Yeşil, tutarlılık, doğa, ilkbahar ve yenilenme anlamlarını taşır. Rahatlatıcıdır, tazeliğin ve ilerlemenin sembolüdür. Japon kültüründe bu renk derin bir anlama sahiptir. Çünkü sonsuz yaşamı temsil eder. Yeşil ayrıca, İslam dinini sembolize eden önemli bir renktir. Müslümanlığın yanı sıra, Hz. Muhammed'i de temsil eder. Mana açısından çok önemli bir yerde olan yeşil, sanat eserlerinde en sık kullanılan tonlar arasında yer alır. Doğayı tuvaline aksettiren bir ressam, ağaçlara, tarlalara, göllere ve nehirlere gerçeklik kazandırırken yeşilden yararlanır. Bu yüzden yeşilin ve tonlarının karıştırma yöntemiyle nasıl yapıldığı öğrenilmelidir.
Yeşil yapmak için iki ana renk gerekir. Bunlar mavi ile sarıdır, ikisinin karışımı yeşilin farklı bir tonunu ortaya çıkarır. Karıştırma işlemini ilk defa yapacak olanların, bir renk şemasından yardım almaları gerekebilir. Çünkü bir rengi, karşı tarafındaki renkle karıştırdığınızda aralarında nasıl bir uyum oluşacağını ve nasıl bir tonun meydana geleceğini gösterir.
Mesela, mavi boya fazla ise, yeşil koyu ve soğuk tonlu olur. Tam tersine, sarı daha baskın ise, yeşil daha sıcak veya daha açık olur. Hangi yöne eğilimli olması isteniliyorsa, buna bağlı olarak aynı rengi oluşturmanın farklı yollarının denenmesi gerekir.
Yeşilin tonlarını ayarlamak her ne kadar zor olsa da, deneme-yanılma yöntemiyle hedeflenen renk için gereken kombinasyonun nasıl yapıldığı öğrenilebilir.
Yeşilin koyu tonlarını yapmak için birtakım yollar vardır. Bu konu çok önemlidir, çünkü bir ağacı resmederken boyutlandırmak için farklı yeşilleri kullanmak gerekir. Gerçekçi durmasını sağlamak için bu hususa dikkat edilmelidir. Farklı renkler ekleyerek çeşitli varyasyonlar oluşturulabilir. Resimdeki nesnelere boyut vermek ve vurgulamak için, yeşilin daha koyu tonları çalışmada önemli bir yere sahiptir.
Yaprakların ve yeşilliklerin renk varyasyonları ile gün ışıklarının yeşil bir yüzeye çarptığı alanı vurgulamak için açık yeşil gerekir.
Su yeşili yapmak için iki formül vardır.
Bu renk için mavi ve sarı eşit oranda karıştırıldıktan sonra, soluk ve soğuk tonlu bir nane rengi olana kadar yeşili hafifletmek için beyaz eklenmelidir.
Mavi ve limon sarısı fıstık yeşilini meydana getirir. Ancak bu rengi karıştırırken sarı daha yüksek oranda olmalıdır.