Süt Homojen Mi? Süt Heterojen Mi, Homojen Mi, Adi Karışım Mı?
Sağlık için faydalı bir besin olan süt homojen mi, yanıtı sık araştırılan sorulardan biridir. Tüm dişi memelilerde doğal olarak bulunan bu gıda, yavruların beslenmesi ve hayatta kalabilmesi için hayati öneme sahiptir. Sütün içindeki etken bileşenleri ayırt edebilmek oldukça güç bir iştir. Bu yüzden, süt heterojen mi, homojen mi yoksa adi karışım mı soruları, birçoğu için merak uyandırıcıdır.
Protein, yağ ve laktozdan oluşan süt homojen mi öğrenmek isteyen pek çok kişi bulunur. Beyaz ve opak bir sıvı olan sütün donma ısısı - 0.54°C, kaynama sıcaklığı ise 100.15°C'dir. İçinde, koloidal eriyik şeker, mineral, yağ ve protein bulunur. Aynı zamanda, kalsiyum, sodyum, fosfor, iyot ve magnezyum gibi bazı mineralleri de içerir. Bu yüzden, kemik ve dişler için yararlıdır. Süt heterojen mi, homojen mi veya adi karışım mı, öğrenmekte fayda vardır.
Süt Homojen mi Yoksa Heterojen mi?
Besin değerleri açısından zengin bir gıda olan süt, tüm dişi memelilerde kendiliğinden bulunur. Yavrular, belli bir süre kadar sadece süt ile beslenmek zorundadır. Bu, gelişimleri ve yaşama tutunmaları açısından önemlidir. İnek, koyun ve keçi sütü, insanlar tarafından da tüketilir ve sağlık için yararlı kabul edilir. Yağ asitleri ile amino asitleri bakımından zengindir ve yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik sağlığını destekler. Enzimleri, immünglobulinleri, vitaminleri, mineralleri ve hormonları ile son derece değerli bir gıdadır. Sütün yapısına bakıldığında onun heterojen olduğu anlaşılır. Genel olarak homojen olduğu düşünülse de esasında homojen ve saf değildir. Çünkü homojen karışımlarda etken olan tüm maddeler, birbiri içerisinde çözünür ve sanki bir bütünmüş gibi görünür. Her madde eşit olarak birbiri ile bütünleştiği için karışımın her tarafı aynı özelliğe sahiptir.
Heterojen Karışımların Özellikleri Nelerdir?
Duman, sis, kumlu su, yağlı su, petrollü su, salata, ayran, çorba, süt ve toprak heterojen karışımlara örnek verilebilecek maddelerdir. Heterojenlerin genel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
1.Karışımı meydana getiren bileşenler tam olarak dağılmamıştır.
2.Karışım bütünüyle aynı özelliğe sahip değildir.
3.Homojenlere kıyasla bileşenleri daha kolay ayırt değildir.
4.Sıvı-katı olanları süspansiyon, sıvı-sıvı olanları ise emülsiyondur.
5.Heterojen bir karışım meydana geldiğinde toplam hacim aynı kalmaz, ancak kütle büyük ölçüde aynı kalır.