Türkiye’siz hiçbir şey çözülemez
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye ziyareti öncesi Doğan Haber Ajansı'na demeç verdi.
TSK DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ORDULARINDAN BİRİ: Türk Silahlı Kuvvetleri, kabiliyet ve askeri güç bakımından dünyanın en güçlü ordularından biri. Bu bağlamda, çok sayıda Ukraynalı askeri personelin Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim merkezlerinde eğitildiğine ve NATO güçlerinin en iyi temsilcilerinin modern bilgileri ile deneyimlerini edindiğine dikkati çekmek isterim. Bu aynı zamanda ülkemizin, İttifak'ın Özel Müttefiki statüsünü elde etmesinde önem teşkil etti.
KARADENİZ'DEKİ KEŞİF BÖLGEDEKİ GÜÇ DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK: Müzakerelerimizin içeriği geleneksel olarak o kadar geniş ki, tek bir konuyu öne çıkarmak mümkün değil. Ekonomik işbirliğimizin daha ileriye taşınması, ortak işletmelerin kurulması, yatırımlar, enerji işbirliğinin geliştirilmesi ve çok daha fazlası. Bu arada, Türk halkını Karadeniz'deki büyük doğalgaz rezervlerinin keşfinden dolayı tebrik ediyorum. Bu yatağın geliştirilmesi bölgedeki güç dengelerini, Türkiye Cumhuriyeti ve dostlarınızın lehine önemli ölçüde değiştirecektir.
BÖLGEDE TÜRKİYE'SİZ HİÇBİR ŞEY ÇÖZÜLEMEZ: Kırım'ın bir an önce Ukrayna devletinin kontrolüne geri dönmesi için çözüm üretilmelidir. Bu konuda Türkiye'nin ciddi rol oynayacağını umuyoruz. Bölgemizde Türkiye olmadan bir şeyi çözüme bağlamak mümkün mü? Tabii ki hayır.
TÜRKİYE APAYRI BİR DÜNYA GİBİ: Türkiye o kadar zengin bir ülke ki, hatırladığınız her şeyi sıralamak imkânsız. İstanbul'u kısa cümlelerle anlatmak mümkün mü? Ya da harikulade Türk sahillerini? Sizin ülkeniz apayrı bir dünya gibi. Ülkenizin bu öneminin siyasi güce dönüşmesi tamamen doğal.