Talat Aydemir dosyası Askeri Mahkeme'de yok

Ergenekon davasına bakan mahkemeye yanıt geldi. Askeri Mahkeme, darbe girişimi nedeniyle idam edilen Albay Aydemir'in dava dosyasının kayıtlarda bulunamadığını bildirdi

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, 5 Temmuz 1964'te darbe girişimleri nedeniyle idam edilen Albay Talat Aydemir hakkındaki yargılama dosyasının kayıtlarında bulunamadığını bildirdi. 1'inci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi geçen Ekim ayındaki duruşmada, darbe girişimleri nedeniyle idam edilen Albay Talat Aydemir hakkındaki iddianame ve karar örneğinin tasdikli birer suretinin istenmesine karar vermişti. Yaklaşık 3 ay sonra mahkemeye gönderilen yazıda, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nin kayıtlarında yapılan aramalarda Talat Aydemir hakkında yargılamaya rastlanmadığı bildirildi. Gönderilen yazıda, "Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nin kayıtlarının tetkikinde sanık Talat Aydemir hakkında yargılamaya rastlanmamıştır" bilgisi verildi ve "Yapılan harici araştırmada Talat Aydemir'in Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 numaralı Askeri Mahkemesi'nde yargılandığı anlaşılmış olup, bu mahkemenin kayıtları, mahkememizde mevcut değildir" denildi.

VELİ KÜÇÜK TEPKİLİYDİ!

Ergenekon davasında örgüt liderliği suçlamasıyla tutuklu yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, mahkemenin Talat Aydemir dosyasını istemesini "Talat Aydemir dosyasında Veli Küçük ile ilgili bir şey mi arıyorlar? Ben o zaman Harp Okulu değil, Kuleli Askeri Okulu'ndaydım. Oradan bir şey bulamazlar, başka şey arasınlar" diyerek eleştirmişti. Aydemir'in idam kararıyla ilgili Meclis'te yapılan gizli oturumun tutanakları da halen açıklanmıyor. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da Albay Aydemir'in komutan olduğu dönemde Kara Harp Okulu'nda öğrenciydi. Öğrencilik yıllarında darbe girişimlerinin dışında kalan Orgeneral Başbuğ, 1962'de Kara Harp Okulu'ndan, 1963'te de Piyade Okulu'ndan mezun olmuştu.

TALAT AYDEMİR KİMDİR?

1956-1959 yıllarında DP iktidarına karşı darbe yapmak için örgütlenen cuntada çalışan Albay Aydemir, 27 Mayıs 1960'taki darbe sırasında Kore'deydi. Yurda döndüğünde Harp Okulu komutanlığına atandı. Aydemir, 22 Şubat 1962'de yapılan atama ve tutuklamalara karşı, askeri öğrencilerin de desteğini alarak hükümete karşı direniş hareketini örgütledi. Direniş uzlaşma ile sonlandırılırken Aydemir ordudan emekli edilip tutuklandı. 10 Mayıs 1962'de özel af yasasıyla serbest bırakıldı. Albay Aydemir, 20 Mayıs 1963'te Anayasa'da öngörülen reformların gerçekleştirilmediği gerekçesiyle ikinci darbe girişiminde bulundu, ancak başarılı olamadı.

Askeri Mahkeme'de niçin yok?

1964'TE Binbaşı Fethi Gürcan ile birlikte idam edilen Talat Aydemir, 1 no'lu Sıkıyönetim Komutanlığı'nın mahkemesinde yargılandı. O dönemde yargılanan askerlerin hiçbirinin dosyası Genelkurmay Başkanlığı'nda bulunmuyor. Genelkurmay'da yalnızca subayların özlük dosyaları arşivlendi. Aydemir ve Gürcan'ın soruşturma ve yargı dosyaları, sıkıyönetimin ardından kurulan Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) gönderildi. DGM'lerin yerine de özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kurulmuştu.