ABD çekilmeden umarım PKK tasfiye olur
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey, "Irak'tan çekilmeden Türkiye bu konuyu bitirecek. Askeri, siyasi ve diplomatik çaba gösteriyoruz. Türkiye, Irak ve ABD birlikte çalışarak bir an önce PKK tehdidini bitirmek istiyor" dedi
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, demokratik açılımın bir Amerikan planı olmadığını söyledi. Jeffrey, "Türkiye'nin hem PKK'ya karşı askeri operasyonlarını hem de demokratik açılımını destekliyoruz. Ancak bu çok hassas iç siyasi konu. Bu konuya karışmıyoruz. Vietnam, Afganistan ve Irak tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Siyasi aşamada Türkiye'yi destekliyoruz. Ama bu Amerikan planı değil, hiçbir görüş alışverişi ve teklifimiz de söz konusu değil" dedi. Büyükelçilik ikâmetgâhında gazete ve TV'lerin Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Jeffrey, gündeme ilişkin soruları şöyle yanıtladı:
AVRUPA'YA ÖRNEK
Dağdan inmek istemeyen PKK'lılara karşı askeri veya farklı destekleriniz olacak mı? ABD'nin bu 3 kişiyle ilgili (PKK'nın lider kadrosu) kararı hukuki ve siyasi bakımından önemli. Eğer bu kişilerin malvarlığı ABD'de varsa bunu alabiliriz. Siyasi bakımdan da Avrupa'daki arkadaşlarımıza 'Biz bu adımı attık, siz de aynı şeyi yapın' diyoruz. Bizce PKK hem Türkiye hem ABD hem de Avrupa için terörist örgüt. Bir NATO müttefikimize saldıran terörist grup.
FEDAKÂRLIK YAPIYORUZ
İstihbarat paylaşımı sürecek mi?
KARA OPERASYONLARI
Kandil'den inmemekte ısrar eden PKK'lılara karşı TSK, Kuzey Irak'ta sınır ötesi harekât düzenlerse, bölge dengeleri bakımından değerlendirmeniz ne olur?
Kuzey Irak'ta PKK'ya ABD'nin operasyonu söz konusu mu? Tek başına PKK hedeflerine saldırmak büyük bir adım. Şimdiye kadar yapmadık. Ancak bu demek değil ki PKK, ABD için resmi düşman değil. Biz, hukuki ve güvenlik tedbirleri ile süreci izliyoruz.
HAVA SAHASI
ABD ile Irak arasında anlaşma imzalandı. Hava sahası kontrolü bundan sonra nasıl işleyecek?
TASFİYE TARİHİ
"ABD askerleri çekilmeden PKK tasfiye edilecek" diyebilir miyiz? Umarız ki bu konu bitecek. Biz çekilmeden önce Türkiye bu konuyu bitirecek. Askeri, siyasi, diplomatik çaba gösteriyoruz. Türkiye, Irak, ABD bu sorunu bitirmek için beraber çalışıyor. Bir an önce PKK tehdidini bitirmek istiyor. Ancak tek bir tarih yok. Ne kadar erken olursa o kadar iyi. 'Şu tarihe kadar bu iş bitmeli' diyemiyoruz. Başarılı olamazsak alternatif siyaseti bugünden arayıp bulacağız.
Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinin gündemi belli mi? Türkiye'nin sıfır problem siyaseti hakkında görüş alışverişi olacak. Ayrıca Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İsrail ve Kıbrıs konuları da gündeme gelecek.
ÖRNEK SUYA DÜŞER
!
Türkiye ile İsrail ilişkilerinin gerilmesinden rahatsız mısınız?