıklaması İsrail ve ABD’nin, füze atmaması halinde karşı saldırı yapılmayacağına dair İran'ı bilgilendirmesinden sonra geldi.

Habere göre diplomatik bir kaynak, İsrail ve ABD'nin arabulucular vasıtasıyla İran'a "yeniden füze atışı yapmaması halinde başka bir hava saldırısı gerçekleştirilmeyeceği" yönünde bir mesaj ilettiğini öne sürdü.

Haberde, bu mesajın ardından İran'dan "İsrail'e yönelik saldırıların durdurulduğuna" dair açıklama geldiği kaydedildi.

15:00

İSRAİL LÜBNAN’A 3 BİN 500'E YAKIN HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Lübnan Başbakanlık Ofisi, Başbakanı Nevvaf Selam başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Başbakan Selam, toplantıda İran-İsrail geriliminin tehlikelerine, özellikle de sebep olduğu geniş çaplı yerinden edilmelere dikkati çekti.

İsrail saldırılarında hayatını kaybeden güvenlik güçlerine ilişkin bilgi veren Selam, 1 Mart'tan bu yana 29'u asker olmak üzere ülkenin çeşitli güvenlik birimlerinden 47 kişinin İsrail saldırılarında yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Selam, İsrail'in 17 Nisan-7 Haziran tarihlerinde Lübnan'a 3 bin 491 hava saldırısı düzenleyerek ateşkesi ihlal ettiğini vurguladı.

İsrail'in 407 kez patlayıcılarla, 6 kez de buldozerlerle yıkım operasyonu yaptığını söyleyen Selam, İsrail ordusunun Lübnan'a 6 kara saldırısında bulunduğunu aktardı.

14:45

MISIR VE FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLARI BÖLGESEL GELİŞMELERİ GÖRÜŞTÜ

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeler ve bölgedeki gerilimin düşürülmesine yönelik çabalar değerlendirildi.

Mısır'ın bölgede artan gerilimin kontrol altına alınması için yürütülen diplomatik girişimlere destek verdiğini belirten Abdulati, özellikle ABD ile İran arasında sürdürülen müzakere sürecinin önemine vurgu yaptı.

Bölgesel istikrarın sağlanması için temas ve koordinasyonun sürdürülmesi konusunda mutabakata varan taraflar, Gazze ve Lübnan'daki son gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

14:30

“İRAN FÜZELERİNİN ÖNLENMESİNDE ABD İSRAİL'E YARDIMCI OLDU”

İsrail basınının aktardığına göre, İsrail ordusu, İran ile en az birkaç gün sürecek çatışmalara hazırlıklı olduğunu ileri sürdü.

ABD'nin İran füzelerinin önlenmesinde yardımcı olduğunu belirten İsrail ordusu, şu ana kadar İran'dan 22 füze fırlatıldığını, Yemen'deki Husiler tarafından ise İsrail'e ulaşmadan düşürülen 2 füze atıldığını açıkladı.

İran'ın, füze saldırılarıyla ABD ile varılan ateşkesi bozduğunu öne süren İsrail ordusu, yaşananların yeni bir çatışma değil, nisan ayında sağlanan ateşkesle ara verilen savaşın devamı olduğunu iddia etti.

Ayrıca İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ile ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Amiral Brad Cooper'ın üç kez telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'a şu ana kadar 3 dalga halinde saldırı düzenlediğini bildirdi.

Saldırılarda bir petrokimya tesisi ile balistik füze sistemi bileşenleri üreten üç fabrikanın vurulduğunu kaydeden Defrin, ABD'nin saldırılar konusunda bilgilendirildiğini ancak operasyonların İsrail tarafından tek başına gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

14:19

İRAN ASKERİ OPERASYONLARI DURDURDU

İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Karargahı tarafından yayımlanan bildiride, "Siyonist rejimin ABD desteği ile Lübnan'ın güneyinde ve Dahiye bölgesindeki saldırılarının ardından rejime acı verici bir karşılık verildi. Silahlı Kuvvetlerin İsrail'e yönelik askeri operasyonları durduruldu." ifadelerine yer verildi.

Bildiride ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürmesi halinde daha sert karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.

14:15

TRUMP: İSRAİL DE İRAN DA ATEŞKES İSTİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ve İran'ın derhal bir ateşkes anlaşmasına varmak istediğini bildirdi.

Sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini belirten Trump, "Hem İsrail hem de İran, acil bir ateşkes ilan etmek istiyor! 'Barış' üzerine yürütülen nihai müzakereler, araya girebilecek bir cehalet veya aptallık olmadığı sürece ilerlemeye devam ediyor. Abluka, 'Nihai Anlaşma'ya varılana kadar tam yetkiyle ve eksiksiz şekilde yürürlükte kalacak" ifadelerini kullandı.

14:00

"TAHRAN İSRAİL İLE UZUN SÜRELİ SAVAŞA HAZIR"

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İranlı bir askeri kaynak, ülkesinin uzun süreli bir savaşa hazır olduğunu söyledi.

Askeri kaynak, İran'ın gerekli tüm tedbirleri aldığını ve İsrail ile uzun soluklu bir savaşa hazır olduğunu ifade etti.

ABD ve İsrail'in "kontrollü gerilim" politikasıyla İran'ı ve "direniş cephesini" öngörülebilir hale getirebileceğini düşünmesinin hata olduğunu söyleyen İranlı kaynak, İsrail'in eylemlerine verilen karşılığın ileri bir noktaya taşınabileceğini dile getirdi.

Söz konusu kaynak ayrıca, ABD'nin İsrail'in eylemlerinden kaynaklı sorumluluğundan kaçamayacağını ve bedel ödeyeceğini söyledi.

13:45

“İSRAİL SALDIRMAYA DEVAM EDERSE DAHA SERT KARŞILIK VERECEĞİZ”

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, İran Silahlı Kuvvetlerinin savaşı yürüten birimi Hatemül Enbiya Merkez Karargahı Sözcüsü İbrahim Zülfikari'nin konuya ilişkin görüntülü konuşmasını yayınladı.

İran ordusunun savunma ve saldırı hazırlıklarını en üst seviyeye çıkardığını vurgulayan Zülfikari, İsrail'in İran'ın son saldırılarında ağır darbeler aldığını savundu.

İran ile bölgedeki direniş güçlerinin her koşulda ve her türlü tehdide karşı durmaya devam edeceklerini ifade eden Zülfikari, saldırı ve düşmanca eylemlerin devam etmesi durumunda daha sert karşılık verecekleri tehdidinde bulundu.

13:30

FÜZE PARÇALARI ŞAM KIRSALINDA ÇİFTÇİLERİN EKİNLERİNE ZARAR VERDİ

İsrail hava savunma sistemleri tarafından havada imha edilen İran balistik füzelerine ait parçalar, Suriye'nin başkenti Şam’daki Necha bölgesi ile Dera'nın Tafas ilçesindeki tarım arazilerine düştü.

Necha bölgesine düşen füze parçalarının yol açtığı yangınlar tarım arazilerini etkilerken, olayda can kaybı yaşanmadı.

Yangında ekinleri zarar gören çiftçiler, söndürme ve soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

Diğer bir roket ise öğle saatlerinde Kuneytra iline bağlı Zubeyda köyü yakınlarına düştü.

13:15

LÜBNAN CUMHURBAŞKANI ABD BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Joseph Avn, ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Mişel İsa'yı kabul etti.

Büyükelçi İsa, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin ara buluculuğunda Lübnan ile İsrail arasında yürütülen müzakerelerin seyrini ve Lübnan'daki mevcut durumun sona erdirilmesine yönelik çabaları Cumhurbaşkanı Avn ile ele aldıklarını belirtti.

Lübnan ile İsrail arasında yürütülen müzakerelerin yeni turunun Washington'da başlamasının planlandığına işaret eden İsa, müzakerelerin devam etmesinin Lübnan ve bölgedeki genel sürece olumlu katkı sağladığını savundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Lübnan dosyasını yakından takip ettiğini kaydeden İsa, "Cumhurbaşkanı Avn'ın tercih ettiği müzakere yolunu destekliyoruz. Bu yaklaşım, Lübnan halkının yaşadığı sıkıntıların sona erdirilmesi yönünde ilerleme kaydetmemize yardımcı oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi İsa, İsrail'in dün başkent Beyrut'un Dahiye bölgesine yönelik saldırısına işaret ederek, bunun "siyasi bir mesaj" niteliğinde olduğunu belirtti ve ABD'nin çatışmaların daha fazla genişlememesine karar verdiğini ifade etti.

İsa, "Geri dönüşü olmayan bir aşamaya ulaştık. Buzlar kırıldı ve Lübnan'ın krizden çıkmasına yardımcı olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Avn-İsa görüşmesinin İran ile İsrail arasındaki saldırıların devam ettiği bir süreçte gerçekleşmesi dikkati çekti.

12:41

TRUMP: İSRAİL VE İRAN DERHAL DURMALI

ABD Başkanı Donald Trump Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail ve İran çatışmayı derhal durdurmalı” ifadelerini kullandı.

11:55

SURİYE'DE UÇUŞLARIN ASKIYA ALINMA SÜRESİ UZATILDI

Suriye resmi ajansı SANA'nın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne dayandırdığı habere göre, Şam Uluslararası Havalimanı'ndaki tüm uçuş operasyonları saat 23.00'e kadar askıya alındı.

Uçuşların askıya alınması ve güney hava sahasının kapatılması kararı, İsrail'in Lübnan'a saldırılarına karşılık İran'ın İsrail'e başlattığı füze atışlarının ardından geldi.

11:50

HİNDİSTAN İRAN'A SEYAHAT UYARISINDA BULUNDU

Hindistan'ın Tahran Büyükelçiliğinden konuya ilişkin açıklama yapıldı.

İran ile İsrail arasında yeniden başlayan saldırılara işaret edilen açıklamada, Hindistan vatandaşlarına İran'a seyahat etmekten kaçınma tavsiyesi yinelendi.

Halihazırda İran'da bulunan Hindistanlılara da ulaşım imkanları mevcutken İran'dan ayrılma tavsiyesinde bulunuldu.

11:40

İSRAİLLİ BAKAN LÜBNAN'DA DÜZİNELERCE EVİN BOMBALANMASINI İSTEDİ

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, güvenlik kabinesi toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'ın füze saldırılarına karşı Lübnan'a odaklanması gerektiğini savundu.

Smotrich, İran'ın fırlattığı her bir füzeye karşılık İsrail'in Beyrut'un Dahiye bölgesinde düzinelerce binayı bombalayarak yıkması gerektiğini ileri sürdü.

Lübnan'ı vurmanın, İran'ın derinliklerindeki hedefleri vurmaya çalışmaktan "daha kolay, daha erişilebilir ve daha etkili olduğunu" savunan Smotrich, bu politikanın İsrail'in kuzeydeki uzun vadeli güvenlik hedeflerine de hizmet ettiğini iddia etti.

Smotrich, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki işgaline hız vermesi ve İran'ın füzelerini engellemesi için Hizbullah üzerindeki baskının artırılması gerektiğini, bunun İsrail'in ABD Başkanı Donald Trump nezdindeki kredisini artırabileceğini savundu.

İsrail'in askeri mühimmat ve kaynaklarını, ileride İran'ın enerji altyapısına yönelik düzenlenecek kapsamlı bir saldırı için saklaması gerektiğini belirten Smotrich, İsrail'in imkan ve kabiliyetlerinin sınırlı ve karşılıklı saldırılarda tüketilmesini stratejik bir hata olarak değerlendirdi.

11:28

İSRAİL'İN LÜBNAN'A GECE DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA 4 KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları gece yarısından sonra Nebatiye vilayetine bağlı Zefta beldesine bir dizi hava saldırısı düzenledi. Zefta'daki bir barınma merkezini hedef alan saldırıda 4 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail savaş uçakları ayrıca sabah saatlerinde Nebatiye'ye bağlı Ayn Kana beldesine de hava saldırısı düzenledi.

Bu sabah saat 10.00 sularında Şarkiye beldesine düzenlenen hava saldırısında bir ev yıkıldı.

Hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak Nebatiye kentinde aralıklı topçu atışları da gerçekleştirildi.

11:22

İSPANYA "GERİLİMİN ACİLEN DÜŞÜRÜLMESİ" ÇAĞRISINDA BULUNDU

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, X sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ve İran arasındaki ateşkesin bozulmasını kınadığını vurguladı.

Şiddete geri dönüşün sadece daha fazla acı getireceğini vurgulayan Albares, "Bölgede barış ve istikrarı ancak diyalog ve diplomasi sağlayabilir. Gerilimin acilen düşürülmesi gerekli. Orta Doğu'da askeri bir çözüm yoktur." ifadesini kullandı.

11:18

TAHRAN’DA YİNE PATLAMA SESLERİ DUYULDU

İran devlet televizyonu, Tahran'da patlama sesi duyulduğunu ve hava savunma sistemlerinin aktif olarak çalıştığını duyurdu.

Yarı resmi Mehr Haber Ajansı ise, Tahran semalarında "düşmana" ait bir insansız hava aracının (İHA) imha edildiği açıkladı.

Öte yandan İsfahan kenti ile Hamedan'ın Kebuder Aheng ilçesinin de saldırılara hedef olduğu kaydedildi.

11:10

AB: ORTA DOĞU'DA İHTİYAÇ MÜZAKERE MASASINA OTURULMASI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, dönem başkanı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde düzenlenen gayriresmi AB Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde konuştu.

AB'nin Kızıldeniz'deki ASPIDES Operasyonu'na dikkati çeken Kallas, bölgede bu operasyon kapsamında daha fazla ne yapabileceğini değerlendirdiklerini belirtti.

Kallas, "Ayrıca bugün seyrüsefer özgürlüğüne ilişkin yaptırımların İran'a ilk kez uygulanacağı gün olacak." dedi.

Hürmüz Boğazı bağlamında İran ile ABD'nin anlaşmaya varması gerektiğinin altını çizen Kallas, taraflara diyalog çağrısında bulunduklarını söyledi.

Orta Doğu'da gerilimin yeniden tırmandığına dikkati çeken Kallas, "Bölgenin ihtiyacı olan şeyin tırmanma değil tarafların müzakere masasına oturup anlaşmaya varması olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kallas, AB'nin ateşkes sağlandıktan sonra gemilere refakat edilmesi konusunda da katkı sağlayabileceğini, bugün bu konuyu görüşeceklerini belirtti.

İlk olarak ateşkesin sağlanması gerektiğini vurgulayan Kallas, "Her iki tarafla da temas halindeyiz ve onlara bu mesajı vermeye çalışıyoruz, ateşkes son derece önemli." görüşünü paylaştı.

11:00

İRAN: HAYFA'DAKİ SANAYİ TESİSLERİNİ HEDEF ALDIK

İran Devrim Muhafızları Ordusunun yayımladığı bildiride, "Düşmanın petrokimya tesislerine düzenlediği saldırılara karşılık verildi ve Hayfa'daki benzer sanayi tesisleri hedef alındı." ifadeleri kullanıldı.

Bildiride ayrıca, İsrail'in sivil hedefler ile petrol sanayisini hedef almasının bölgedeki tüm enerji merkezlerini etkileyebilecek tehlikeli bir oyunu başlattığı ve ortaya çıkacak ekonomik sonuçlardan ABD'nin sorumlu olacağı ifade edildi.

10:52

İSRAİL: İRAN’A BÜYÜK BİR SALDIRI GERÇEKLEŞTİRDİK

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'a düzenlenen saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun İran hava savunma sistemlerine "büyük bir saldırı" düzenlediği belirtildi.

Çok sayıda İsrail savaş uçağının İran'daki "stratejik hava savunma sistemlerini" hedef aldığı aktarıldı.

Öte yandan İsrail ordu radyosunun haberinde de İsrail'e İran'dan 30, Yemen'den ise bir füze fırlatıldığı kaydedildi.

10:45

İSRAİL’DEN LÜBNAN'IN GÜNEYİNE SALDIRI

İsrail ordusu, 17 Nisan'da yürürlüğe giren ve 17 Mayıs itibarıyla 45 gün uzatılan ateşkese rağmen Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları Sur'a bağlı Yatir ve Safad el-Battih beldelerini hedef aldı.

Saldırılarda can kaybı veya yaralanma olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Öte yandan İsrail'e ait bir insansız hava aracı (İHA) başkent Beyrut semalarında alçak irtifada uçuş gerçekleştiriyor.

10:30

“GERİLİMİN TIRMANMASINDAN ABD SORUMLUDUR”

Fars Haber Ajansı'na göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi dışişleri bakanlığı binasında düzenlediği haftalık basın toplantısında İsrail-İran çatışmasına ilişkin soruları yanıtladı.

Bekayi, "İsrail'in saldırganlığındaki ABD'nin sorumluluğu açıktır ve gerilimin tırmanmasının sonuçlarından da ABD sorumludur." dedi.

İsrail'in ABD ile koordinasyonu olmaksızın herhangi bir adım atmadığını belirten Bekayi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) da İsrail'le koordinasyon içinde olunduğunu açıkça ifade ettiğini kaydetti.

ABD makamlarının İsrail'in Lübnan'a saldırılarından habersiz olduğunu öne sürdüklerine işaret eden Bekayi, ABD'yle İsrail arasında iş paylaşımı olduğunu savunarak, ABD'nin bölgenin istikrarından sorumlu olduğunu vurguladı.

Ateşkesin karşı taraflar tarafından sürekli ve defalarca ihlal edildiğini ve son 24 saat içinde yaşanan gelişmeler nedeniyle şüpheler ve güvensizliğin daha da arttığını dile getiren Bekayi, şunları kaydetti:

"Zaten şimdiye kadar da taraflar arasında mesaj alışverişi yoğun bir güvensizlik ortamında yürütülüyordu. İsrail'in eylemlerini ABD'den ayrı değerlendirmek mümkün değildir. Bu nedenle son gelişmeler mevcut güvensizliği daha da derinleştirmiştir."

10:15

İRAN FÜZESİ BATI ŞERİA’DAKİ YASA DIŞI YERLEŞİME İSABET ETTİ

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberinde, İran'ın sabah saatlerinde İsrail'e düzenlediği füze saldırısına ilişkin bilgi verildi.

İran füzesinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentindeki gasbedilen Filistin toprakları üzerine kurulan yasa dışı Itamar yerleşimine isabet ettiği kaydedilen haberde, 3 binanın hasar aldığı belirtildi.

Hasar alan evlerden birine ait görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Füze isabeti sonucunda ölen ya da yaralanan olmadığı ifade edildi.

10:00

İSRAİL ORDUSU ÜRDÜN SINIRINA BİRLİK GÖNDERİYOR

İsrail ordusunun geniş çaplı bir yedek asker seferberliğine hazırlandığı bildirildi.

İsrail Ordu Radyosu’nun aktardığına göre, göreve çağrılacak birliklerin işgal altındaki Batı Şeria ve Ürdün sınırı boyunca konuşlandırılması planlanıyor.

09:55

İRAN'DA ÜÇ HAVALİMANINDAKİ TÜM UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

İran basınına göre, İran ile İsrail arasında karşılıklı saldırılar sürerken, başkent Tahran'da bulunan Mehrabad Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar yeni bir duyuruya kadar durduruldu.

Yetkililer, yolculardan uçuş durumlarına ilişkin güncel bilgileri öğrenmek için havalimanına gitmeden önce ilgili birimlerle iletişime geçmelerini istedi.

Meşhed ve Kirmanşah havalimanlarında da uçuş operasyonlarının durdurulduğu kaydedildi.

09:40

“İRAN İLE ÇATIŞMA BİRKAÇ GÜN SÜREBİLİR”

İsrail Ordu Radyosu'nun haberinde, İsrailli yetkililerin durum değerlendirmesi yaptığı belirtildi.

Tel Aviv yönetiminin İran ile çatışmanın birkaç gün sürmesini beklediğine işaret edilen haberde, İsrail ordusunun da yedek askerlerin orduya çağrılması için hazırlık yaptığı kaydedildi.

Öte yandan, İsrail Ordusu İç Cephe Komutanlığı'nın Ben Gurion Havalimanı'ndaki uçuşların günlük 2 bin 500 yolcu ile sınırlandırılmasını talep ettiği aktarıldı.

Bu kararın, saat başına gerçekleştirilen uçuş sayısında azalmaya yol açabileceği belirtilen haberde, İsrail hava sahasının açık kalacağı ve konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiği ifade edildi.

09:35

İRAN İSRAİL’E SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan yeni füzelerin fırlatıldığı ve hava savunma sistemlerinin İran füzelerini önlemeye çalıştığı kaydedildi.

İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bulunanların cep telefonlarına erken uyarı alarmlarının gönderildiği ve sığınaklara girilmesi uyarısı yapıldığı belirtildi.

İsrail ordusunun açıklamasından kısa bir süre sonra başta başkent Tel Aviv olmak üzere İsrail'in orta ve kuzey kesimi ile işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sirenler çaldı.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, şimdiye kadar bir yaralı ihbarı almadıklarını, gerekli görülmesi durumunda güncelleme yapılacağını açıkladı.

09:25

İRAN'DA HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ AKTİF HALE GETİRİLDİ

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, Kirmanşah kentinde hava savunma sistemleri devreye girdi.​​​​​​​

Haberde, ülke hava sahasında "düşman" unsurlarının tespit edilmesi üzerine Kirmanşah'ta hava savunma sistemlerinin aktif hale getirildiği ifade edildi.​​​​​​​

09:15

HUSİLER İSRAİL’İN KIZILDENİZ’DEKİ FAALİYETLERİNİ YASAKLADI

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada İsrail'in Yafa kentine füze saldırıları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alacaklarını belirten Seri, "Kızıldeniz'de İsrail'in denizcilik faaliyetlerine tam ve kesin bir yasak getiriyoruz. Şu andan itibaren düşmanın tüm hareketliliğini meşru askeri hedef olarak kabul ediyoruz." dedi.

İsrail'in gerilimi tırmandıran adımlarına aynı şekilde karşılık vereceklerini söyleyen Seri, İsrail'e yönelik saldırılarını artıracaklarını ifade etti.

09:10

TRUMP’TAN NETANYAHU'YA: ANLAŞMA KONUSUNDA İYİ BİR ADIM ATMAYA ÇOK YAKLAŞTIK

Axios haber sitesinin üst düzey ABD'li yetkiliye ve İsrailli kaynağına dayandırdığı haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump'ın telefon görüşmesinin ayrıntılarına ilişkin yeni iddialar gündeme getirildi.

Trump'ın, Netanyahu ile dün yaptığı telefon görüşmesinde İsrail Başbakanı'na, "Anlaşma konusunda iyi bir adım atmaya çok yaklaştık." dediği ve İran'ın saldırıları ertelemesini söylediği ileri sürüldü.

Trump yönetiminin, İsrail'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a dün düzenlendiği saldırılara "yeşil ışık" yakmadığı iddia edildi.

Öte yandan Netanyahu'nun başlangıçta itirazda bulunduğu ancak geri adım atmayı "görünüşte kabul ettiği" öne sürüldü.

08:45

KATAR DIŞİŞLERİ BAKANI İRANLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, ABD ile İran arasında yürütülen arabuluculuk çabaları ve Lübnan'daki son gelişmeler ele alındı.

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, gerginliğin kontrol altına alınmasına, bölgede güvenlik, istikrar ve kalıcı barışın sağlanmasına katkıda bulunacak kapsamlı bir anlaşma için gösterilen çabalara Doha'nın desteğini yineledi.

08:30

NETANYAHU GÜVENLİK KABİNESİNİ TOPLUYOR

İsrail ve İran'ın karşılıklı saldırılarının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesini toplayacağı belirtildi.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi, güvenlik kabinesinin saat 11.00'de toplanacağını kaydetti.

Haberde, İsrail ordusunun çatışmanın devamına hazırlıklı olduğu ve Netanyahu ile Savunma Bakanı Katz'ın gece ordu yetkilileriyle istişarelerde bulunduğu ifade edildi.

İran'ın füze saldırılarına misilleme yapılması kararının da bu istişarelerde alındığı ileri sürüldü.

İran'dan gelecek saldırılara "güçlü" şekilde karşılık verileceği belirtilen haberde, Lübnan'dan İsrail'e yönelik herhangi bir saldırı gerçekleşmesi durumunda başkent Beyrut'un Dahiye bölgesinin hedef alınacağı kaydedildi.

08:15

İSRAİL İRAN'A SALDIRILARINDA PETROKİMYA TESİSİNİ VURDU

İsrail'in, İran'ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Mahşehr kentinde bulunan petrokimya tesisini vurduğu bildirildi.

Mehr Haber Ajansı'na göre, Huzistan Vali Yardımcısı Veliyullah Hayati, saldırıya ilişkin bilgi verdi.

Hayati, "Kısa bir süre önce Mahşehr'deki Karun Petrokimya Şirketi, Siyonist düşman tarafından hava saldırısına uğradı. Fırlatılan mühimmatın isabet etmesi sonucu bu sanayi tesisinin bazı bölümleri hasar gördü." dedi.

Saldırıda ilk belirlemelere göre can kaybı veya yaralanmanın olmadığını aktaran Hayati, hasarın boyutuna ve olası kayıplara ilişkin ayrıntılı bilgilerin daha sonra açıklanacağını belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Mahşehr'deki petrokimya tesisinde bulunan "birkaç hedefin" vurulduğu ifade edildi.

İRAN İSRAİL’İN HAVA ÜSLERİNİ HEDEF ALDI

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in İran'a saldırılarına karşılık "Nasr Operasyonu"nu başlattıklarını ve bu doğrultuda Nevatim ve Tel Nof Üssü hava üssünü hedef aldıklarını duyurdu.

Devrim Muhafızlarından yapılan açıklamada ayrıca, İsrail'de hedef alınacak stratejik noktaların belirlendiği ve hedef bankasının genişletildiği belirtildi.​​​​​​​

08:00

İRAN’DAN İSRAİL’E YENİ FÜZE SALDIRISI

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan füzelerin ateşlendiğinin tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin İran füzelerini önlemeye çalıştığı kaydedildi.

İran'dan fırlatılan füzeler nedeniyle İsrail'in güney ve orta kesimindeki birçok kent ile işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da sirenler çaldı.

İsrail hava savunma sistemleri İran füzelerini önlemeye çalışırken, gökyüzünden patlama sesleri duyuldu.

07:45

İRAN: SUUDİ ARABİSTAN'IN EL-HARC KENTİNE SALDIRMADIK

İran devlet televizyonuna konuşan ismi açıklanmayan askeri kaynak, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, İran'ın Suudi Arabistan'ın Riyad bölgesinde bulunan el-Harc kentindeki üsse yönelik hiçbir füze atmadığı veya saldırı gerçekleştirmediği belirtildi.

07:30

YEMEN’DEKİ HUSİLERDEN İSRAİL’E FÜZE SALDIRISI

İsrail ordusunun, X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, Yemen'den bir füze fırlatıldığının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, füze nedeniyle İsrail'in orta kesimlerindeki geniş bölgelerde ve gasbedilen Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı yerleşim yerlerinde alarm verildiği kaydedildi.

Ordudan yapılan diğer açıklamada ise Yemen'den fırlatılan füzenin hava savunma sistemleri tarafından engellendiği duyuruldu.

İsrail basınında yer alan haberlerde, füzenin tespit edilmesinin ardından Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin orta kesimlerinde, güney bölgelerinde ve gasbedilen Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı yerleşim yerlerinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

Bu saldırının, ABD ile Yemen'deki Husiler (Ensarullah Hareketi) arasında 8 Nisan'da varılan ateşkesin ardından Husilerin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği ilk füze saldırısı olduğu belirtiliyor.

07:15

SUUDİ ARABİSTAN ERKEN UYARI SİSTEMLERİNİ DEVREYE ALDI

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğünün X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, Ulusal Acil Durum Erken Uyarı Platformu tarafından el-Harc vilayetinde olası bir tehlikeye karşı uyarı sisteminin devreye sokulduğu belirtildi.

Açıklamada, vatandaşlar ve bölgede bulunan kişilere resmi makamların talimatlarını takip etmeleri çağrısında bulunuldu.

Uyarının niteliğine ve tehlikenin kaynağına ilişkin ayrıntı paylaşılmadı.

Daha sonra Sivil Savunma Müdürlüğünün aynı platform üzerinden yaptığı ikinci açıklamada ise "El-Harc kentinde tehlike sona ermiştir. Güvenliğiniz için Sivil Savunma talimatlarını takip etmeye devam edin, toplanmaktan ve görüntü çekmekten kaçının. Acil durumlarda 911'i arayın." ifadeleri kullanıldı.

07:00

İRAN: İSRAİL BALİSTİK FÜZELER KULLANARAK SALDIRI DÜZENLEDİ

İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, "Siyonist düşman, havadan fırlatılan balistik füzeler kullanarak ülkemiz topraklarındaki bazı hedeflere saldırı düzenledi." ifadeleri kullanıldı.

06:45

İSRAİL ORDUSU İRAN'IN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNE SALDIRDI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Kısa bir süre önce İsrail Hava Kuvvetleri, İran rejimine ait olan ve İran'ın batısı ile merkezinde bulunan askeri hedeflere saldırı düzenledi." ifadeleri kullanıldı.

Saldırılara ilişkin ayrıntıların daha sonra açıklanacağı belirtildi.

06:30

TAHRAN’DA PATLAMA SESLERİ

İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediğini açıklamasının ardından İran medyasına göre Tahran, İsfahan ve Tebriz'de patlama sesleri duyuldu.

06:15

İSRAİL GAZZE'YE AÇTIĞI SINIR KAPILARINI TAMAMEN KAPATTI

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı İşgal Altındaki Topraklarda Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü (COGAT), saldırıların ardından "bir dizi gerekli güvenlik tedbirinin devreye alındığını" açıkladı.

Açıklamada, Gazze Şeridi'ne açılan Kerem Ebu Salim ve Refah Sınır Kapısı dahil olmak üzere tüm geçiş noktalarının ikinci bir emre kadar kapalı olacağı belirtildi.

COGAT ayrıca, kapatmanın Gazze'deki insani durumu etkilemeyeceğini savunarak, ateşkesin başlangıcından bu yana bölgeye giren gıda miktarının, Birleşmiş Milletler (BM) yöntemlerine göre nüfusun beslenme ihtiyacını önemli ölçüde aştığını öne sürdü.

06:00

SUUDİ ARABİSTAN İLE KATAR DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, görüşmede bölgedeki son gelişmeler ve bunların bölgeye yansımalarının ele alındığı belirtildi.

Tarafların, ayrıca iki ülkenin güvenlik ve istikrarın desteklenmesine yönelik çabalarını da değerlendirdiği kaydedildi.

Görüşmenin, İran ile İsrail arasında yaşanan son gerilimin ardından gerçekleştirildiği ifade edildi.

05:45

ABD'NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ: SIĞINAKLARA GİRMEYE HAZIR OLUN

ABD'nin İsrail Büyükelçiliğinin X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, İsrail'de devam eden güvenlik durumu ve çeşitli bölgelerde verilen İç Cephe Komutanlığı uyarıları nedeniyle ABD hükümeti çalışanları ile aile üyelerine bulundukları yerde kalmaları talimatının verildiği belirtildi.

Açıklamada, çalışanlardan kırmızı alarm verilmesi halinde sığınaklara girmeye hazır olmalarının istendiği kaydedildi.

ABD'nin İsrail'deki konsolosluk birimlerinin 8 Haziran Pazartesi günü kapalı olduğu bildirilen açıklamada, füze veya roket saldırısı ya da düşmanca hava aracı tehdidi durumunda "kırmızı alarm" sirenlerinin devreye girebileceği aktarıldı.

Açıklamada, ABD vatandaşlarına İsrailli yetkililerin ve İsrail İç Cephe Komutanlığının talimatlarını takip etmeleri ve alarm durumunda derhal sığınaklara yönelmeleri çağrısında bulunuldu.

Ayrıca ABD vatandaşlarının, güvenlik ve emniyet güncellemelerini alabilmek için ABD Dışişleri Bakanlığının Akıllı Gezgin Kayıt Programı'na (STEP) kayıt yaptırmaları tavsiye edildi.

05:30

"EMİR VERİLİR VERİLMEZ İRAN'A SALDIRACAĞIZ”

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in İsrail ordusu komutanlarıyla bir durum değerlendirme toplantısı yaptığı belirtildi.

Açıklamada Zamir'in "İsrail ordusu, emir verilir verilmez kararlılıkla düşmana saldıracaktır." ifadesine yer verildi.

05:15

İSRAİL’DEN SURİYE'NİN GÜNEYİNDEKİ DERA KIRSALINA BASKIN

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail askerleri Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalında bulunan Marya köyüne baskın yaparak 9 evde arama gerçekleştirdi.

Baskın sırasında İsrail güçlerinin ağır makineli tüfeklerle ateş açtığı belirtildi.

İsrail güçlerinin baskının ardından bölgeden çekildiği öğrenildi.

05:00

İRAN'IN FÜZELERİNİN PARÇALARI DERA KIRSALINA DÜŞTÜ

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail hava savunma sistemlerinin müdahalesi sırasında bazı füze parçaları Suriye'nin güneyindeki Dera iline bağlı Tafas ilçesindeki tarım arazilerine isabet etti.

Olayda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı belirtilirken, füze parçalarının yerleşim yerlerinden uzak bir bölgeye düşmesi nedeniyle maddi hasar oluşmadığı ifade edildi.

04:45

TAHRAN'DA TOPLANAN KALABALIKTAN YÖNETİME DESTEK GÖSTERİSİ

Tahran'da yönetime destek gösterisi düzenlendi.

Binlerce kişinin katıldığı gösteride ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atıldı.

Gösteriye katılanların ellerinde İran ve Hizbullah bayrakları yer aldı.

Destek gösterisinde halk, İran lideri Mücteba Hamaney'in resminin bulunduğu dövizleri sallayarak İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarını kutladı.​​​​​​​

04:30

“ÜRDÜN’ÜN SAVAŞ ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından Ürdün hava sahasının da etkilendiğini belirtti.

Mumeni, "Bu akşam (dün), bölgede yeniden yükselen gerilim nedeniyle Ürdün Haşimi Krallığı'nın hava sahası bazı füzeler tarafından ihlal edildi." ifadelerini kullandı.

Söz konusu gelişme üzerine İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Güvenliği Müdürlüğü tarafından sirenlerin devreye sokulduğunu kaydeden Mumeni, vatandaşlara ve ülkede yaşayanlara gerekli bilgi ve yönlendirmelerin anlık olarak iletileceğini aktardı.

Ürdün Silahlı Kuvvetlerinin bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Mumeni, ordunun ülkeyi ve vatandaşların mal varlığını korumak amacıyla tüm imkanlarını seferber ettiğini ifade etti.

Mumeni, Ürdün hava sahasının herhangi bir tarafça ihlal edilmesine yönelik girişimlere karşı uyarılarını yineleyerek, "Hiçbir tarafın Ürdün'ü herhangi bir savaşın sahası haline getirmesine izin verilmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

04:15

"SALLANTIDAKİ SİYONİST REJİMİN NEFESİNİN SAYILI GÜNÜ KALMIŞTIR"

İran lideri Mücteba Hamaney'in sosyal medya hesaplarından, İsrail'e yönelik mesaj yayımlandı.

Mesajında Hamaney, "Sallantıdaki siyonist rejimin nefesinin sayılı günü kalmıştır." ifadesine yer verdi.

04:00

NETANYAHU İLE TRUMP TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump'ın telefonda görüştüğünü belirtirken daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

03:45

TEBRİZ'DE İSRAİL'E AİT İNSANSIZ HAVA ARACI DÜŞÜRÜLDÜ

İran devlet televizyonunun haberinde, "İsrail'e ait bir insansız hava aracı Tebriz semalarında düşürüldü." ifadelerine yer verildi.

Habere ilişkin başka bilgi paylaşılmadı.

03:30

SURİYE'NİN BAŞKENTİ ŞAM'DA UÇUŞLAR GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU

Suriye resmi haber ajansı SANA, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne dayandırdığı haberinde, güney hava koridorlarının geçici olarak kapatılarak Şam Uluslararası Havalimanı'nda operasyonların 12 saat süreyle askıya alındığını belirtti.

Suriye'de uçuşların askıya alınması ve güney hava sahasının kapatılması kararı, İran'ın İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarına karşılık İsrail'e füze atışlarının ardından geldi.

03:15

ARAKÇİ’DEN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

İran Dışişleri Bakanlığının resmi Telegram hesabına göre Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper ve Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Munir ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, bölgesel meseleler ile İsrail'in ateşkesi ihlal ederek Lübnan'a düzenlediği saldırılar ve İran'ın, Lübnan'a yönelik saldırılara karşılık olarak İsrail'e gerçekleştirdiği saldırılar ele alındı.

03:10

"ÖNÜMÜZDEKİ İKİ HAFTA İÇİNDE KAZANMIŞ OLACAĞIZ"

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la anlaşma sürecinde çok iyi gittiklerini kaydederek, "Önümüzdeki iki hafta içinde tam zafer ilan ettiğimizde gerçekten kazanmış olacağız." dedi.

ABD Başkanı Trump, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham için düzenlenen bir telekonferansa katılarak seçmenlere İran konusunda mesajlar verdi.

Trump, İran'la ilgili konularda çok iyi durumda olduklarını ve anlaşmaya ilişkin sürecin iyi işlediğini vurgulayarak, yakında bu konunun kapanacağını ifade etti.

ABD Başkanı, "Çok güçlü bir ekibiz ve bence bu savaşı kazanıyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde tam zafer ilan ettiğimizde gerçekten kazanmış olacağız." değerlendirmesini yaptı.

Bu süreçle birlikte ABD'deki benzin fiyatlarının hızla düşeceği mesajını da veren Trump, seçmenlerden Graham için oy kullanmalarını istedi.

ABD Başkanı Trump, İran ile İsrail arasında pazar günü artan gerginliğe ilişkin Truth Social hesabından açıklamalar yaparak, İsrail ve İran'ı "derhal" çatışmayı durdurmaya çağırmıştı.

03:00

IRAK HAVA SAHASINI 3 GÜN KAPATMA KARARI ALDI

İran ile İsrail arasında gerilimin yeniden tırmanmasının ardından Irak Sivil Havacılık Kurumundan açıklama yapıldı.

Açıklamada, Irak hava sahasının 3 gün süreyle kapatılacağı belirtildi.

02:45

İRAN İSRAİL'E YAKLAŞIK 10 BALİSTİK FÜZE FIRLATTI

İsrail devlet televizyonu KAN, siyasi kademeye İran'ın fırlattığı füzelere ilişkin bilgi aktarıldığını kaydetti.

Haberde, siyasi kademeye aktarılan verilere göre İran'ın İsrail'e doğru yaklaşık 10 balistik füze fırlattığı belirtildi.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan açıklamada, saldırıların sona erdiği ve ülke genelinde tüm bölgelerde sığınaklardan çıkılabileceği açıklandı.

Açıklamada, İran'dan atılan tüm füzelerin önlendiği ileri sürüldü.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi, İran füzeleri nedeniyle uçuşların durdurulduğu Ben Gurion Havalimanı'nın açık kalmasına karar verildiği bildirildi.

Haberde, İran veya Lübnan'daki Hizbullah'tan gelen saldırıların yayılması durumunda, İsrail hava sahasının kapatılması ihtimaline karşı hazırlık yapıldığı kaydedildi.

02:30

KATAR: HAVA SAHAMIZI KAPATMADIK

Katar Sivil Havacılık Otoritesi'nden yapılan açıklamayla, İsrail ile İran arasında tansiyonun yeniden yükselmesiyle sosyal medyada dolaşan haberlere açıklık getirildi.

Açıklamada, Katar hava sahasının kapatılmadığı ya da uçuşların askıya alınmadığı kaydedildi.

02:15

TRUMP: FÜZELERİNİZİ FIRLATTINIZ ŞİMDİ MASAYA GERİ DÖNÜN

Fox News muhabirinin aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'de sirenlerin çalması üzerine yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarının devam eden müzakerelere "kesinlikle yardımcı olmayacağını" söyledi.

Trump, "İran'a önerim şu: Füzelerinizi fırlattınız, bu yeterli. Masaya geri dönün ve bir anlaşma yapın." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı ayrıca İsrail'in bugün Beyrut'a düzenlediği saldırıya ilişkin, "Bundan memnun değilim." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Axios'a da bir son dakika açıklaması yapan Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan, İran'ın attığı füzelere karşılık vermemesini isteyeceğini belirtti.

"ŞU AN YAŞANANLAR YÜZÜNDEN BU SÜRECİN BOZULMASINI İSTEMİYORUM"

ABD Başkanı Trump açıklamasında, "İran'ın füze saldırısı kimseye isabet etmedi. Umarım İsrail karşılık vermez. Eğer Bibi (Netanyahu) onlara misilleme yaparsa, olaylar tıpkı son 47 yıldır ya da son 3 bin yıldır olduğu gibi uzayıp gidecek." değerlendirmesinde bulundu.

İran ile nihai bir anlaşmaya varmak üzere olduklarını vurgulayan Trump, "Bu iyi bir anlaşma olacak. Şu an yaşananlar yüzünden bu sürecin bozulmasını istemiyorum." ifadelerini kullandı.

Trump, "Birazdan Bibi'yi arayıp ona karşılık vermemesini söyleyeceğim. Her iki taraf da üzerine düşeni yaptı. İsrail saldırısını gerçekleştirdi, İran da kendi saldırısını yaptı. Bir yenisine daha ihtiyacımız yok." dedi.

02:00

İSRAİL: BU GECE TAHRAN ALEVLER İÇİNDE KALMALI

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, İran'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası tehdit ifadeleri kullandı.

Açıklamasında, "Bu gece Tahran alevler içinde kalmalı!" ifadesini kullanan Ben-Gvir, İran'a yönelik saldırılar yapılması çağrısında bulundu.

01:45

İRAN’IN BATI HAVA SAHASI KAPATILDI

İran Sivil Havacılık Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, güvenlik değerlendirmeleri dikkate alınarak ikinci bir duyuruya kadar hava sahasının batı kısmının kapatıldığı belirtildi.​​​​​​​

01:30

İSRAİL'DEKİ RAMAT DAVİD HAVA ÜSSÜ BALİSTİK FÜZELERLE HEDEF ALINDI

İran ordusu, İsrail'e yönelik füze saldırılarıyla ilgili bildiri yayımladı.

Bildiride, "Siyonist rejimin Lübnan'ın güneyi ve Beyrut'un Dahiye semtindeki halkı katletmesine karşılık olarak, saldırıların çıkış noktası olan Ramat David Hava Üssü balistik füzelerle hedef alındı." ifadelerine yer verildi.

Bildiride ayrıca, ABD ve İsrail'in, 8 Nisan'da varılan ateşkesi birçok kez ihlal ettiği ve füze saldırısının bir uyarı niteliği taşıdığı vurgulanarak, saldırıların tekrarlanması halinde daha geniş kapsamlı karşılık verileceği belirtildi.

01:15

İRANLI KOMUTANDAN "VAAT YERİNE GETİRİLDİ" MESAJI

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Mecid Musevi, İsrail'e füze saldırılarının ardından sosyal medya hesabından mesaj yayımladı.

Saldırının hemen ardından "Zorba ve diktatörleri kırıp yok eden Allah'ın adıyla." şeklinde mesaj paylaşan Musevi, bu mesajı alıntılayarak, "Vaat yerine getirildi." ifadelerini kullandı.

01:00

"ATEŞKES İHLALLERİNE KARŞILIK VERİYORUZ"

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, İran'ın İsrail'e karşı füze saldırılarının ardından X sosyal medya platformundaki hesabından açıklama yayımladı.

Azizi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"ABD'nin Fars (Basra) Körfezi'nde ateşkesi ihlal etmesi ve Siyonist rejimin Filistin ve Lübnan'a karşı işlediği suçlar, sizin sadece güç ve kuvvet dilini anladığınızı gösteriyor. Bu nedenle, Direniş Cephesi de size aynı dille hitap edecektir."

00:45

“SALDIRGANLAR BU AKŞAM CEVAPLARINI ALDI”

İran lideri Mücteba Hamaney'in danışmanı ve eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Muhsin Rızai, X sosyal medya platformundaki hesabından, ülkesinin İsrail'e yönelik füze saldırısı hakkında açıklamalarda bulundu.​​​​​​​

"İran ateşkesin ihlaline ve Lübnan'a yönelik saldırılara tahammül etmeyeceğini birçok kez ilan etmişti." diyen Rızai, "Saldırganlar bu akşam cevaplarını aldı. Bu cevap eylemlerini sonlandırmaları için bir uyarı niteliği taşıyor. Yeni bir adım daha ezici bir karşılık alacak." ifadelerini kullandı.

00:40

İSRAİL’DE YİNE SİRENLER ÇALDI

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, İsrail'e yönelik yeni füze saldırıları gerçekleştirildi.

Art arda gelen iki dalga füze saldırısı nedeniyle İsrail'in kuzeyindeki birçok kentte sirenler çaldı.

İç Cephe Komutanlığı'nın talimatlarına uyulması, isabet anlarına ilişkin görüntülerin yayınlanmaması uyarısında bulunulan açıklamada, hava savunma sistemlerinin füzeleri önlemeye çalıştığı belirtildi.

İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nda uçuşlar durdurulurken okulların tatil edildiği duyuruldu.

İran'dan fırlatılan füzelerin güzergahında bulunan Ürdün'de de sirenlerin çaldığı bildirildi.

00:30

ARAKÇİ’DEN İRAN VE LÜBNAN BAYRAĞI PAYLAŞIMI

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, X sosyal medya platformundaki hesabından, İran ve Lübnan bayrağı paylaşımı yaptı.

Paylaşımın İran'dan İsrail'e yönelik füze saldırıları gerçekleşmesinin ardından yapılması dikkati çekti.

00:20

“İSRAİL DAHA YIKICI SALDIRILARLA KARŞILAŞACAK”

İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargahı, İsrail'e füze saldırılarının ardından açıklama yaptı.

İsrail'in ABD desteğiyle Lübnan'ın güneyi ve Beyrut'un Dahiye bölgesine yönelik saldırılarla ateşkesi birçok kez ihlal ettiği belirtilen açıklamada, İran'ın daha önce saldırıların durdurulmaması halinde karşılık vereceğine dair uyarılarda bulunduğu hatırlatıldı.

İsrail'in Lübnan'da fosfor bombaları da dahil olmak üzere yasaklanmış silahlar kullanarak savaş suçları işlediği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Siyonist ordu, Lübnan'ın güneyi ve banliyölerine yönelik saldırılarını durdurmalıdır. Eğer bu bölgeye yönelik saldırılarını genişletir veya İran'ın eylemlerine karşılık verirse rejime ve destekçilerine karşı daha ezici, pişman edici ve yıkıcı saldırılarla karşılaşacaktır."

00:10

İRAN’DAN İSRAİL’E İKİNCİ DALGA FÜZE SALDIRISI

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “İsrail topraklarına yönelik yeni füzeler gönderildiğini tespit ettik” ifadeleri kullanıldı.

00:00

İRAN’DAN İSRAİL’E FÜZE SALDIRISI

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan füze fırlatıldığının tespit edildiği kaydedildi.

İran füzeleri nedeniyle ülkenin birçok bölgesinde sirenlerin çaldığı belirtilen açıklamada, hava savunma sistemlerinin füzeleri önlemek için harekete geçtiği aktarıldı.

Haber Girişi Alperen Cengiz - Editör

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!