Tuzlu Su Kaynama Noktası Kaç Derecedir? Tuz Suyun Kaynama Noktasını Arttırır Mı?
Tuzlu su kaynama noktası, suyun kaynama noktasına göre biraz daha yüksektir. Sıvıların sıcaklığa maruz kalması sonucu gerçekleşen kaynama, basınçların eşitlenmesi ile gaz kabarcıklarının çıkması olayıdır. Saf maddelerin kaynama noktası sabitken, çözeltilerin ise özelliklerine göre değişir. Tuzlu suyun kaynama noktası kaç derecedir, tuz suyun kaynama noktasını artırır mı bilinmesinde fayda vardır.
Çözeltilerin kaynama noktaları farklıdır ve bundan dolayı tuzlu su kaynama noktası, normal suyunkine göre farklıdır. Kaynayan bir suya biraz tuz eklendiğinde, sıvının kaynama noktasında değişiklik meydana gelir. Çünkü çözücü olan su, tuzun buharlaşmasını sağlamak için daha fazla ısı enerjisine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, tuzlu suyun kaynama noktası kaç derecedir ve tuz suyun kaynama noktasını artırır mı mutlaka öğrenilmelidir.
Tuzlu Su Kaynama Noktası Kaç Derecedir?
Tüm saf maddeler, belli bir kaynama noktasına sahiptir. Belirli sıcaklığa ulaşıldığında söz konusu sıvı buharlaşmaya başlar. İki veya daha fazla maddenin karışımında ise kaynama noktası değişkenlik gösterir. Karışımı meydana getiren maddeler biliniyorsa, bu çözeltinin kaynama aralığını tam olarak belirlemek büyük ölçüde mümkündür.
Çözeltideki bileşen maddelerden biri diğerlerinden daha yüksek miktarda ise o zaman kaynama noktasını büyük ölçüde bu madde belirler. Kaynama aralığına ulaşılır ulaşılmaz bileşenlerden biri diğerinden daha hızlı buharlaşır. Bu ise karışımın kaynama aralığını değiştirebilen bir etkendir. Buna göre, saf suyun kaynama noktası 100°C'dir, tuzlu suyun kaynama noktası ise 108.7°C'dir. Bu yüzden tuzlu suyun buharlaşmaya başlaması daha geç gerçekleşir.
Tuzlu Su Neden Daha Geç Kaynar?
Suyun kaynama noktasını yükselten tuz, su moleküllerinin buharlaşmasını ve kabın içerisinden çıkmasını geciktirir. Bu mantık ile düşünüldüğünde tuzlu suyun daha geç kaynadığı düşünülür. Ancak ısı sığası nedeniyle tuzlu suyun sıcaklığı normal suyunkine göre çok daha hızlı yükselir. Isı sığası ise bir maddenin sıcaklığında 1°C değişiklik yapmak için ihtiyaç duyulan ısı oranıdır. Herhangi bir maddeye aktarılan ısının, meydana getirdiği sıcaklık değişimine olan oranıdır. Son olarak, tuz sadece kaynama noktasını değiştirmez, aynı zamanda suyun kütlesini ve hacmini de artırır. Ancak suyun kütlesi artsa bile yoğunluğu aynı kalır.