SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül'den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

SON DAKİKA..Bolu’daki Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak gecesi çıkan yangın, 78 kişiyi hayattan kopardı. Türkiye’yi yasa boğan faciada ihmali olan 13 kişiye bin 998'er, 19 şüpheli hakkında da 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Facianın ilk duruşması için de geri sayım başladı. Sanıklar bugün 700 kişilik mahkeme salonuna çevrilen Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonundaki duruşmada hakim karşısına çıktı. Saat 10.00 itibari ile duruşma başladı. Yakınlarını kaybeden ailelerin duruşma salonundaki feryadı yürekleri dağladı. İşte Türkiye'nin yakından takip ettiği davada dakika dakika yaşananlar...

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

Bolu Kartalkaya'da Grand Kartal Otel'de yaşanan yangın faciasının üzerinden neredeyse 6 ay geçti. 36'sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdi… 13 kişiye bin 998'er, 19 şüpheli hakkında da 22,5 yıla kadar hapis cezası istendiği tarihi dava Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

BİN POLİS GÖREV YAPACAK

Duruşmanın yapılacağı okula giden ana yol, iki yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Mahkeme salonuna girecek kişilerin, polis ekiplerinin oluşturacağı kontrol noktalarından listedeki isimlerine bakılarak girişlerine izin veriliyor. Mahkeme boyunca okul içerisinde ve dışında çevre illerden gelen takviye ekiplerle birlikte yaklaşık 1000 polis görev yapıyor. Mahkeme salonunun önüne AFAD ve Kızılay ekipleri tarafından görevliler için de çadırlar kuruldu.

78 kişinin öldüğü Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin davada ilk duruşma başlıyor | Video

Hayatını kaybeden 78 kişinin aileleri ve oteldeki yangından sağ kurtulan kişiler ile çok sayıda vatandaş duruşmanın görüleceği salona akın etti. Davaya katılacak olanlar polis kontrol noktasından geçirildikten sonra alana alınıyor. Çok sayıda vatandaşlar da ellerinde 'Başka Ceren yok', 'İhmail değil, olası kast', 'Yangının adı Kartalkaya', 'Hesap verilmeden yas tutulmaz' yazılı dövizler taşıdı.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

13 KİŞİYE BİN 998'ER YIL HAPİS İSTENİYOR

İddianamede, otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar'ın meydana gelen olaydan "olası kastları ile sorumlu oldukları" belirtilerek haklarında 78 kez "olası kastla öldürme" suçu ile "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam bin 998'er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

"O GECE 78 CAN GİTTİ 36'SI ÇOCUK..."

Yangında 18 yaşındaki oğlu Ömür'ü kaybeden Zeynep Kotan, o gece yalnızca yangın çıkmadığını, göz göre göre bir katliam yaşandığını söyledi. Kotan, şunları söyledi: "Otelin sahipleri ve yöneticileri bu binayı avuçlarının içi gibi tanıyordu. Yangın riskini, güvenlik açıklarını, eksik yangın tüplerini, olmayan yangın merdivenlerini, yıllardır bakımı yapılmayan sistemleri biliyorlardı. Bir yangın çıkarsa burada insanlar öleceğini biliyorlardı. Yine de hiçbir önlem almadılar. Onlar arabalarını kurtarmaya giderken, bizim canlarımız içeride dumandan boğuluyordu. Bizim sevdiklerimiz ölümden ölüm beğenirken otel sahipleri çoktan karşı otele geçmiş, meyvelerini yiyorlardı. Bu nasıl bir umursamazlık? Nasıl bir merhametsizlik? Nasıl bir vicdansızlıktır? O gece 78 can yitirdik, 36'sı çocuktu. Ölenlerin yaş ortalaması yalnızca 27,5'tu. Hayatlarının daha başındaydılar. Onlar yeni bir yüzyıla umut atmış bir kuşağın temsilcileriydi. Biz çocuklarımızı, kardeşlerimizi, torunlarımızı geleceğe hazırlıyorduk, mezara değil. Onların öldüğü yer bir savaş alanı değildi, bir tatil oteliydi. Canlarımız için dimdik ayaktayız. Susmayın. Kim susarsa, kim geri durursa bu katliama ortak olur. Bu dava sadece bir adalet arayışı değil, bir insanlık sınavıdır. Kartalkaya'da sadece canlar değil, güven duygusu da yanıp kül oldu ama biz bu türlerden adaletin ateşini yakacağız, evlatlarımız için insanlık için bu ülkenin onuru için.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

"BİZİM EVLATLARIMIZIN ÖLMESİNE NASIL RAZI OLDUNUZ?"

AK Parti Eski Bolu milletvekili Mehmet Güner'in Dünürü Yüksel Gültekin, duruşma başlamadan söz aldı. "Konuşmamı bir avukat olarak yapmayacağım için cübbemi çıkarıyorum destek için gelen herkese teşekkür ediyorum. Bu davanın asla siyasallaşmasını istemiyorum bu olayda şahsi suçlu olanların en ağır şekilde cezalamasını istiyorum. 78 canın 8 canı benimdi. Bu olayda benim 38 yaşındaki Bilal'im de vefat etti. 3 çocuk babasıydı yardım severdi. Gelinim ODTÜ işletme mezunuydu. Öldüğünde masanın üstünde 18 tane öğrenciye verdiği burs çıktı. Merhametsizlere sormak istiyorum. 2 arabayı kurtarırken kapıları açmayıp, o insanların evlatlarının ölmesine nasıl razı oluyorsunuz? Biz bu dünyanın öbür tarafı olduğuna da inanıyoruz bundan sonraki tek çabam bu olayın sorumluların ceza alması. Sahte gözyaşı dökecek bu merhametsiz yüreksizlerin sözlerine tahammül edip kaldıramayacağım diyerek ayrılmak istedim" ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

OTEL SAHİBİ HALİT ERGÜL DURUŞMA SALONUNDA

Tutuklu sanıklar Bolu Belediye başkan yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, Otel sahibi Halit Ergül ve ailenin diğer tutuklu üyeleri şuanda salona alındı.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

YAKINLARINI KAYBEDENLER SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Yangın faciasında, Oğlu Yılmaz Sarıtaş, ve torunlarını kaybeden Nehir ve Doruk Sarıtaş'ı kaybeden Gülizar Sarıtaş mahkemede sanıkları görünce sinir krizi geçirdi.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

KISA SÜRE ARA VERİLEN DURUŞMA YENİDEN BAŞLADI

Kartallaya yangınına ilişkin görülen duruşmaya, duruşma başladıktan çok kısa bir süre sonra ara verildi. Bir müşteki avukatı, kendilerine kamera görüntülerinin verilmediğini gerekçe göstererek duruşmanın ertelenmesini talep etti. Duruşma, avukatın talebinin reddedilmesinin ardından yeniden başladı.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

TUTUKLU MÜDÜR AHMET DEMİR'DEN SKANDAL SAVUNMA: YETKİ VE SORUMLULUĞUM YOK

Bolu'da, 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangının duruşması, verilen aranın ardından yeniden başladı. Grand Kartal Otel'in sahiplerinin diğer oteli olan Gazelle Resort Otel'in Müdürü tutuklu sanık Ahmet Demir'in savunması alındı. Ağlayarak savunma yapan Ahmet Demir, şunları söyledi: Otel sahiplerini iyi tanıyan biriyim. Ailenin hiçbir ferdinin bile isteye birinin zarar görmesine göz yumması olası değildir. Bildiğiniz gibi aile ile aynı çatı altında birkaç otel bulunmaktadır. Oteller aynı aileye ait olduğundan personel birbirine yardımcı olmaktadır. Ama resmi olarak bir görev yükümlülüğü yoktur. Ben Gazelle Otel'de müdürüm. Grand Kartal Otel'de herhangi bir yetki ve sorumluluğum yoktur. Kimse kimsenin yönetimine karışmadığı gibi sorumluluğunu da almaz. Grand Kartal Otel'in sorumlularından olduğuma dair herhangi bir belge yoktur. Telefonumun sinyalleri incelendiğinde çalıştığım otelde sinyal vermektedir. Grand Kartal Otel'de çok nadir ziyarete gittiğim de sinyallerde görülebilir. O otelde bir sorumluluğum yoktur. Ben telefonla aranmadım, mesaj atılmadı, bana o otelle ilgili bilgi verilmedi. Yöneticisi olsam bana bu bilgi verilirdi" dedi.

Mahkeme Başkanının, Grand Kartal Otel'in Muhasebe Müdürü Kadir Özdemir'in yangın raporu eksiklikleriyle ilgili kendisine bir şey sorup sormadığıyla ilgili soruya Ahmet Demir, "Hayır, beni aramadı. Evrak içeriğine vakıf değilim, evrakın hazırlanması adına hatır için Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ile bir telefon görüşmesi yaptım. Sedat Gülener, hafta içinde gerekli arkadaşlara ileteceğini söyledi. Yılbaşına doğru bana döndü ve işleminiz tamam dedi. Ne işlem olduğunu bilmiyorum. İddiaları kabul etmiyorum. İşlemin sonuçlandığını Kadir mi Sedat mı söyledi net hatırlamıyorum. İtfaiye Müdürü Kenan Coşkun, yangın raporuyla ilgili telefonda, 'hafta içinde soralım bilgi veririz' dedi. Kadir Özdemir'in sunduğu bir başvuru var, yıl sonu gelmeden bitebilir mi diye sordum" diye cevap verdi.

SON DAKİKA... Grand Kartal Otel sahibi Halit Ergül’den duruşma salonunda pes dedirten sözler: Acılı aileler tepki gösterdi!

OTEL SAHİBİ HALİT ERGÜL: AYLIK GELİRİM 100 BİN TL!

Davanın bir numaralı sanığı olan Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül"Olası kastla öldürme" ve "olası kastla yaralama" suçlamalarıyla yargılanan Ergül'ün, savunmasında aylık gelirine dair beyanı dikkat çekti. Sanık Halit Ergül, mahkeme heyetinin mal varlığı ve ekonomik durumu hakkındaki sorusuna, "Aylık gelirim 100 bin lira civarındadır" yanıtını verdi.

"OTELLERLE İLGİLİ SORUMLULUĞUM YOKTUR"

Duruşmada yapmış olduğu savunmasında çok üzgün olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan tutuksuz sanık otel çalışanı Bayram Ütkü, "Ben teleskilerin bakım ve arızalarıyla ilgileniyorum. Kartal Anonim şirketi çalışanıyım, otellerle ilgili bir sorumluluğum yoktur. Yangın sırasında Grand Kartal Otel'deydim. Üçüncü katta bulunan odadaydım.Otel yanıyor, mutfak yanıyor" şeklinde bağırışmalar duydum. Mutfağa girmeye çalıştım ama dumandan etkilendim ve merdivenden düştüm. Sonra garaja geçtim. Ne olduğunu anlayamadım. İçeri girip gaz vanasını kapattım" ifadelerini kullandı.