VÜCUT ISISINI KONTROLLÜ DAĞITARAK TERMAL KAMERALARA YAKALANMIYOR
İnsan, tank ya da mühimmatlarda oluşan ısıyı renk kontrastına neden olmayacak şekilde yayarak dağıtabilen kumaşın bu özelliğiyle de termal kameralara karşı koruma sağladığını ifade eden Ünlütürk, kumaşın komuta merkezi ve mühimmatın saklanması için kullanılmaya başlandığını dile getirdi.
Bu kumaş kullanılarak üretilen kamuflaj giysisinin, test aşamasında olduğuna işaret eden Ünlütürk, "Bu giysiler gece harekatlarında askerimizin gece görüş dürbünlerinden gizlenmesini sağlamak için tasarlandı. Şu anda deneme aşamasında. Askeri birimler de test ediyor. Vücut ısısını kontrollü şekilde salıyor ve termal kameralarda görünmüyor. Geliştirdiğimiz kumaşlarla NATO'nun onaylı tedarikçi listesine girdik. Bu kapsamda çok sayıda NATO ülkesinden sipariş alıyoruz. Milli Savunma Bakanlığımızın onayı ve izni çerçevesinde ihracatına da başlayacağız."
ÇELİK YELEKTEN ZIRHLI ARAÇ KOLTUĞUNA
Bir Türk savunma sanayi şirketinin Suudi arabistan için geliştirdiği zırhlı personel taşıyıcıda da geliştirdikleri kamuflaj malzemesini kullanacaklarını kaydeden Ünlütürk, Ar-Ge laboratuvarında şu anda çok sayıda askeri alanda kullanıma yönelik yeni ürün geliştirmek üzere çalışma yürüttüklerini söyledi.
Bunların arasında çelik yeleklerin içine giyilmek üzere darbe emme özelliğine sahip yelek, zırhlı personel taşıyıcılar içinde yaralanmaları önleyici koltuk ve döşeme gibi projelerin de bulunduğunu kaydeden Ünlütürk, Türkiye'nin savunma sanayisinde yerlileşme alanında attığı hızlı adımlara destek olmaya çabaladıklarını belirtti.
1 MİLYON METREKAREYİ ÖRTECEK KAPASİTE
Sabri Ünlütürk, geliştirdikleri ürünlerin gelecekte sivil kullanım için de değerlendirilebileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birçok geliştirme önce askeri alanda başlıyor. Savunma sanayisine yönelik yoğun bir çalışma var. Devlet de savunma sanayisinin millileşmesi için önemli çaba harcıyor, kaynak aktarıyor. Çok doğru bir yatırım alanı. İnsansız hava araçları, yerli tank, zırhlı taşıyıcılar gibi bir çok ürün artık Türkiye'de üretiliyor. Biz de tekstil alanında elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'nin bu alanda çok daha gelişeceğine, dünya çapında rekabet edebilecek ürünler geliştirebileceğine inanıyorum. İhracat potansiyeli çok yüksek bir alan. Savunma tekstilleri alanında dünyada çok az firma var. Önemli bir fiyat avantajına da sahibiz. Bu iş için ayrı bir yatırım yaparak Torbalı OSB'de NATO'nun güvenlik standartlarını karşılayan bir tesisi tamamladık. Bu sene yaptığımız üretimde TSK'ya birkaç yüz bin metrekarelik alanı örtecek büyüklükte multispektral gizleme ağı verdik. Önümüzdeki dönemde yılda 1 milyon metrekarelik gizleme ağı üretim kapasitesine ulaşacağız."