Cemil Tugay geri adım attı, işçiler işe geri döndü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın altına imza attığı işçi kıyımı son buldu. Başta parti tabanı olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden gelen tepkiler üzerine Tugay geri adım attı. İşçilerin çıkarıldığı şirketlerde örgütlü olan Belediye İş Sendikası ile Tugay arasında 360 işçinin işten çıkarılması nedeniyle yaşanan gerginlik yerini mutlu sona bıraktı. Dün akşam saatlerinde belediye meclis toplantısının yapılacağı salon önünde eylem yapan işçilerin yanına giden Tugay işten çıkarılan 350 işçinin tekrar işlerine geri döneceğini açıkladı. Taraflar arasmında varılan anlaşma uyarınca tartışma yaratan toplu iş sözleşmesinde yer alan işe devam primi ve rapor almama primleri kaldırıldı. Eylül ayında 5 bin 800 işçiye yapılması öngörülen zam, Ocak ayına ertelendi. İşten atılan işçilerin işlerine geri dönecek olması büyük sevinçle karşılandı.

Cemil Tugay geri adım attı, işçiler işe geri döndü

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 3 haftadır devam eden işçi krizi İZBB Başkanı Cemil Tugay'ın geri adım atması ile son buldu.

TUGAY AÇIKLADI

Dün akşam saatlerinde belediye meclis toplantısının yapılacağı salonun önünde eylem yapan Belediye İş Sendikası yöneticilerinin ve işçilerin yanına giden Tugay, sendika yöneticileri ile 1 saat süren bir görüşmenin ardından işten çıkarılan 360 işçinin işlerine iade edileceğini açıkladı.

2 MADDE SÖZLEŞMEDEN ÇIKARTILDI

Taraflar arasında varılan anlaşmaya göre; Eylül ayında yapılması öngörülen zam Ocak ayına ertelendi. İşe devam primi ve rapor almama primine ilişkin iki madde geçtiğimiz yıl mart ayında Tunç Soyer'in altına imza attığı toplu sözleşmeden çıkarıldı.

TUGAY: "2 TANE CEMİL VAR"

Anlaşma sonrası açıklama yapan Başkan Cemil Tugay, "2 tane Cemil var. Bir tanesi sizlerle aynı mahallelerde büyümüş bir Cemil. Bir de tüm İzmir'in umutla başkan olarak görevlendirdiği bir başkan Cemil var. Bazen biraz konuşurken sinirleniyor, sakın yanlış anlamayın. Aslında gerçekte ikinci cemilin içindeki gerçek Cemil birinci Cemil. Sizlerin yetiştirdiği bir kardeşinizim. Sizlerin mutsuzluğunu istemem. Ancak anlatmaya çalıştığımız bir şeyler var, dertlerimiz var. Sizler bu kurumun emekçisisiniz. Sizin gibi burada olmayan binlerce emekçi var. Onlara hep iş arkadaşım olarak bakıyorum. Hayatım boyunca böyle oldu. Öyle bir zaman geliyor ki uzlaşamıyoruz. O zamanlarda böyle şeyler olabiliyor. Burada hakkınızı helal etmenizi yürekten diliyorum." ifadelerini kullandı.

NELER YAŞANMIŞTI?

İzbb Başkanı Cemil Tugay bir önceki başkan Tunç Soyer'in yerel seçimleri 5 gün kala Belediye İş Sendikası ile imzaladığı toplu sözleşmenin belediyeye mali açıdan büyük yük getirdiğini öne sürüp sendikadan eylül ayında yapılması öngörülen maaş artışından vaz geçmesini istemiş, sendikanın geri adım atmaması halinde büyükşehir belediyesine bağlı İzbeton, İzulaş ve İzdoğa şirketlerinden toplamda 360 işçiyi işten çıkarmıştı. Yaşaan şok gelişme sonrası işçilerin örgütlü olduğu Belediye İş Sedikası eylem kararı almıştı. 1 Temmuz'dta yapılması öngörülen kitlesel eylem kentte art arda yaşanan yangınlar nedeniyle 2 kez ertelenmişti. 9 Temmuz'da sokağa inip işten çıkarmaları protesto etmişti. İşten çıkarılan işçilerin geri alınmasını isteyen sendika aksi takdirde eylemlerin artarak devam edeceğini açıklamıştı.

Google Haberler'de tüm gelişmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ı takip edin.

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!