Garih cinayetindeki doktora sahte çürük raporu davası
İşadamı Üzeyir Garih'in katiline verdiği "Antisosyal kişilik bozukluğu" raporuyla tanınan Dr. Haşmet Işıklı'nın 18 yıl hapsi isteniyor. Gerekçe ise hastalarına sahte çürük raporu vermesi
Ünlülerin psikiyatristi olarak bilinen Dr. Haşmet Işıklı'ya, İstanbul Deniz Hastanesi'nde Psikiyatri Kliniği şefliği yaptığı dönemde sahte çürük raporu verdiği iddiasıyla dava açıldı. Işıklı'nın 18 yıla kadar hapsi istendi. Ünlü doktorun adı, işadamı Üzeyir Garih'in katili Yener Yermez'e verdiği "antisosyal kişilik bozukluğu" raporuyla da gündeme gelmişti. Yener Yermez bu rapor sayesinde, askeriyeden firar davasından beraat etmişti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, İstanbul'daki ve onun yönlendirdiği kişilere sahte çürük raporu verilmesini sağladığı öne sürüldü. İddianameye göre, sanık İbrahim Yıldırım 2007'de askerlikten kaçmak için çürük raporu almak isteyen Nezir Ekinci yerine Hasan Sevgin'i muayeneye gönderdi. Kasımpaşa'daki askeri hastanede yapılan muayene sonunda da Ekinci'nin yerine geçen Sevgin "Askerliğe elverişsizdir" raporu aldı. Bu işlemler sırasında sanık Abdüsselam Yıldırım da, diğerlerine yardımcı oldu. İbrahim Yıldırım'ın, 10 yıl önce de Derrar İ.'nin, aynı şekilde sahte evraklarla "Askerliğe elverişsizdir" raporu almasını sağladığı anlaşıldı.
TEKNİK TAKİBE TAKILDI
Teknik takip sonucu İbrahim Yıldırım'ın özellikle İstanbul Deniz Hastanesi'nde askeri doktor olan Haşmet Işıklı ile sürekli görüştüğü tespit edildi. Düzenlenen operasyonda imha edilmek istenen çok sayıda sahte belge ve fotoğrafa delil olarak el kondu. Soruşturmayı tamamlayan savcılık; Işıklı, Yıldırım, Ekinci, Sevgin ve diğer Yıldırım hakkında "resmi belgede sahtecilik, askerlikten kurtulmak için hile yapmak ve bu suçlara iştirak etmek" suçlarından, 3 ila 18 yıl hapis istemiyle asliye ceza mahkemesinde dava açtı. İddianamede 1997'de Derrar İ. isimli şahsa sahte çürük raporu verilmesi suçunun zaman aşımı nedeniyle ortadan kalktığı belirtildi. Dosyayı inceleyen asliye ceza mahkemesi, İstanbul Deniz Hastanesi'nde doktor olan Haşmet Işıklı'nın kamu görevi yaptığı için, TCK'nın 204/1'inci maddesi gereğince ağır cezada yargılanması gerektiğine karar verdi. Dosya görevsizlik kararı ile İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Katilin firar davası, onun raporu sayesinde düştü
DR. HAŞMET Işıklı'nın adı Üzeyir Garih cinayeti soruşturmasında gündeme gelmişti. Yener Yermez, birliğinden firar edip cinayeti işledi. Bu firar nedeniyle, hakkında askeri soruşturma da başlatıldı. Yermez, yakalandıktan sonra askeri hastanede Haşmet Işıklı tarafından muayene edildi ve "ileri derecede anti-sosyal kişilik" raporu aldı. Bu raporu GATA da onayladı. Askeri mahkeme "Askerliğe elverişli değildir" diyerek Mayıs 2002'de, Yener Yermez'in firar suçundan beraatine karar verdi. Haşmet Işıklı'nın verdiği bu rapor, daha sonra Yener Yermez'in Garih cinayeti davasından yargılandığı Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Yener Yermez iddiaya göre, aynı raporla Üzeyir Garih cinayeti davasından da kurtulmak istedi. İlk duruşmada, olaydan bir gece önce psikiyatrik hastaların kullandığı Mellerin hapından 5 tane aldığını söyledi. Ancak Adli Tıp, "Cezai ehliyeti yerindedir" deyince mahkeme 2002'de Yermez'e müebbet hapis cezası verdi.