SON DAKİKA: ABD Başkanı Trump pazar gününü işaret etti! Gözler ABD-İran anlaşmasında

Son Dakika: ABD-İsrail ve İran arasındaki savaşta müzakere hareketliliği sürerken, sürece dair kritik açıklama Pakistan’dan geldi. Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, merakla beklenen barış anlaşmasının yarın imzalanacağını duyurdu. Bu iddiaya ABD Başkanı Trump’tan da sosyal medya üzerinden teyit geldi. Ancak Tahran yönetimi anlaşmanın henüz imza aşamasına gelmediğini belirterek sürece temkinli yaklaştı.

SON DAKİKA: ABD Başkanı Trump pazar gününü işaret etti! Gözler ABD-İran anlaşmasında

Son Dakika: Dünyanın kilitlendiği ABD-İsrail ve İran savaşında müzakere sürecine ilişkin açıklamalar ardı ardına geliyor. ABD Başkanı Trump'ın ve Pakistan yönetimi barış için her şeyin hazır olduğunu anlaşmanın yarın imzalanacağını belirtirken Tahran, bu iddiaları doğrulamadı.

Trump'ın barış açıklamaları sonrası savaşın sona ermesi umudu ile küresel piyasalarda brent petrolün fiyatında düşüş yaşandı.

İşte ABD/İsrail ve İran arasındaki savaşta son gelişmeler...

Google Haberler'de tüm gelişmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ı takip edin.
CANLI ANLATIM
23:57

HAMANEY'DEN "BİRLİK" MESAJI

İran lideri Mücteba Hamaney, “Milli birlik, büyük şeytan karşısındaki galibiyetin en önemli unsurlarından birisidir.” ifadelerini kullanarak İran halkına "milli birlik" mesajı verdi.

23:11

İRANLI VEKİLDEN "MUTABAKAT ZAPTI" ELEŞTİRİSİ

İran Meclisi’nin muhafazakar milletvekillerinden Mahmud Nebeviyan, İran ile ABD arasında imzalanacak olası mutabakat zaptının basında yer alan bazı maddelerini sıralayarak, “Acaba bu metin ulusal çıkarları sağlıyor mu?” eleştirisinde bulundu.

22:39

"İSRAİL LÜBNAN'DAKİ EMNİYET ŞERİDİ'NDEN ÇEKİLMEYECEK" İDDİASI

 İsrail ordusunun, ABD ile İran arasında anlaşma olsa bile Lübnan'ın güneyinde kurduğu emniyet şeridinden çekilmeyeceği ileri sürüldü.

İsrail devlet televizyonunun ismini açıklamadığı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, ABD ile İran arasında şekillenmeye başlayan anlaşma süreci kapsamında ordunun, Lübnan'ın güneyine yönelik kara harekatının durdurulması olasılığına hazırlandığı bildirildi.

Ordunun ayrıca Lübnan içlerine yönelik saldırıları azaltmaya hazırlandığı, ancak askeri "operasyonların" güneye yoğunlaşarak devam edeceği iddia edildi.

İsrail ordusunun, anlaşma kapsamında yer alsa bile Lübnan'ın güneyindeki emniyet şeridinden çekilmeyeceği kaydedildi.

İsrail geçen nisan ayında, Litani Nehri'nin güneyinde Gazze'dekine benzer bir Sarı Hat oluşturduğunu açıklamıştı.

Sınıra kadar uzanan bu hayali hatla İsrail, Lübnan'da yerinden edilenlerin geri dönüşünü ve her türlü silahlı faaliyeti engellemeye çalıştığını ifade ediyor.

İsrail, bu bölgenin ateşkes anlaşmaları kapsamına girmeyeceğini öne sürüyor.

21:34

İRAN: ANLAŞMA OLMAYACAK

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Tahran yönetiminin, ABD Başkanı Donald Trump'ın doğum gününe denk gelmesi nedeniyle anlaşmanın yarın imzalanmasına onay vermeyeceğini ileri sürdü.

Ajansın adı açıklanmayan gözlemcilere dayandırdığı habere göre, Trump'ın imza töreni için bu tarihi seçerek konuyu kendi lehine bir reklam kampanyasına dönüştürmek istediği iddia edildi.

Haberde, İranlı yetkililerin "anlaşmanın henüz nihayete ermediği" yönündeki açıklamalarına dikkat çekilerek, İran müzakere heyetinin söz konusu diplomatik ve medyatik hamlelerin farkında olduğu ve yarın herhangi bir imza törenine izin vermeyeceği kaydedildi.

19:51

TRUMP: ANLAŞMA YARIN İMZALANACAK

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile varılan anlaşmanın yarın imzalanmasının planlandığını ve imzalandıktan hemen sonra Hürmüz Boğazı'nın açılacağını duyurdu.

Trump, sosyal medya platformundaki hesabından açıklama yaptı.

Eski Başkan Barack Obama döneminde yapılan anlaşmanın İran’ın nükleer silaha giden yolu için "sorunsuz" olduğu yorumunu yapan Trump, şu an varılan anlaşmanın ise "nükleer silahlara karşı duvar" niteliğinde olduğunu öne sürdü.

Trump, İran'ın artık nükleer silaha sahip olmayı istemediğini belirterek, "Anlaşmanın yarın imzalanması planlanıyor ve imzalandıktan hemen sonra Hürmüz Boğazı herkes için açık olacak." bilgisini verdi.

ABD'nin İran ile ilişkisinin önceki yönetimlerden "çok daha farklı ve daha iyi" olduğunu savunan Trump, İran'ın dondurulan paraları konusunda da herhangi bir "el değiştirme" olmayacağını kaydetti.

Trump, İran'daki zenginleştirilmiş uranyumun da "her şey sakinleştiğinde" ve "uygun bir zamanda" İran veya ABD’de imha edileceğini belirterek, "İran ve tüm Orta Doğu ile uzun yıllar birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sürecin hızlı, kolay ve sorunsuz bir şekilde ilerlemesini umduğunu aktaran Trump, "Eğer ilerlemezse, umarım bir daha asla kullanılmayacak nihai bir alternatifimiz var." ifadelerini kullandı.

17:47

PAKİSTAN: ANLAŞMA YARIN

Pakistan Dışişleri Bakanı, ABD-İran barış anlaşmasının yarın imzalancağını açıkladı.

16:10

İRAN DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: MUTABAKAT ZAPTININ İMZA TARİHİ KESİNLİKLE YARIN DEĞİL, BEKLEMEMİZ GEREKİYOR

İran Dışişleri Sözcüsü, “Mutabakat zaptının imza tarihi kesinlikle yarın değil, beklememiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.

15:30

İRAN'IN ESKİ LİDERİ ALİ HAMANEY İÇİN İLK CENAZE TÖRENİ 4-5 TEMMUZ’DA TAHRAN’DA DÜZENLENECEK

ABD ve İsrail’in 28 Şubat'ta İran’a yönelik saldırılarında hayatını kaybeden İran’ın eski lideri Ali Hamaney için ilk cenaze töreni 4-5 Temmuz’da başkent Tahran’da yer alan İmam Humeyni Musalla Camisi'nde gerçekleştirilecek.

İran devlet televizyonuna göre, eski İran lideri Hamaney’in cenaze törenine ilişkin takvim açıklandı.

İLK CENAZE TÖRENİ 4-5 TEMMUZ’DA

Buna göre ilk cenaze töreni 4-5 Temmuz’da Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camisi'nde yapılacak.

Ardından 6 Temmuz’da yine Tahran’a ikinci cenaze töreni düzenlenecek.

Daha sonra 7 Temmuz’da Kum’da, 9 Temmuz’da ise Meşhed kentinde tören düzenlenerek cenaze yine Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbesi'nin içinde kendisi için hazırlanan bir alanda toprağa verilecek.​​​​​​​

14:24

PAKİSTAN: ABD-İRAN ANLAŞMASININ 24 SAATTE NİHAYETE ERDİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD ile İran arasında bir barış anlaşmasına hiç olmadığı kadar yakın olduklarını ve anlaşmanın 24 saat içinde nihayete erdirilmesini beklediklerini açıkladı.

Şerif, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "(ABD-İran) Anlaşmaya barış anlaşmasına hiç olmadığı kadar yakınız. 24 saat içinde (anlaşmanın) nihayete erdirilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Pakistan'ın, barış anlaşmasının elektronik ortamda imzalanması için hazırlıklarını sürdürdüğüne işaret eden Şerif, gelecek hafta ise teknik düzeyde görüşmeler yapılacağını belirtti.

Şerif, müzakereler esnasında kararlılıkları için ABD ve İran'a teşekkür ederek şunları kaydetti:

"Bölgedeki kardeşlerimize de destekleri için en içten şükranlarımızı sunuyoruz. Bu tarihi anlaşmanın, kalıcı barış için sağlam bir temel oluşturacağına inanıyoruz."

13:30

PAKİSTAN VE İSVİÇRE DIŞİŞLERİ BAKANLARI, ABD-İRAN KONUSUNU GÖRÜŞTÜ

Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, ABD-İran konusunu ele aldıkları telefon görüşmesi yaptı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar, İsviçreli mevkidaşı Cassis ile telefonda görüştü.

KAT EDİLEN YOL "CESARET VERİCİ"

Görüşmede, ABD ile İran arasında kat edilen yolu "cesaret verici" olarak nitelendiren iki bakan, verilen çabaların bölgede en kısa zamanda barış ve istikrara yol açmasını umduklarını kaydetti.

Dar ve Cassis, yakın iletişim halinde olunması konusunda mutabık kaldı.

11:00

TRUMP: İRAN İLE ANLAŞMA PAZARTESİ GÜNÜNE KADAR İMZALANABİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelerde anlaşmanın hafta sonu veya pazartesi gününe kadar imzalanabileceğine inandığını bildirdi.

İsrail medyasına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin anlaşmanın çok yakın olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

“ANLAŞMA İHTİMALİ HİÇ BU KADAR YAKIN OLMADI”

Arakçi'nin sözlerini olumlu bulduğunu ifade eden Trump, İran ile hafta sonu veya pazartesi günü barış anlaşmasını imzalayabileceklerine inandığını aktardı. Arakçi'nin açıklamalarına değinen Trump, İranlı Bakanın da ABD ile bir anlaşmaya varılması ihtimalinin daha önce hiç bu kadar yakın olmadığını teyit ettiğini kaydetti.

Trump'ın değerlendirmesine konu olan açıklamayı sanal medya hesabından yapan İran Dışişleri Bakanı Arakçi, söz konusu paylaşımında, “İslamabad Mutabakat Zaptı sonuçlanmaya hiç bu kadar yakın olmamıştı. Nihayetlendirilmesi beklenirken, basın mensupları içeriği hakkında spekülasyon yapmaktan kaçınmalıdır. Sorumlu ve şeffaf yaklaşımımız doğrultusunda tüm detaylar zamanı geldiğinde kamuoyuyla paylaşılacaktır” ifadelerine yer vermişti.

 

09:00

BAE: İRAN'A FON AKTARILDIĞI İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), uluslararası medyada İran'a fon aktarıldığı yönünde yer alan iddiaları kesin bir dille yalanladı. Açıklamada, BAE'nin İran'a fon aktarıldığı iddialarını içeren haberleri "kesinlikle reddettiği" belirtilerek, özellikle 3 milyar dolar tutarında bir fon aktarımının yapılmadığı ifade edildi.

BAE Dışişleri Bakanlığının ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

“3 MİLYAR DOLAR TUTARINDA BİR FON AKTARIMI YAPILMADI”

Açıklamada, BAE'nin İran'a fon aktarıldığı iddialarını içeren haberleri "kesinlikle reddettiği" belirtilerek, özellikle 3 milyar dolar tutarında bir fon aktarımının yapılmadığı ifade edildi.

Söz konusu iddiaların "tamamen gerçek dışı ve asılsız olduğu" vurgulanan açıklamada, BAE aracılığıyla dondurulmuş hiçbir İran fonunun serbest bırakılmadığı, aktarılmadığı veya buna kolaylık sağlanmadığı bildirildi.

Açıklamada, medya kuruluşlarına "doğruluk ilkelerine riayet etme, resmi kaynaklara dayanma ve doğrulanmamış bilgiler ile asılsız iddiaları yayınlamaktan veya yaymaktan kaçınma" çağrısında bulunuldu.

Bazı uluslararası haber kuruluşları, BAE'nin İran'a 10 milyar dolar fon aktarmayı kabul ettiğini, bunun 3 milyar dolarının aktarıldığını iddia etmişti.

Haber Girişi Zahit Yılmaz - Editör

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!