Yazıcıoğlu'nun eşi de müdahil oluyor

Helikopter kazasında hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, 12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya müdahil olma talebiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

Ankara Adliyesi'ne BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır ve avukatlarıyla gelen Gülefer Yazıcıoğlu, müdahil olma talebini içeren dilekçeyi mahkemeye sundu.

Dilekçede, Muhsin Yazıcıoğlu'nun 12 Eylül darbesinden sonra mağdur edildiği, gerekçesiz olarak tutuklandığı, uzun süren yargılamanın sonunda beraat ettiği kaydedildi.

Yazıcıoğlu'nun tutuklulukla geçen 7,5 yılda hücre hayatı yaşadığı, fiziki ve psikolojik işkenceye uğradığı belirtilen dilekçede, bu süre içinde Yazıcıoğlu'nun haklarının gasp edildiği, olağanüstü dönemin görevlileri tarafından işkenceye, insani olmayan muamelelere tabi tutulduğu iddia edildi.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun yargılama sonucunda beraat etmesinin, dönemin vahametini açıkça gösterdiği vurgulanan dilekçede, ''7,5 yıllık tutukluluk hiç bir hukuk düzeninde görülmez. Bu sadece olağanüstü dönemlerin, darbe süreçlerinin ürünüdür. Bu dönemin sorumluları ise yargılaması yapılan sanıklardır'' denildi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Muhsin Yazıcıoğlu'na ait beyanların bulunduğu belirtilen dilekçede, Gülefer Yazıcıoğlu, ''12 Eylül darbesinin mağduru olan eşimin mirasçısı olarak, iş bu davaya katılmam yasal hakkımdır. Davaya katılmakta hukuki menfaatim bulunmaktadır'' ifadelerini kullandı.

''Ders almaları için müdahil oldum''

Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gülefer Yazıcıoğlu, ''Müdahillik başvurunuzun gerekçelerini açıklayabilir misiniz?'' sorusuna, ''Sağıyla, soluyla 12 Eylül öncesindeki gençliğin heba edilmesine, gereksiz yere hücrelerde işkencelere maruz kalmalarına... Bunlardan bir tanesi de rahmetli eşim Muhsin Yazıcıoğlu'dur. 7,5 yıl yatmasına, o kadar işkenceye, hücre cezasına çarptırılmasına rağmen ceza almadan çıkmıştır'' yanıtını verdi.

Yazıcıoğlu, bir daha gençliğin bu tür olaylarda mağdur edilmemesi, işkencelere maruz kalmaması ve bu tür olayları yapan insanların bir nebze de olsun ders almaları için müdahillik talebinde bulunduğunu söyledi.

''Bu olaydan netice alır mıyız bilmiyorum, ama daha 3 yıl öncesinde ben eşimi kaybettim, henüz bir arpa boyu yol katedemedik maalesef bu olayla ilgili'' diyen Yazıcıoğlu, ''Her ne olduğunu bilmediğim bir olaydan dolayı hayatını kaybetmiş eşimin davasının sonuçsuz kalmamasını temenni ediyorum. Yetkililerin, bu olaya müdahil oldukları gibi benim eşimin olayına da müdahil olmalarını bekliyorum'' dedi.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır da ''12 Eylül davasına siz de müdahillik talebinde bulunmuştunuz, kabul edilmiş mi?'' sorusuna, ''Yarınki duruşmada biz varız, müdahillik kabul edilmiş'' cevabını verdi.

Çayır, mahkemenin kararı doğrultusunda davayı 150 kişinin izleyebileceğini söyledi.