Yeni askerlik sistemi nasıl olacak ve ne zaman yürürlüğe girecek? - 2019 Bedelli askerlik fiyatı ne kadar olacak?
Yeni askerlik sistemi hakkında detaylar netleşmesine rağmen, konuya yönelik araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Vatani görevini henüz tamamlamamış milyonlarca genç, '2019 Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?' sorusunun cevabını arıyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kamuoyunda tek tip olarak da anılan sisteme ilişkin detayları elinde bir tablo ile canlı yayında aktardı. Bakan Akar, bedelli askerlik fiyatı hesaplama işleminin nasıl yapılacağını ve yedek astsubay ile subaylık ayrıntılarını da şema üzerinden kamuoyuyla paylaştı. Bu doğrultuda, '2019 Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?' sorusu en çok sorgulananlar arasında ilk sırada yer alıyor. Peki, yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte, bedelli ücreti ile beraber yeni sistem hakkındaki tüm merak edilenler...
Çok uzun bir süre gündemin önemli maddelerinden birisi olan yeni askerlik sistemi, geçtiğimiz haftalarda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın detayları açıklaması ile beraber netleşti. Vatani hizmetini tamamlamamış bireylerin yanında, tek tip olarak da bilinen yeni sisteme ilişkin fikir sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaş 'Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?' sorusunu araştırıyor. Elinde bir şema ile canlı yayına çıkan Bakan Akar, yeni sisteme ilişkin bütün ayrıntıları paylaşırken bedelli askerlik ücreti, kaç ay askerlik yapılacağı, yedek astsubaylık ve subaylık gibi başlıklara değindi.
Bakan Akar'ın açıklamaların akabinde 'bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?' sorusunun cevabı bir hayli sorgulanmaya başlandı. Gösterilen şemaya 40.000 gösterge X memur maaş kat sayısı x 6 işleminden çıkan sonuca göre bedelli askerlik ücreti belirlenecek.
BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
İşte Bakan Akar'ın tablo, şema ile milyonlara aktardığı yeni sistemin detayları...
BAKAN AKAR'DAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI
AA Editör Masası'na katılan Bakan Akar, elindeki görsel ile yeni sistemi açıklayarak şu açıklamaları yaptı:
"ÜZERİNDE ÇOK ÇALIŞTIĞIMIZ BİR ÇALIŞMA"
Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma... Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim.
Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.
Bunların dağılımı şöyle olacak; bir bedelli askerliğe ayrılacaklar, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.
Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.
"İHTİYAÇTAN FAZLA BEDELLİ OLURSA KURA ÇEKİLECEK"
Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar. Eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.
"6 AY BİTTİKTEN SONRA ERLERE SORACAĞIZ"
Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.