Sakarya Üniversitesi’nde uzaktan eğitim başarısı: "94 bin öğrenciye ulaştık!"

Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, YÖK bünyesinde bir Uzaktan Eğitim Merkezi kurulmasını önerdi: Sakarya Üniversitesi web temelli uzaktan eğitim teknolojilerini geliştiren ve ilk uygulayan üniversitedir. Talep durumunda internet temelli uzaktan eğitim teknolojilerini Türkiye’ye yayabiliriz. Tüm üniversiteleri uzaktan eğitim portalında bir araya getirebiliriz. Her üniversite kendi içeriklerini üretebilir, hocaları kendi derslerini açabilir.

Sakarya Üniversitesi’nde uzaktan eğitim başarısı: 94 bin öğrenciye ulaştık!

Üniversitelere Covid-19 arası verildiği ilk haftadan itibaren uzaktan eğitime başlayan Sakarya Üniversitesi, bir hafta içinde 2500 öğretim üyesiyle 3 bin 700 canlı ders yaparak yaklaşık 94 bin öğrenciye ulaştı.

BU SİSTEMİ TÜRKİYE'YE YAYABİLİRİZ

Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, YÖK bünyesinde bir Uzaktan Eğitim Merkezi kurulmasını önerdi: Sakarya Üniversitesi web temelli uzaktan eğitim teknolojilerini geliştiren ve ilk uygulayan üniversitedir. Talep durumunda internet temelli uzaktan eğitim teknolojilerini Türkiye'ye yayabiliriz. Tüm üniversiteleri uzaktan eğitim portalında bir araya getirebiliriz. Her üniversite kendi içeriklerini üretebilir, hocaları kendi derslerini açabilir.

CANLI YAYINLAR BİNLERCE ÖĞRENCİYE ULAŞIYOR

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi kararının ardından bünyesindeki teknolojiyle uzaktan eğitim merkezinden tüm dersleri canlı yayınla binlerce öğrencisine sorunsuz bir şekilde ulaştırmaya başladı.

Sahip olduğu uzaktan eğitim merkezi teknolojisini, yazılımını ve tecrübelerini diğer devlet üniversiteleriyle paylaşmak isteyen SAÜ, Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) başvuru yaptı.

İLK UYGULAYAN ÜNİVERSİTE

YÖK bünyesinde ulusal kapsamda Uzaktan Eğitim Merkezi kurma teklifinde bulunan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ'nün uzaktan eğitimi canlı yayınla yapabilen birkaç devlet üniversitesinden biri olduğunu söyledi.

TÜM ÜNİVERSİTELERİ BİRARAYA GETİREBİLİRİZ

Tecrübelerini bütün üniversitelerle paylaşmak istediklerini belirten Savaşan, şunları kaydetti:

"Bu kriz dönemlerini fırsata çevirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu yüzden üniversitemizin bu tecrübesini Türk yükseköğretimine yaygınlaştırma isteği ile Yükseköğretim Kuruluna bir öneride bulunduk. İnternet temelli uzaktan eğitim teknolojilerini Türkiye'ye yayabiliriz. Biz buna başlık olarak 'Uzaktan Eğitim Merkezi' ismini verdik. Tüm üniversiteleri uzaktan eğitim portalında bir araya getirebiliriz. Her üniversite kendi içeriklerini üretebilir, hocaları kendi derslerini açabilir. Dolayısıyla biz bu tecrübemizi tüm Türkiye'ye yaymanın mümkün olduğunu düşünüyoruz."

3700 CANLI DERS

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Canlı Derslerle 94 Bin Öğrenciye ulaştı.

Tüm programlardaki derslerini, öğretim üyeleri ile öğrencilerin etkileşimli bir şekilde ders yapabilecekleri sanal bir ortama taşıdıklarını belirten Rektör Savaşan, "Bir haftalık bilançomuza baktığımızda; toplamda yaklaşık olarak 2 bin 500 öğretim üyemiz 3 bin 700 canlı ders yayını yaptı ve 93 bin 824 öğrencimiz bu derslere katılım sağladı. Toplamda 2 bin 804 adet doküman da yine web ortamına aktarıldı. Dolayısıyla, her öğrencimiz en az 1 defa canlı derslerden faydalanmış oldu" dedi.

KAPASİTEMİZİ ÜÇ KATINA ÇIKARDIK

"Dijital altyapımızı kısa sürede güçlendirdik"

Sakarya Üniversitesi'nin sorunsuz bir şekilde canlı ve etkileşimli ders yapmayı başaran birkaç devlet üniversitesinden biri olduğunu işaret eden Savaşan, "YÖK'ün tatil kararının hemen ardından, senatomuzda yapılan değerlendirmelerin sonucunda uzaktan eğitime geçme ihtimalinin belirdiği tespiti yapıldı ve bununla ilgili alınacak tedbirleri aramızda tartıştık. Üniversitemizin var olan uzaktan eğitim kabiliyetinin tüm üniversiteyi kapsayacak şekilde hizmet vermesi için teknik altyapıyı güçlendirme kararı aldık. Alınan bu karar doğrultusunda sunucu kapasitesi üç katına çıkarıldı ve sisteme daha fazla öğrencinin girebilmesi için bant genişliği de yüzde 25 arttırıldı. Bu sayede şu an itibarı ile uzaktan eğitimimiz, öğrencilerimizin kendi evlerindeki internet problemlerini hesaba katmazsak, bizim açımızdan sorunsuz bir şekilde devam etmektedir. Bunu da üniversitemizin uzaktan eğitim alanındaki birikimine ve olası durumları hızlı bir şekilde öngörüp bu alana yatırım yapmamıza borçluyuz" değerlendirmesinde bulundu.