'Esad rejimi istediği gibi kan dökemez'
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Suriye'ye bugünkü koşullarda askeri müdahale öngörmediğini ancak Esad rejiminin istediği gibi kan dökemeyeceğini bilmesi gerektiğini söyledi. Ricciardone "Bu rejim bitmelidir" dedi
Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile bir araya gelen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, güncel konulara ilişkin soruları şöyle yanıtladı:
Uludere'de istihbaratı ABD mi verdi?
Uludere'de hedef belirlenmesiyle ilgimiz yok. PKK'ya karşı Türkiye'ye istihbarat desteği veriyoruz ama hedef belirlenmesi Türk tarafına ait bir karardır. Türkiye'nin hedef belirleme kapasitesi mevcuttur.
Bu olayın (Predatörlerin yönetim üssü) Nevada ile ilgisi mevcut mu?
Uludere, trajik bir olay. Pek çok kişi hayatını kaybetti. Bu olmamalıydı. Bu olayla ilgimiz, hedef belirlemede dahlimiz yok.
Uludere'de değerlendirilen 4 saatlik kayıtta, Predatör (ABD) görüntüsü var mı?
Predatörlerin nerede, ne zaman, nasıl kullanıldığı konusunda bilgi vermek istemem. Askeri sırdır. Bu, sizin askerlerinizin de iyiliği için. Ki PKK bunu önceden bilmesin.
"HÂLÂ ANLAYAMIYORUM"
Basın özgürlüğü tartışmaları için ne diyorsunuz...
Yanlış anlaşılma pahasına yine söyleyeyim. Türkiye, birinci sınıf demokrasi olma emelleri olan bir ülke. Bu ülkede nasıl olur da entelektüeller için gözaltılar, hapisler olur? Özgürlüğe değer veren bir ülkede bunu anlamıyorum.
İfade özgürlüğünün problem olduğunu mu söylüyorsunuz?
Türkiye'de ifade özgürlüğü bana göre hâlâ izlenmesi gereken bir konu. Böyle bir ülkede entelektüeller neden hâlâ hapiste? Bu kişiler, hükümeti devirmek için bomba atsa anlarım. İnsanlar, nahoş, eleştirel şeyler söyledikleri için hapse atılmamalıdır. Düşüncelerini öfkeli de söyleyebilirler. Hükümetleri de eleştirebilirler. Aydınlar özgür olmalı. 'Görünen resim, kara ve kötü' demiyorum. Bardağın yarısından fazlası dolu.
"ESAD REJİMİ BİTTİ"
Suriye konusuna nasıl bakıyorsunuz?
Türkiye ve ABD barışçıl, şiddet içermeyen geçiş istiyor. Yeni bir rejimde halkın itibarının ve güvenliğinin sağlanmasını amaçlıyoruz.
Suriye'ye müdahale olabilir mi? Bir müdahale öngörmüyorum. Bugün olmayan koşullarda belki... Suriye hükümeti, kendi halkını öldürmek için silah kullanıyor. Bu, kabul edilemez. Yaptırımlar gereklidir. Mevcut rejim istediği gibi kan dökemeyeceğini görmesi gerekir. Bu rejim bitmelidir.
IRAK'TAKİ GERİLİM
Başbakan Erdoğan ile Irak Başbakanı Maliki arasında söz düellosu yaşandı. Sorunun çözümü için girişiminiz oldu mu?
Irak'ın içişlerine saygı gösteriyor, müdahale etmiyoruz. Türk yönetimiyle aynı hedefleri paylaşıyoruz. Tek ve bütün, mezhep farklılıklarından kaynaklanan sorunların demokratik çerçevede, anayasal zeminde çözüldüğü Irak istiyoruz.
İRAN'IN SEÇENEĞİ
Hürmüz Boğazı'nda neler oluyor?
Uluslararası enerji güvenliği Hürmüz Boğazı'ndan sağlanıyor. Navigasyonun engellenmesine karşı dururuz.
İran'a yönelik yaptırımlar...
İran'ın nükleer silah sahibi olma çabası var. İran'ı nasıl ikna edebiliriz? Askeri seçeneğe başvurmak istemiyoruz. Ama her şey masada. Şu an, diplomatik araçları kullanıyoruz. Türkiye, BM yaptırımlarını desteklemiştir. Bundan memnunuz.
"FÜZE DEĞİL RADAR SİSTEMİ"
Malatya-Kürecik'teki radar faal mi?
Evet, tamamen operasyonel. Bu füze değil, radar sistemi. Düşmancıl füzelere karşı koruma amaçlı.
'Geçmişle yüzleşilmeli'
Fransa Senatosu'nun 1915 olayları ile ilgili kabul ettiği yasayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
O konuda yorum yapmayayım. Ama biz, ABD olarak Türk ve Ermeni taraflarının adil ve kapsamlı şekilde 1915 olaylarını ele almasını istiyoruz. Her iki tarafın tarihçilerini bir araya getirmesi gerekir.
ABD'de, Fransa'dakine benzer yasa gündeme gelebilir mi?
Cumhuriyetin 100. yılında G 10'a girmeyi hedefliyorsunuz ve bunu destekliyoruz. Bu noktaya ulaşılması için geçmişin hayaletleri ile yüzleşilmesi gerekir.
Bu ne demek? Her ülkenin geçmişinde acı duyulan günleri olabilir. İnsanlar tarihi tekrar ederek, öfkeyi tekrar etmemeli. Ama tarihten bir şey öğrenmeliyiz. Geçmişteki acıyı kabul etmeli, yaşadıklarımızdan dersler alınmalı, yeni ilişkiler kurmalıyız.
Özür dilenmesinden mi söz ediyorsunuz? Bence Türkiye ve Türk halkı ile Ermeni halkı birbirlerine karşı nasıl bir lisan kullanacaklarına kendileri karar vermeli. Özür çok ciddi bir söz. Her ülke buna kendi karar verebilir.
WSJ: ABD, Türkiye'de mobil operasyon üssü kuracak
ABD'nin Wall Street Journal gazetesi Pentagon'un, büyük savaşlar yerine "küçük gizli operasyonlar"a odaklanma stratejisinin bir yansıması olarak konvansiyonel kuvvetlerini azaltıp, insansız hava araçları ve özel operasyon üslerini artıracağını yazdı. Gazetenin haberinde Türkiye ve Ürdün'ün doğusunda, Irak sınırına yakın, yeni özel operasyonlar üstlerin kurulmasının değerlendirildiği belirtildi. Gazetenin "Daha Çok İnsansız Hava Aracı, Daha Az Asker" başlığıyla yayımladığı geniş haberinde "Strateji, Obama Yönetimi'nin geniş savaşlar yerine, giderek küçük gizli operasyonlara odaklanmasını yansıtıyor" ifadeleri yer aldı. ABD güçlerinin Afganistan'dan aşamalı çekilmesi paralelindeki yeni stratejinin çerçevesinde önerilen üsler ile ilgili olarak yetkililerin "önerilen üslerin birçoğunun gizli ve geçici olarak küçük komando timlerini barındırabileceği"ni söylediklerini de belirtti. WSJ, haberde önümüzdeki 4 yıl içinde özel operasyon güçleri için tahsis edilen kaynaklarda yüzde 10'luk artış öngörüldüğüne de dikkat çekti. ANKA