O diplomatın eşi SABAH'a konuştu
22 Aralık 1979'da Paris'te bir Ermeni terörist tarafından vurulan Yılmaz Çolpan'ın eşi Ülkü Çolpan: İki kızım beş gündür ağlıyor. Bu, aslında TC'ye yapılmış bir hakaret
Tarih 22 Aralık 1979... Paris'in Champs- Elysees Bulvarı'nda silah sesleri duyulduğunda saatler 11.25'i gösteriyordu. Yediği kurşunlarla kanlar içinde yere yığılan kişi, Türk diplomat Yılmaz Çolpan'dan başkası değildi... O gün silah sesleri Champs-Elysees'ye paralel akıp giden Seine Nehri'nin bitişiğindeki Fransız Milli Meclisi binası Bourbon Palace'ın taş duvarlarında da yankılandı. Ve bugün... 32 yıl önce Çolpan'ın şehit olmasına tanıklık eden Bourbon Palace o kurşun seslerini bir kez daha hatırlayacak. O hain saldırıda hayat arkadaşını kaybeden Ülkü Çolpan, "Eşimin şehit olduğu saatlerde şimdi tasarıyı görüşecekler. Olacak şey mi? Böyle bir şeyi, eşimin 32 yıl sonra tekrar öldürülmesi olarak görüyoruz" dedi. Paris Büyükelçiliği'nde turizm müşaviri olarak görev yapan 52 yaşındaki Çolpan, 32 yıl önce bugün ASALA militanı bir Ermeni terörist tarafından şehit edildi. Tam 32 yıl sonra Bourbon Palace'taki Fransa Milli Meclisi, sözde soykırım iddialarının reddini suç sayan yasayı oylamaya hazırlanıyor. Eşini 32 yıl önce teröre kurban veren Çolpan'ın eşi Ülkü Çolpan, isyanını SABAH'a anlattı. Eşini şehit verdikten sonra tüm yaşantılarının değiştiğini belirten Çolpan, "Eşim 2.5 yıldır Paris'te müşavir olarak görev yapıyordu. Eşim şehit edildikten sonra hayatımız değişti. Birdenbire yüksekten aşağıya indik. Bizim için büyük acı oldu" dedi. Halen yurtdışında yaşayan Çolpan, 32 yıl önceki o kanlı günü şöyle anlattı: "O dönem bu işin en azılı zamanıydı. Bütün diplomatlar tedirgindi. Herkes çoluğuna çocuğuna sahip olmaya, kapısını açmamaya uğraşıyordu. Eşim Champs-Elysees Bulvarı'ndaki bürosuna giderken şehit edildi. 1.5 saat o caddede kaldı. Terörist yakalanmadı. Buna yanıyorum. Fransız polisi o zaman pek bir şey yapmadı. Kızlarımdan biri 15, diğeri 6 yaşındaydı. Polis hiçbir şey yapmayınca küçük kızım tepki olarak polisi ısırmıştı. Eşim canavar gibi bir diplomattı. Çok bilgili, kültürlü, insancıldı." Eşinin ölüm haberini televizyondan öğrendiğini anlatan Çolpan, "Bu yasa tasarısı haberini de yine tele- vizyondan aldım. 32 yıl sonra yeniden yıkıldık. İki kızım 5 gündür ağlıyor" dedi. Fransa parlamentosunun büyük bir skandala imza attığını savunan Çolpan, "Bu günün hususi olarak seçildiğini düşünüyorum. Böyle bir şeyi, ben ve çocuklarım, eşimin 32 yıl sonra tekrar öldürülmesi olarak görüyoruz. Torunlarımın dedelerine yapılmış bir hakaret. Aslında TC'ye yapılmış bir hakaret. 22 Aralık niçin seçildi? Yılın 365 günü var. Neden 22? Bu kanun görüşmeleri sabah saatlerinde yapılıyor. Eşim 11.25'te öldürüldü. Onun öldürüldüğü saatlerde bunu görüşecekler. Olacak şey mi?" diye konuştu. Fransız parlamentosuna siyah çelenk göndermeyi düşünen Çolpan Ailesi, parlamenterlere e-mail atarak yanlıştan dönmelerini istedi. Fransa'dan eşinin cinayetinin aydınlatılmasını beklediğini belirten Çolpan, "Önce 22 Aralık'taki bu cinayeti temizlesinler. Ermenistan'ın 1915'ine döneceklerine bugüne, kendi sokaklarına, Şanzelize'ye dönsünler" diye konuştu.
DAVUTOĞLU DA HATIRLATTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Liberation gazetesinde yayımlanan makalesinde, yasa teklifinin, Türk diplomatı Yılmaz Çolpan'ın Paris'te Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edildiği 22 Aralık tarihinde görüşülecek olmasının, Türk diplomatını şehit eden terör zihniyetini memnun etmek için bu tarih özellikle mi seçildiği sorusunu ister istemez akla getirdiğinin altını çizdi.
DAVUTOĞLU DA HATIRLATTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Liberation gazetesinde yayımlanan makalesinde, yasa teklifinin, Türk diplomatı Yılmaz Çolpan'ın Paris'te Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edildiği 22 Aralık tarihinde görüşülecek olmasının, Türk diplomatını şehit eden terör zihniyetini memnun etmek için bu tarih özellikle mi seçildiği sorusunu ister istemez akla getirdiğinin altını çizdi.