Son dakika: Abdullah Ağar'dan sabah.com.tr'ye çarpıcı açıklamalar! Yunanistan korsan NAVTEX ile neyi amaçlıyor?
Son dakika: Yunanistan, Türkiye'nin sorumluluk sahasında atış eğitimi tatbikatı için NAVTEX yayınladı. Yunanistan'ın bu bölgede NAVTEX ilan etme yetkisinin olmadığını bildiren Türkiye, aynı NAVTEX'in tekrarını yayınladı. Doğu Akdeniz'de gerilimin düştüğü, diplomasi seslerinin yükseldiği dönemde Yunanistan'ın provokasyon içeren NAVTEX'i ile ilgili Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, sabah.com.tr'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ağar, Yunanistan'ın güç gösterisi amacında olduğuna dikkat çekti, "Türkiye'yi tahrik ederek AB ile karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar" dedi. Ağar, Türkiye'nin de karşı NAVTEX ilanı ile 'Reste rest' diyebileceğini vurguladı.
Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz ve Ege'de gerilim son günlerde diplomasi çağrıları ile bir nebze olsun düşmüştü. Yunanistan, bugün Türkiye'nin soumluluk sahasında atış tatbikatı için NAVTEX yayınlayınca sular yeniden ısındı. Türkiye, Yunanistan'ın yayınladığı NAVTEX'in yetki alanında olmadığını bildirerek, aynı NAVTEX'i Antalya'daki istasyondan yayınlayarak duyurdu. AB'deki kritik zirve ve istikşafi görüşmeler sonrası Yunanistan'ın provokatif hamlesini Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ile konuştuk. Ağar, sabah.com.tr'ye çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.
YUNANİSTAN NAVTEX İLANI İLE NEYİ AMAÇLIYOR?
Ağar, AB'nin 1-2 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği kritik toplantıları hatırlattı, "Yunanistan AB'nin 1-2 Ekim tarihinde yapmış olduğu görüşmelerden güç alarak, AB iradesi çerçevesinde bir etki üretmeye çalışıyor. Bu etkisi Münhasır Ekonomik Bölge'nin bir şekilde tahrik edilmesi. Amiyane tabirle pislik yapıyor." dedi.
AB'NİN 'TÜRKİYE OLUMLU ADIMLAR ATTIKÇA İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELİYİZ' AÇIKLAMASINA DİKKAT ÇEKTİ
Ağar, AB'nin Türkiye'ye yaklaşımına vurgu yaptı, şöyle konuştu:
AB, 'Türkiye olumlu adımlar attıkca işbirliğini geliştirmeliyiz' tarzında bir açıklama yaptı. O cümlenin gizli öznesi, 'Türkiye'nin MEB'de faaliyetler üretmesine engel olmaktı. Türkiye'de bir karşılık verdi, konferans toplansın, görüşelim, toplanalım, KKTC'de dahil edilsin konuşalım' dedi. Burada Rusya'da, ABD'de, İsrail'de, İtalya'da MEB'de atış yapabilir. Bu MEB'e bir tecavüz olarak algılanmaz.
"İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERDEN NETİCE ALINDI' SÖZLERİNDEN SONRA YAPMASI SON DERECE MANİDAR"
Ağar, Yunanistan'ın NAVTEX ilan etme hakkı olduğunu ifade etti, istikşafi görüşmeler sonrası ilanın yayınlanmasına dikkat çekti. Ağar, şu ifadeleri kullandı:
Ama Yunanistan'ın, 'İstikşafi görüşmelerden netice alındı' açıklamasından sonra bunu yapması son derece manidar. Napıyor, kendince bir güğç gösterisi yapıyor, ben burada varım diyor. Türkiye sadece MEB olarak anlamadı bu durumu, kıta sahanlığı üzerinden algıladı. Yunanistan tahrik ediyor.