Kuriş örgütünün beyni yakalandı

Süleymancılar cemaatinin yönetimini şüpheli bir şekilde ele geçiren Alihan Kuriş’in kardeşi firari Hilmi Tuna Kuriş yakalandı. Örgütün beyni olarak bilinen Kuriş, İYİ Parti Ordu 1. sıra milletvekili adayı olan İdris Naim Şahin adına tahsisli araçla kaçmaya çalışırken yakalandı

Kuriş örgütünün beyni yakalandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen Alihan Kuriş Suç Örgütü soruşturmasında örgütünün beyni olarak bilinen ve Alihan Kuriş'in kardeşi olan Hilmi Tuna Kuriş ve onu saklayan Erhan Yılmaz, polisin nefes kesen takibiyle Marmaris'te yurtdışına kaçma hazırlığındayken yakalandı. Kuriş'in kaçışında kullandığı şirket aracı ise eski Bakan İdris Naim Şahin adına tahsisli çıktı. Kaçışta aracı kullanılan şirket ve plakanın tahsisiyle ilgili soruşturma derinleştirildi. Hilmi Tuna Kuriş'in yakalanmasına yönelik birçok adrese baskın yapılmış, suç örgütüne ait olduğu değerlendirilen Ümraniye'deki Yılmaz Kimya Genel Merkezi ve otoparktaki araçlarda 200 kilogram ağırlığında altın, 358 bin 100 dolar ve 102 bin 300 euro ele geçirilmişti. Ele geçirilen varlığın toplam değerinin yaklaşık 1 milyar 403 milyon 782 bin TL olduğu belirlenirken, şirket sahibi İrfan Yılmaz gözaltına alınmıştı. Evinde yapılan aramalarda da ruhsatsız silah ele geçirilen Hilmi Tuna Kuriş'in Yılmaz Kimya şirketinin ortağı olduğu, firma sahibinin oğlu Erhan Yılmaz ile kaçtığı belirlenmişti.

SOLUKSUZ TAKİP
Kuriş ve Yılmaz'ın yasadışı yollarla yurtdışına kaçacağı bilgisi üzerine başlatılan takipte Marmaris'te önce Yasin Kaya isimli bir kişi yakalandı. İncelemelerde; 16 Ağustos'ta Bozburun'da bir otele giriş yapıp 18 Ağustos'ta çıkış yapan Kaya'nın aynı gün aynı otele yeniden giriş yaptığı tespit edildi. Firari şüphelilerin civar otellerde bulunabileceğini değerlendirilerek çevredeki otel, pansiyon, apart, tekne ve araçlarda arama yapıldı. Şüphelilerin kaçış hazırlıklarına yardımcı olduğu değerlendirilen Yasin Kaya, Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında başlatılan "suçluyu kayırma" suçundan tutuklandı, cep telefonuna el konuldu. Hilmi Tuna Kuriş ve Erhan Yılmaz'ın yakalanmasına yönelik İstanbul polisinin yaptığı çalışma ise sonuç verdi. Operasyon tarihinde kullanıma açılan ve Erhan Yılmaz adına kayıtlı bir internet aboneliğiyle bağlantı kurduğu belirlenen GSM hattı takibe alındı. Hattın, 15 Ağustos gecesi Kadıköy'de kapandığı, 16 Ağustos'ta ise Muğla'da yeniden açıldığı tespit edildi. Söz konusu hattın temas kurduğu diğer GSM verileri ile PTS kayıtları karşılaştırıldığında şüphelilerin çakarlı ve tahsisli 34 SL 313 plakalı 2024 model Volvo S90 araçla Muğla'ya götürüldükleri değerlendirildi.


TELEFONUNU KAPATTI, ARAÇ PTS'YE GİRDİ
Diğer dikkat çekici tespit ise Mehmet Özmen'in kullandığı GSM hattının 16 Ağustos günü saat 12.31 sıralarında kapandığı, 34 SL 313 plakalı aracın ise aynı gün 15.05 sıralarında ViaPort Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarına girdiği, 17 Ağustos günü saat 11.05'te, aracın ViaPort PTS kaydıyla uyumlu şekilde yeniden aktif hale geldiği ortaya çıktı. Dolayısıyla Özmen'in, yola çıkmadan telefonunu kapadığı, döndüğünde ise açtığı anlaşıldı. Hilmi Tuna Kuriş ve Erhan Yılmaz'ın yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılmasına yönelik organizasyonda kimlerin yer aldığı, 34 SL 313 plakalı aracın ne şekilde temin edildiği ve kaçışa yardım eden diğer kişilerin kim olduğunun tespitine yönelik soruşturmanın derinleştirildiği öğrenildi.


İDRİS NAİM ŞAHİN'E TAHSİSLİ ÇIKTI!
Yapılan teknik takibin ardından yerleri tespit edilen firari Hilmi Tuna Kuriş ve Erhan Yılmaz Muğla Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Marmaris Bozburun'da yakalandı. Şüphelilerin bulunduğu aracın San Sistem Lojistik adına kayıtlı olduğu ve eski İçişleri Bakanı ve son olarak İYİ Parti Ordu 1. sıra milletvekili adayı olan İdris Naim Şahin adına 2030 yılına kadar geçiş üstünlüğüyle tahsis edildiği, araçta 58 bin euro bulunduğu tespit edildi. Araçta ayrıca ışıklı uyarı sistemlerinin mevzuata aykırı şekilde ön ve arka cam içerisinde de bulunduğu belirlendi. Trafik ekiplerince 1 ay süreyle trafikten men edilen araçta incelemelerin sürdüğü öğrenildi. Mehmet Özmen idaresindeki aracın İzmir Selçuk'ta bir akaryakıt istasyonundan yakıt aldığı, bu sırada Özmen'in araçtan indiği, diğer kişilerin ise tedbir amacıyla araçtan inmediğinin tespit edildi. Özmen'in, şüphelileri Muğla'ya bıraktıktan sonra araçla yeniden İstanbul'a döndüğü değerlendirildi.


SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLDİ
SAN Sistem Lojistik adına kayıtlı olan ve eski İçişleri Bakanı ve son olarak İYİ Parti Ordu 1. sıra milletvekili adayı olan İdris Naim Şahin adına 2030 yılına kadar geçiş üstünlüğüyle tahsis edilen aracın kaçışta kullanılmasıyla ilgili soruşturma derinleştirildi. Aracın kayıtlı olduğu şirketin Alihan Kuriş suç örgütüyle bağlantısı araştırılırken, eski bakan adına olan koruma kararının San Sistem Lojistik şirket aracına neden geçtiği de mercek altına alındı.

Google Haberler'de tüm gelişmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ı takip edin.
Haber Girişi Mete Efendioğlu - Editör

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!