Paralele şafak baskını
Emniyet bünyesindeki paralel yapıya yönelik, 22 şehirde operasyon yapıldı. Polis müdürleri de dahil 99 isim gözaltına alındı. Gerekçe: Selam örgütü soruşturmasını bahane edip yasadışı dinleme ve casusluk...
Emniyetteki paralel yapıya ilk darbe vuruldu. İstanbul merkezli olarak 22 kentte eşzamanlı düzenlenen operasyonda, "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" kapsamında, üst düzey emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 99 kişi gözaltına alındı. 16 emniyet görevlisi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Selam örgütü soruşturması bahane edilerek bir kurgu yaratılıp Başbakan Erdoğan, bakanlar ve MİT müsteşarının 3 yıl süreyle dinlendiğini açıkladı.
6 AYLIK ÇALIŞMANIN SONUCU...
İçişleri Bakanlığı ve polis başmüfettişlerinin sürdüğü 6 aylık idari soruşturma ile İstanbul Cumhuriyet Savcıları İrfan Fidan ve Okan Güzelsoy'un yürüttüğü gizli soruşturmanın ardından operasyon için düğmeye basıldı. Savcılığın talimatıyla İstanbul Emniyeti, aralarında Ankara, İzmir, Antalya ve Diyarbakır'ın da bulunduğu 22 kentte eşzamanlı operasyon başlattı. Gece saat 01.30 sıralarında, 200'ün üzerinde adrese baskınlar yapıldı. 2 ayaklı operasyonun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ilk ayağında, 4 bin kişinin yasa dışı dinlendiği Selam Örgütü soruşturmasını yürüten dönemin üst düzey emniyet yetkilileri ve polisleri gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında eski Terörle Mücadele Şube Müdürleri Ömer Köse, Müdür Yardımcıları Kazım Aksoy, Ramazan Candan ve Gafur Ataç ile eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de yer aldı. Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer de akşam üzeri gözaltına alındı. Şüpheliler "casusluk", "usulsüz ve yasa dışı dinleme", "suç uydurma", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "konut dokunulmazlığını ihlal", "resmi belgede sahtecilik" ve "delil üretme" ile suçlanıyor.
LOJMANLARA ÇİLİNGİRLİ BASKIN
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonun ikinci ayağında ise 2008 ile 2012 arasında Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis müdürleri, 200'ün üzerinde yasa dışı dinleme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme ve sahtecilik suçlamalarıyla gözaltına alındı. Halkalı ile Alibeyköy'deki Polis Lojmanları'nda yapılan aramalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Halkalı'daki polis lojmanlarına yapılan baskında çok sayıda emniyet yetkilisi kelepçe takılarak gözaltına alındı. Arama yapılan evlerde valiz içinde getirilen hard diskler kullanılarak bilgisayarlar kopyalandı. Bazı lojmanlarda kimsenin olmaması nedeniyle çilingir yardımıyla dairelere girildi. Gözaltındaki polisler sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'nde bulunan ana yerleşkesine getirildi.
BAŞBAKAN'I DİNLEMİŞLER
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Yurt Atayün bu sırada, "Kendim teslim oldum buna rağmen arkadan kelepçelediler. Bu gözaltı tamamen siyasi" diye bağırdı. Ellerini havaya kaldırıp bileğindeki kelepçeleri gösteren Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Hayati Başdağ da, "Hayatım boyunca haram lokma yemedim. Kanunsuz bir işim olmadı" dedi.
Operasyonla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu da bir açıklama yaptı. Açıklamada, operasyonun Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca 21 Temmuz Pazartesi günü başlatıldığı kaydedildi. Kapatılan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesi ile yetkili bölümünde 2010 yılından beri yürütülen ve sözde Selam örgütü kurulduğu iddiasıyla 251 kişi hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili, 251 kişi hakkında da takipsizlik kararı verildiği anımsatıldı.
Ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak yaklaşık 3 yıl süreyle 251 kişinin hedef alındığı, toplamda da 2 bin 280 kişinin dinlendiği aktarıldı. MİT Müsteşarı'nın kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenip kaydedildiği, bu şekilde casusluk yapıldığının tespit edildiği kaydedildi.
BOZDAĞ: BASINDAN İZLİYORUM
Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi hakkında, çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlendiği yönünde suç ihbarı yaptığı dile getirildi. Bu ihbar üzerine yapılan soruşturma kapsamında ilk başta 250 civarında, içlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokratların da bulunduğu kişilerin sahte belgelerle ilgisi olmadıkları yasadışı örgütlerle ilişkilendirilip dinlendiği aktarıldı. Bu dinlemelerin tamamen özel amaçlı yapıldığı, devletin güvenliği ile ilgili olmadığının anlaşılması üzerine 39 şüpheli hakkında yakalama, arama, gözaltı talimatı verildi. Açıklama yapıldığı an itibariyle bu kapsamda 15 şüphelinin gözaltına alındığı, uygulamanın halen devam ettiği vurgulandı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'paralel yapı' operasyonunu medyadan takip ettiğini söyledi. AK Parti grup toplantısına katılan Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili bir bilgiye sahip olmadığını belirten Bozdağ, diğer soruları yanıtsız bıraktı.
Bu arada, evinde arama yapılan eski İstanbul Emniyeti Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın dün yazdığı "Havada operasyon kokusu var" başlıklı mektupta operasyonu önceden haber vermesi "köstebek" avını başlattı. Operasyonu sızdırdığı ifade edilen 2 polis de gözaltına alındı. Bu yüzden de 05.00'te planlanan operasyon 3.5 saat erkene çekildi. Saygılı ayrıca, Halkalı Polis Lojmanları'ndaki aramalar sırasında, eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ile birlikte milli takım forması giyip poz verdi.
242 kişiyi hapse atacaklardı
Hedefine Başbakan Erdoğan'ı koydukları ve takipsizlik kararı verilen Selam Tevhid terör örgütü soruşturmasını bahane eden paralel örgütün, tıpkı Balyoz ve Ergenekon'da olduğu gibi, kendilerine muhalefet ettiğini düşündükleri herkesi hapse atmayı planladığı anlaşıldı. Gözaltına alınacak 242 kişi arasında; Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, SETA Ankara Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yılmaz Ensaroğlu, BTP Genel Başkanı Haydar Baş, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Boynukara ve Başbakan Danışmanı Mustafa Varank gibi isimler de yer alıyordu. Gözaltı kararında bazı kurum ve vakıflar da bulunuyordu.
İşte operasyonda öne çıkan isimler
Yurt Atayun
2010'da Ankara Terörle Mücadele'den İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne atandı. KCK, Devrimci Karargah ve Selam örgütü soruşturmalarının yürütüldüğü dönemde İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yaptı. Atayun'un ismi 7 Şubat MİT kriziyle gündeme geldi. MİT müsteşarı ve Başbakanı tutuklamaya çalıştı ve başaramayınca Sultangazi ilçesinden sorumlu emniyet müdür yardımcılığına çekildi. Yetkiyi kötüye kullanma, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi suçlamalardan 4 ay önce açığa alındı.
Ömer Köse
Selefi Yurt Atayun'un Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yaptığı dönemde Mali Suçlar Şube Müdürlüğü'nü yürüten Ömer Köse, Selam örgütü soruşturmasında gazeteciden siyasetçiye, bürokrattan işadamına kadar birçok ismi uydurma ve sahte isimlerle dinlediği gerekçesiyle 4 ay önce İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yürüttüğü soruşturma kapsamında açığa alınmıştı.
Erol Demirhan
Yurt Atayun'un Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yaptığı dönemde İstihbarat Şube Müdürlüğü yapan Demirhan, selefi Ali Fuat Yılmazer'in şube müdürlüğü döneminde emniyet amiri olarak Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi birçok soruşturmaya imza attı. En son uydurma ve sahte isimlerle birçok insanı dinledikleri belirlenen Demirhan da bir süre önce açığa alınmıştı.
Ali Fuat Yılmazer
Gözaltına alınan, paralel yapının önemli ismi Ali Fuat Yılmazer, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü yaptı. Gerek şube müdürlüğü, gerekse sorumlu il emniyet müdür yardımcılığı döneminde Ergenekon, KCK, Balyoz operasyonları gerçekleştirilmişti. Genel Müdürlük İstihbarat Daire Başkanlığı C blok amirliği görevinden İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne atandı. Hrant Dink cinayeti ile ilgili istihbaratları sakladığı gerekçesiyle suçlanıyordu.
Hayati Başdağ
MİT krizinin ardından MİT'e koordinatör Emniyet Müdürü olarak görevlendirilen Emniyet Müdürü Hayati Başdağ da gözaltına alındı. Bilişim Şube Müdürü iken MİT'e atanan Başdağ, 10 gün önce MİT'teki görevinden alınmıştı