O gece sadece vatanı düşündük
15 Temmuz 2016 gecesi Ankara'da yaşanan darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı önünde darbecilerin açtığı ateş sonucu gazi olan Cebrail Öngüç, aradan geçen 10 yıla rağmen o gece yaşadıklarını unutamadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla milyonlar gibi meydanlara çıktığını belirten Öngüç, o an tek düşündükleri şeyin vatan olduğunu ifade etti.
Ankara'nın üzerine çöken karanlık, 15 Temmuz 2016 gecesi milletin cesaretiyle aydınlığa dönüştü. FETÖ'cü darbecilerin silahlarını kendi milletine çevirdiği o ihanet gecesinde milyonlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlara koştu.
Kimisi elinde bayrakla, kimisi yalnızca yüreğindeki vatan sevgisiyle tankların önüne dikildi. Hain kalkışmanın üzerinden geçen yıllara rağmen o geceyi dün gibi hatırlayan 15 Temmuz Gazisi Cebrail Öngüç, Genelkurmay önündeki direnişi SABAH'a anlattı: "Kurşun ayağımı parçaladı, şarapnel gözüme geldi ama o an acıyı değil vatanı düşündük. Gazilik benim için en büyük şereftir. Darbecilere öyle bir tokat vurduk ki asırlar geçse de unutamayacaklar. Biz o gece sadece vatanı değil, çocuklarımızın yarınlarını da kurtardık. Bayrağımız inmesin, ezan dinmesin diye mücadele ettik"
Ankara'nın üzerine çöken karanlık, 15 Temmuz 2016 gecesi milletin cesaretiyle aydınlığa dönüştü. FETÖ'cü darbecilerin silahlarını kendi milletine çevirdiği o ihanet gecesinde milyonlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlara koştu. Kimisi elinde bayrakla, kimisi yalnızca yüreğindeki vatan sevgisiyle tankların önüne dikildi. O isimlerden biri de Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı önünde darbecilerin açtığı ateş sonucu gazi olan Cebrail Öngüç'tü.

ÇAĞRIYLA MEYDANLARA AKTIK
Aradan 10 yıl geçmesine rağmen o geceyi halen dün gibi hatırlayan Öngüç, kurşun sesleri, tekbirler, sela sesleri ve omuz omuza duran insanların oluşturduğu o destansı tablonun hafızasından silinmediğini SABAH'a anlattı. Öngüç, "Cumhurbaşkanımızın çağrısını duyduğumuz an tek düşündüğümüz vatanımızdı. Dışarı çıktığımızda meydanlara akan insan selini görünce bunun sıradan bir gece olmadığını anladık. Herkes tek yürek olmuştu. Kimse canını düşünmüyordu. O gece milletimiz iradesine sahip çıktı, Türkiye diz çöktürülmek istendi ama millet buna izin vermedi" dedi.
MİLLETİN İRADESİNİ ÇİĞNETMEDİK
Genelkurmay Başkanlığı önünde yaşananları anlatırken zaman zaman duygulanan Öngüç, darbecilerin vatandaşların üzerine acımasızca ateş açtığını belirterek, "O gece yaşadıklarım unutulacak gibi değil. İnsanlar gözünü kırpmadan kurşunların üzerine yürüyordu. Milletimizin iradesini çiğnetmeme azmi gerçekten göz yaşartıcıydı. Darbeciler yolları kapatmıştı ama milletin önüne set olamadılar. Çünkü o gece tanklardan daha güçlü olan şey milletimizin imanıyla vatan sevgisiydi. Ben yediğim kurşunu ilk anda hissetmedim. Yanımdaki insanlar kanlar içerisindeydi. Darbeciler üzerimize mermi yağdırıyordu. Daha sonra kendimin de vurulduğunu fark ettim. Ama o an acıyı değil, vatanımızın elden gitme ihtimalini hissediyorduk. Çünkü biliyorduk ki geri çekilirsek Türkiye kaybederdi." şeklinde konuştu.

CAN DA VERİRİZ KAN DA
Kurşun ayağını parçalarken, gözüne de şarapnel parçası isabet etti. Peş peşe ameliyatlar geçirdi. Doktorlar, gözüne saplanan parçanın yalnızca bir milimetre daha içeride olması halinde görme yetisini tamamen kaybedebileceğini söyledi. Öngüç "Ayağımdan ameliyat oldum. Sonra gözümde de kurşun parçası olduğunu öğrendik. Doktorlar bir milimetre daha ilerleseymiş gözümü tamamen kaybedebilirmişim dedi. Rabbim bizi korudu. Eğer bugün yine aynı şartlar oluşsa hiç düşünmeden yine sokağa çıkarım. Çünkü bu vatan için can da verilir, kan da. Devletimiz ilk günden itibaren hep yanımızda oldu. Biz o gece makam, mevki ya da karşılık düşünmedik. Tek düşündüğümüz al bayrağımızın inmemesi, ezanlarımızın susmamasıydı. Gazilik benim için en büyük şereftir." dedi.
ASIRLAR BOYU YAŞANACAK DESTAN
15 Temmuz'un yalnızca bir darbe girişiminin püskürtülmesi olmadığını vurgulayan Öngüç, o gece yazılan destanın gelecek nesillere mutlaka aktarılması gerektiğini söyledi. Öngüç sözlerini şöyle tamamladı: "15 Temmuz sadece bizim değil, çocuklarımızın ve torunlarımızın da hafızasında yaşayacak bir destandır. O gece bu millet bütün dünyaya iradesinin teslim alınamayacağını gösterdi. Darbecilere öyle bir tokat vurduk ki asırlar geçse de unutamayacaklar. Biz de asırlar geçse unutulmayacak bir gururun parçası olduk."