Libya’da referandum açmazı: Seçimlerin düzenlenmesi teknik olarak imkansız
Libya’da 2014’te başlatılan yeni anayasa çalışmalarının ardından BM öncülüğünde alınan bir kararla 24 Aralık 2021'de genel seçimlere gidileceği açıklanmıştı. Yeni anayasanın yapılacak referandumda belirleneceği açıklamasının ardından ülkede, siyasi bir açmaz yaşandı. Libya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, referandumun seçim sonrasına ertelenmemesi halinde 24 Aralık 2021'de yapılacak başkanlık ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesi teknik olarak imkansız hale geleceğini söyledi.
Libya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı İmad es-Sayih, anayasa referandumuna öncelik verilmesi halinde 24 Aralık'ta yapılması planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerinin gelecek seneye kalabileceğini belirtti. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sayih, anayasa taslağı referandumu ile başkanlık ve parlamento seçimlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
SEÇİM SÜRECİNDE BELİRSİZLİK YAŞANIYOR
Anayasa referandumunu yapabilmek için Temsilciler Meclisinin (TM) buna ilişkin yasayı onaylamasını beklediklerini söyleyen Sayih, "Siyasi Diyalog Forumu'nun Libya Anayasa Komitesine verdiği 60 günlük süre dolmasına rağmen henüz referandum yasası bize ulaşmadı." dedi.
Anayasa Komitesinde referandumun seçimlerden önce yapılıp yapılmayacağına ilişkin tartışmalar olduğunu hatırlatan Sayih, "Libya Devlet Yüksek Konseyi üyelerinin çoğu anayasa referandumunun seçimlerden önce yapılmasında hemfikir. TM heyeti ise bölündü. Bir kısmı önce seçimlerin, diğer kısmı referandumun gerçekleştirilmesini destekliyor. " diye konuştu.
2022'YE ERTELENEBİLİR
Anayasa referandumunun üç bölgede yürütüleceğini aktaran Sayih, bir bölgede bile "hayır" çıkarsa sürecin başa döneceğini ve Anayasa Komitesinin tartışmalı maddeler üzerinde yeniden çalışmaya başlayacağını kaydetti. Sayih, taslak için 3 yıl çalışan Komitenin 30 gün içinde değişiklikleri tamamlamasının mümkün olmadığını ve sürecin yıllar alabileceğini ifade etti.
Referandumundan "evet" çıksa dahi yeni anayasanın kabul edilmesi ve uygulanması için 11 aylık hazırlık sürecine ihtiyaç duyulacağını söyleyen Sayih, "Bu referandum seçim sonrasına ertelenmediği sürece, 24 Aralık 2021'de başkanlık ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesi teknik olarak imkansız hale gelir." dedi. Libya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, anayasa geçerse seçim sürecinin zorluğu ve zaman darlığı nedeniyle seçimlerin 2021'de değil, 2022 sonunda düzenlenebileceğini ifade etti.
BÜTÇE YETERSİZLİĞİ
Seçim sürecinin karşı karşıya olduğu zorluklara ilişkin Sayih, "Önceki yıllarda hükümetin Seçim Kuruluna desteğinin kesintiye uğraması, çalışmalarına verilen uluslararası desteğin azalmasına neden oldu. Bir milyon Libya dinarının (yaklaşık 225 bin dolar) tahsis edildiği bütçe seçim süreci için yeterli değil." ifadelerini kullandı.
Kurula uygulanan mali ablukanın, kalkınma sürecini yürütmesine izin vermediğini aktaran Sayih, seçimlerdeki sahtekarlığın Kurul için büyük bir zorluk olduğunu, bu durumu azaltmak için bir mekanizma oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.