SABAH Türkiye’nin ilk uçak gemisini tasarlayan ekiple buluştu: Mavi Vatana yüzer havalimanı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde savunma sanayii alanında küresel oyuncu haline gelen Türkiye, tarihi bir adıma daha hazırlanıyor. Tamamlandığında Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak olan Milli Uçak Gemisi'nde (MUGEM) geri sayım başladı. Mavi Vatan'ın yüzer havalimanı olacak MUGEM, Türkiye'yi küresel deniz gücü olma hedefine bir adım daha yaklaştıracak.
MUGEM'le, dünyada bir ilk başarılacak. Milli Uçak Gemisi'ne jet uçaklarının iniş-kalkışı için mühendislik çalışmalar sürerken ilk etapta en az 50 adet yerli ve milli İHA ve SİHA görev için konuşlandırılacak. MUGEM, yakıt ikmali yapmadan 10 bin deniz mili kat edebilecek. Milli savaş yönetim sistemi ile donatılacak.
SABAH, Milli Uçak Gemisi'ni tasarlayan uzman ekiple buluştu. Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Albay Uçar, Milli Uçak Gemisi (MUGEM) projesinde gelinen son aşamaya ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı:
KIZILELMA MUGEM'E KONUŞLANACAK
Yerli ve milli hava araçlarımızdan BAYKAR üretimi KIZILELMA ve TB-3 ile TUSAŞ üretimi HÜRJET ve ANKA-3 hava araçlarımız uçak gemimizden kalkış ve iniş yapabilecek.
GELİŞMİŞ SAVAŞ SİSTEMLERİ
Hava araçlarımızın inişinde kullanılacak kritik önemdeki halatlı yakalama sistemi de yerli olarak imal edilecek. Gemimiz sadece yerli hava araçları ile değil aynı zamanda yerli ve milli gelişmiş savaş sistemleri ve ADVENT milli savaş yönetim sistemi ile donatılacak.
DALGALI DENİZLERDE HAREKÂT
Gemi tasarımı tamamen Türkiye'ye özgü olacak şekilde süratle devam ediyor. Uçak gemimizin en kritik unsuru olan uçuş güvertesi tasarımı için yerli ve milli hava araçlarımızı esas alarak BAYKAR ve TUSAŞ firmaları ile birlikte çalıştık. Böylece rampalı uçuş güvertemiz ile hangar tasarımını tamamladık. Uçuş güvertesini taşıyacak teknenin formunu, ağırlık, kapasite hesaplarını, sevk analizlerini tamamladık.
BETÜL USTA