Son dakika haberi: Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi! Bakan Koca'dan önemli açıklamalar

Son dakika haberi: Bugün bir araya gelen Bilim Kurulu'nun toplantısı sona erdi. Toplantıda yüz yüze eğitimden yerli aşı TURKOVAC'a kadar birçok konu ele alındı. Okulların kapanmayacağını bir kez daha vurgulayan Bakan Koca, vatandaşları TURKOVAC aşısı için gönüllü olmaya davet etti. Bakan Koca ayrıca grip aşısıyla ilgili olarak açıklamada bulundu. Koca, "65 yaş üzeri büyüklerimiz ve risk grubundaki vatandaşlarımız için grip aşıları tanımlanmaya başlanmıştır" dedi. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Son dakika haberi: Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi! Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

Son dakika haberi... Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 17:00'de bir araya geldi. Bilim Kurulu'nun toplantısı sona ererken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yazılı açıklama yaptı ve toplantıda ele alınan konuları aktardı. Yüz yüze eğitime ara verilmeyeceğini bir kez daha vurgulayan Bakan Koca, vatandaşları yerli aşı TURKOVAC için gönüllü olmaya davet etti.

Son dakika haberi: Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi! Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

Bakan Koca'nın yaptığı açıklama şu şekilde:

"Bilim Kurulumuz bugün salgının seyri, genç nüfusun vakalar içindeki dağılımı, Aşı programımızın değerlendirmesi ve influenza gündemi ile toplandı. Salgının bugün ulaştığı durumda günlük yaklaşık 30 bin yaka ile karşı karşıyayız. Vakaların ortalama yaşının düşmüş olması ve aşılanmış olmak sayesinde hastanelerimizin kapasitesini zorlayacak bir hasta yükü ile karşılaşmıyoruz. Vakalarımızın yaş ortalaması düşerken, gerek servislerde gerekse yoğun bakım ünitelerinde maalesef halen büyüklerimiz yatmaktadır Kayıplarımızda da yine ileri yaştaki büyüklerimiz belirgin şekilde çoğunlukta. Bununla birlikte artık Vakalarımızın neredeyse yarısı 30 yaş altındaki vatandaşlarımız. Gençlerimiz hastalığı hastaneye yatmadan geçirseler de bulaştırabilecekleri büyüklerimiz halen hastanede tedavi edilmek zorunda kalabiliyor. Bu durum artık sorumluluğun gençlerde olduğunu teyit ediyor. Salgının ilk dönemlerinde en çok kısıtlama 65 yaş üzeri büyüklerimize uygulanmış ve büyük bir fedakarlıkla kurallara uymuş ve sorumluluklarını yerine getirmişlerdi. Bugün sorumluluk alma, ön safta mücadele etme sırası gençlerimizdedir. Gençler, sorumlu davranarak evlerinize, sevdiklerinize, büyüklerinize virüs taşımamak için tedbirlere uymalı ve en kısa sürede tam aşılı hale gelmelisiniz. Gençler, sizleri mücadelede ön safa davet ediyorum.

Son dakika haberi: Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi! Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

YÜZ YÜZE EĞİTİMLE İLGİLİ NET MESAJ: OKULLARIN KAPANMASI GÜNDEM OLMAYACAK

Bilim Kurulu üyelerimiz kendilerine çok sayıda "okullar açık kalacak mı?" sorusu ile müracaat edilmesinde şikayetçi. En net şekilde ve kararlı bir tavırla okullarımızın kapanmasının asla gündem olmayacağını bir kez daha ifade ediyoruz. Okulların kapanması söz konusu değil. Gündemimizde olmayacak. Bu sorunun gündemde kalmasının ise hiçbir faydası da manası da yok. Çocuklarımızı koruyarak, tedbirlere uyarak eğitimin her kademesinde yüz yüze eğitime devam edeceğiz.

Google Haberler'de tüm geliþmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ý takip edin.
Son dakika haberi: Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi! Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

"TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI ELDE EDİLMEDEN NE KADAR EMEK VERSEK DE YAYILIM DEVAM EDİYOR"

Aşı programımızda bir çok vatandaşımız aşı olmuş olmasına rağmen bir yavaşlama dikkat çekmektedir. Aşı tam aşılı hale gelmeden çok sınırlı koruma sağlıyor. Hele toplum bağışıklığı elde edilmeden ne kadar emek versek de yayılım devam ediyor. Aşılanma oranının yüksek olması aşı olmayanları korumuyor. Hiç birimiz nasılsa başkaları aşı oldu ben olmasam da olur düşüncesinde olmamalı. Aşı birinci derece aşı olan kişileri koruyor. Kendi korumamız kendi aşımızdır. İkinci doz ve hatırlatma dozu aşısının zamanı gelen vatandaşlarımızın hiç vakit kaybetmeden aşılarını tamamlamaları önce kendileri sonra tüm toplum için son derece kıymetli bir adım olacaktır. Israrla ve tekrarla sizleri aşı olmaya ve aşılarınızı tamamlamaya davet ediyorum.

Son dakika haberi: Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi! Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

TURKOVAC İÇİN VATANDAŞLARA ÇAĞRISI

Bir çağrım da yerli aşımız Turkovac için. Aşımızın geliştirilmesinin her safhasında bağımsız bir bilim heyeti aşı çalışmasının sonuçlarını değerlendirerek bir sonraki aşamaya geçmesine izin vermektedir. Bilimsel çalışmaların bağımsız bilim insanlarımızca değerlendirildiğinden ve güvence altına alındığından emin olunuz. Bulunduğumuz aşamada ise 2 doz inaktif aşı olmuş sağlıklı bireylerin gönüllü olarak destek vermesine ihtiyaç var. Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Bu güce güç katacak gönüllüler e-nabız üzerinden gönüllü olmaya müracaat edebilir ya da en yakın şehir hastanesine ulaşabilirler. Yerli aşımıza destek verin, salgına karşı kendi güvencemiz somut hale gelsin.

"GRİP AŞILARI TANIMLANMAYA BAŞLANMIŞTIR"

Geçen yıl bildiğiniz üzere influenza neredeyse hiç görülmedi. Tüm dünyada gerek maske kullanımı sebebiyle gerekse virüsün yayılım yollarının sınırlanmış olması sebepleriyle bir influenza salgını görülmedi. Bu yıl dünyada influenza artış eğiliminde olmasına rağmen, henüz ülkemizde görülmedi. Ancak diğer solunum yolları virüsleri ise yaygın şekilde görülmeye başladı. Bu durum maske ve mesafe kullanımında bu yıl geçen yıla göre daha gevşek olduğumuzu gösteriyor. Tedbir bizi influenzaya karşı da korur. 65 yaş üzeri büyüklerimiz ve risk grubundaki vatandaşlarımız için grip aşıları tanımlanmaya başlanmıştır. Aşılar stoklara girdikçe influenza aşısı tanımlanmaya devam edilecektir."

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!