Agave Şurubu Nedir? Agave Şurubu Zararlı Mı, Ne İşe Yarar?
Son yıllarda adını sosyal medya ve televizyon dünyasında duyurmaya başlayan agave, doğal bir tatlandırıcı olarak bilinir. Genellikle mısır şurubuna alternatif olarak tercih edilen agave, daha düşük seviyeli glisemik indeks değerine sahiptir. Farklı bir isme sahip olması nedeniyle de ilgi çeken agave şurubu nedir, agave şurubu zararlı mı ve ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını bilmek gerekir.
Doğal bir tatlandırıcı ifade edilen agave şurubuna adını veren bitki, Meksika'da yetişir. Kaktüsü andıran bir görüntüye sahip bitki, çöl bitkileri arasında yer alır. Yaklaşık olarak 50 türü olan bitkinin blue agave türünden, agave şurubu elde edilir. Bu şurubu kullanmak isteyenler agave şurubu nedir, agave şurubu zararlı mı ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını ilgi ile takip eder.
Agave Şurubu Nedir?
Avrupa ülkelerinde sıklıkla kullanılan agave şurubunu elde etmek için bitki birkaç işlemden geçirilir. Doğal tatlandırıcı olarak bilinen bu şurup, genellikle mısır şurubuna alternatif olarak tercih edilir. Daha düşük glisemik indeks değerine sahip olan agave şurubu, su ile birlikte fruktoz, yağlar, bir miktar glikozun yanı sıra az miktarda diğer karbonhidratlar, polioller, vitaminler ve minerallerden oluşur. Agave şurubunun içindeki şekerler yaklaşık olarak %80 fruktoz ve %20 glikoz içerir.
Agave Şurubu Ne İşe Yarar?
Agave şurubu, agave şekerlerinin ısı ve enzimlerle birlikte işlenmesi ile elde edilir. Bu süreçte agave bitkisi tüm sağlıklı etkisini yitirmiş olur. Yine de nektarının glikoz oranının düşük olması ile kan şekeri seviyesini fazla artırmaz. Bu sayede tatlandırıcının daha düşük glisemik indeksli olmasını sağlar. Genellikle yiyecek ve içeceklerde kullanılan agave şurubu, özellikle vegan ve vejetaryen yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Bal ve şeker kullanmayan vegan bireyler, ölçülü bir şekilde agave şurubu kullanabilir. Ayrıca herhangi bir tarif hazırlarken 1 su bardağı şeker yazıyor ise, bu ölçüyü çeyrek su bardağı agave şurubu ile rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
Agave Şurubu Zararlı Mı?
Agave şurubunun düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekeri seviyesi kontrol altında tutulur. Yine de içeriğinde yer alan yüksek fruktoz nedeni ile bazı sağlıksal riskleri de taşıyabilir. Sürekli agave şurubu kullanan bireylerde kilo alımı gözlemlenebilir. Ayrıca insülin direnci ideal olan kişilerin ise direncini yükseltebilir. Bu nedenle agave şurubunun ölçülü bir biçimde tüketilmesi önerilir.