Başkan Erdoğan'dan ABD-İran gerilimi mesajı: Kolaylaştırıcı rol üstlenmeye hazırız
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan merkezli Şarkul Avsat gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye’nin bölgesel güvenlik ve istikrar vizyonunu geniş bir perspektifle ortaya koydu. İran'daki gerilime değinen Başkan Erdoğan, askeri müdahaleye karşı olduklarını belirterek Türkiye’nin İran ile ABD arasında kolaylaştırıcı rol üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bölgesel barış, güvenlik ve iş birliği vizyonunu ortaya koyduğu, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri, İran, Gazze, Suriye, Sudan ve Somali gibi küresel gündemlere ilişkin değerlendirmelerini içeren mülakatı, Suudi Arabistan'ın ve Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden Şarkul Avsat'ta Arapça ve İngilizce olarak yayımlandı.
TÜRKİYE–SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ
Türkiye–Suudi Arabistan ilişkilerinin bölgede güvenlik ve istikrar açısından nasıl değerlendirildiğine ilişkin sorusu üzerine Başkan Erdoğan, iki ülkenin tarihî bağlara, güçlü devlet geleneklerine ve bölgesel sorumluluk bilincine sahip iki dost ülke olduğunu belirterek, bu ilişkinin yalnızca ikili gündemle sınırlı olmadığını ifade etti.
Başkan Erdoğan, iki ülke arasındaki dostluğun aynı zamanda bölgesel huzur, istikrar ve refah açısından stratejik bir mahiyet taşıdığını vurguladı.
Ziyaretin ana gündemine ilişkin değerlendirmesinde Başkan Erdoğan, bölgesel meselelerde istişareyi derinleştirmeyi ve ikili ilişkileri somut alanlarda ileri taşımayı hedeflediklerini söyledi. Programın iş dünyasını da kapsayacak şekilde kurgulanmasının ekonomik iş birliğini ileriye taşıma iradesinin bir yansıması olduğunu kaydeden Başkan Erdoğan, gündemde Filistin, Gazze'de kalıcı ateşkes ve Suriye başta olmak üzere bölgesel başlıkların bulunduğunu, ekonomik boyutta ise ticaret, yatırımlar ve ortak projelerin ele alınacağını dile getirdi.
Erdoğan, yeni iş birliği adımlarında sahada karşılığı olan, sürdürülebilir ve somut projelere odaklandıklarını, ekonomi, ticaret, yatırımın yanı sıra enerji, turizm, ulaştırma ve lojistik alanlarında ciddi potansiyel gördüklerini, savunma sanayisinde ise karşılıklı güvene dayalı bir iş birliği hedeflediklerini ifade etti.
İRAN'LA İLGİLİ GERİLİM
İran'la ilgili son gerilim bağlamında olası bir çatışmanın önlenmesine yönelik sorusu üzerine Başkan Erdoğan, bölgede yeni bir savaşın yaşanmasını kesinlikle istemediklerini, meselelerin diyalog ve sağduyu ile çözülmesinden yana olduklarını vurguladı. İran'a yönelik askerî müdahaleye karşı olduklarını her platformda dile getirdiklerini belirten Erdoğan, tansiyonu yükseltecek adımlardan kaçınılması gerektiğini muhataplarına ilettiklerini söyledi. Türkiye'nin İran ile ABD arasında kolaylaştırıcı rol üstlenmeye hazır olduğunu ifade eden Erdoğan, bölgeyi ateşe atacak her adımın karşısında, barışı güçlendirecek her adımın yanında olduklarını kaydetti. Suudi Arabistan ve Pakistan dâhil olmak üzere bölge ülkeleriyle yürütülen istişare ve koordinasyonun önemine de dikkat çekti.