Son dakika: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul ve İstanbul Havalimanı açıklaması
Son dakika haberleri: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Kanal İstanbul ve İstanbul Havalimanı başta olmak üzere birçok proje hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, "Kanal İstanbul'la ilgili önce ulaşım yollarını yapıyoruz ve ulaşım alternatiflerini sağladıktan sonra ihaleyi yapıp ana işe başlayacağız" ifadelerin kullandı.
Son dakika haberleri: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldiği sohbet toplantısında, 2019 yerel seçimleri sonrası İstanbul'daki yatırımların durumunu, Yap-İşlet Devret Projeleri'ne (YİD) ilişkin gerçekleri, Kanal İstanbul'a ilişkin süreci değerlendirdi. "İstanbul'da laf var, icraat yok" diyen Karaismailoğlu, şu mesajları verdi:
HAVADA, KARADA BAYRAM: Ulaşım alanında Kurban Bayramı'nda rekorlar kırıldı. İstanbul Havalimanı'na bayram boyunca günde ortalama bin 400 uçak iniş-kalkış yaparken, ortalama 230 bin yolcu havalimanını kullandı. 8 Temmuz'da ise bin 422 uçuş ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Antalya Havalimanı'nda da 16 Temmuz'da bin 68 uçak ve 188 bin 504 yolcu trafiği ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Osmangazi Köprüsü'nden 8 Temmuz'da geçen 80 bin 624 araçla rekor sayıya ulaşıldı. Sadece Osmangazi Köprüsü ile 12 günde 140 milyon lira tasarruf edildi. Çanakkale Köprüsü'nden ise 8 Temmuz'da 14 bin 275 araç geçti.
YİD PROJELERİ: Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu 6.7 milyar dolar, Malkara-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü 2 milyar 545 milyon Euro. Bunların yapımında devletten 1 kuruş çıkmadı. Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun yıllık işletme maliyeti 40 milyon dolar. 400 kilometreye ulaşan 8 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyolu güzergahında bin kişi çalışıyor. Bu yolun da yıllık 1 milyar liranın üzerinde işletme maliyeti var ama bunlar işletmeciye ait. Burada yapım maliyeti, finansman maliyeti, işletme maliyeti dikkate alınarak hesap yapılıyor. Örneğin Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2027 yılında devlete geçecek. Tabii ki bunlar olmasaydı ne olurdu diye de düşünmek gerekir. Hadi bugün kapatalım Avrasya Tünelini, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, hadi Marmaray'ı kapatalım, İstanbul kilitlenir kalır!
YİD OLMASA, OLMAYACAKLAR: 2002-201 dönemindeki 183 milyar dolarlık yatırımın, 37.5 milyar doları YİD projeleri. 37.5 milyar dolarlık yatırımı öz kaynaktan yapmaya kalksaydık, bugün 28 bin 664 kilometre bölünmüş yol uzunluğuna ancak 15 yıl sonra ulaşabilirdik. Buradaki yakıt, zaman masrafı ve kaza maliyetleri de hesaba katılmalı. YİD'le gerçekleşen 37.5 milyar dolarlık yatırımı bütçeden yapsaydık Tokat Havalimanı'nı, Rize-Artvin Havalimanı'nı, Kömürhan Köprüsü'nü yapamayacaktık. Çünkü bütün yatırım bütçesini diğer büyük projelere ayırmamız gerekecekti.