Adi Karışım Nedir? Adi Karışım Örnekleri ve Özellikleri
Heterojen karışımlar kendi arasında süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve koloit gibi türlere ayrılır. Adi karışım olarak adlandırılan heterojen karışımlar ise süspansiyon ve emülsiyon özellikler göstermemesiyle öne çıkar. Genel olarak katı maddeleri içeren adi karışım örnekleri ve özellikleri bu karışımların ne şekilde oluştuğunu anlaşılır kılar. Dolayısıyla adi karışım nedir sorusuna yanıt arayanlara bu karışımların temel özelliklerinden bahsedilmelidir.
Heterojen karışımların emülsiyon, süspansiyon, aerosol ve koloit olarak dörde ayrıldığı görülür. Ancak süspansiyon ve emülsiyon özellikler göstermeyen heterojen karışımların adi karışım olarak ayrı bir sınıfta ele alındığı söylenebilir. Dolayısıyla adi karışım örnekleri ve özellikleri açıklanırken bu maddelerin diğer heterojen karışımlardan ne gibi farklarının olduğu belirtilmelidir. Bu sayede adi karışım nedir diyenlere kapsamlı bilgiler sunulabilir.
Adi Karışım Nedir?
Adi karışım genel olarak heterojen karışım şeklinde de adlandırılır. Ancak bu karışım türü heterojen karışım çeşitlerinden biri olarak belirtilmelidir. Normal şartlarda heterojen karışımların kendi arasında dörde ayrıldığı görülür. Bunlar süspansiyonlar, emülsiyonlar, aerosoller, koloitlerdir. Ancak adi karışımlar bu dört alt sınıftan farklı özellikler göstererek heterojen karışımların kapsadığı bir kategoriye dönüşmüştür. Bu bağlamda adi karışımların temelde süspansiyon ve emülsiyon özelliği göstermeyen heterojen karışımlara verilen bir isim olduğu söylenebilir.
Adi Karışım Örnekleri ve Özellikleri Nelerdir?
Adi karışımlar genel olarak süspansiyon ve emülsiyon özellikler göstermediği bilinen heterojen karışımlara verilen isimdir. Dolayısıyla bu karışımların basit karışım olarak adlandırıldığı durumlar da mevcuttur. Adi karışıma örnek olan maddeler incelendiği zaman bu karışım türünün genellikle katıları içerdiği söylenebilir. Buna ek olarak incelenen karışım türünde maddelerin birbirine tam olarak ve eşit oranda karışmadığı belirtilmelidir. Adi karışımların bir diğer önemli özelliği ise bu karışımlardaki maddelerden hangisinin faz ya da dağıtan olduğunun saptanamamasıdır. Bu tür karışımlara örnek olan maddeler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Toprak
- Salata çeşitleri
- Tuz ve şeker karışımı
- Tahıl çeşitleri
- Demir tozu ve kükürt tozu
- Nohut ve mercimek karışımı
- Kum ve çakıl karışımı