Chavez'i Arafat gibi öldürdüler
Venezüella geçici Devlet Başkanı Maduro, "Chavez'e kanser hastalığı enjekte edilip yavaş yavaş öldürüldü" diyerek, Filistin'in efsane lideri Arafat'ın ölümünü hatırlattı
Venezüella, salı günü hayatını kaybeden 14 yıllık devlet başkanları olan Hugo Chavez'e ağlıyor... İki yıl süren kanserle savaşını kaybeden 58 yaşındaki sosyalist liderin ABD tarafından öldürüldüğü iddiasına dün bir yenisi daha eklendi. Chavez'in ölümünün açıklanmasından saatler önce iki ABD elçisini sınırdışı eden Venezüella'nın geçici Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Chavez'in ölümünün ABD tarafından düzenlenen bir suikast olduğunu ileri sürmüştü. Chavez'e kanser hastalığının enjekte edildiğini ve yavaş yavaş öldürüldüğünü ileri süren Maduro, Filistin'in efsane lideri Yaser Arafat'ın ölüm şeklini hatırlattı. 2004'te 75 yaşındayken Paris'te hayatını kaybeden Arafat'ın kıyafetleri üzerinde yüksek dozda radyoaktif Polonyum-210 maddesi bulununca efsanevi liderin öldürüldüğü iddiaları ağırlık kazanmıştı.
'ÖLMEK İSTEMİYORUM'
Maduro'nun iddialarına dün Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanı Orgeneral Jose Ornella da katıldı. Chavez'in ölümünün bir suikast olabileceğine yönelik endişeleri dile getiren Ornella, "İşin içinde dış güçlerin olduğunu gösteren belgelerin ortaya çıkması 50 yılı bulacak" dedi. Ornella isim vermese de Maduro, ABD'yi hedef göstermişti. ABD, iddiaları "saçma" bulduğunu ifade etmişti. Associated Press haber ajansına konuşan Ornella, Chavez'in son anlarında da yanında olduğunu anlattı ve "Chavez ölmeden önce güçlükle dudaklarını oynatarak 'Ölmek istemiyorum. Lütfen ölmeme izin verme' dedi çünkü ülkesini çok seviyordu, kendisini ülkesi uğruna feda etti" dedi.
7 SAATLİK KORTEJ
Öte yandan Chavez'in naaşı, dün yüz binlerce kişinin katıldığı cenaze alayı ile öldüğü hastaneden alındı. Venezüella bayrağına sarılı tabut, 7 saat süren kortejin ardından başkent Caracas'taki Askeri Akademi'ye götürüldü. Chavez'in naaşı bugün düzenlenecek cenaze törenine kadar tabutu açık bir şekilde ziyaretçilere açık olacak. Chavez'in cenaze alayına katılanlar arasında ailesi ve yakın çevresinin yanı sıra Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica da vardı. Chavez'in annesi ve kızları tabutun başına geldiklerinde ise duygu dolu anlar yaşandı. Cenaze alayına katılanlardan Maria Alexandra BBC'ye, "İsa'dan sonra benim için en önemli kişiydi. Her şeyimiz onun sayesinde düzeldi. Şimdi ne yapacağız?" dedi.
BİR HAFTA İÇKİ YASAK
DEVLET BAŞKANLARI AKACAK
