YAZARLAR

03 Mayıs 2016, Salı
Marmaris’te Yarış Festivali
HALİT BOLKAN Marmaris'te Yarış Festivali
Yazarın Tüm Yazıları

Otomobil sporları ya da daha geniş bir tanımla motorsporları neredeyse otomobil tarihiyle yaşıt bir spor disiplinidir. 1800'lü yılların sonlarında otomobil üreticilerinin en önemli tanıtım alanı yarışlardı. Güç ve dayanıklılık gösterisi olan yarışlar otomobil almayı düşünenler için karar verme aşamasında son derece önemli bir rol oynuyordu. Her ne kadar fuarlar yaygınlaşmaya başlasa da otomobillerin yol üzerindeki yetenekleri ve sağlamlıkları ancak yarışlarda ortaya konulabiliyordu. Zaman ilerledikçe farklı yarış disiplinleri ortaya çıkmaya ve uluslararası kurallara bağlanmaya başladı.

Avrupa ve ABD'de çok hızlı bir gelişim gösteren motorsporları Türkiye'de 1927 yılında İstanbul'da düzenlenen yarışla başladı. Avrupa ülkeleri kadar hızlı bir gelişim gösteremeyen motorsporları 1960'lı yılların ikinci yarısında daha fazla konuşulmaya başladı. 1968 yılında düzenlenen Trakya Rallisi, Ege Rallisi, Balkan Rallisi gibi yarışlar kitlelerin ilgisini çekmişti. 1970'li yıllarda da Türkiye'de motorsporları hızlı gelişimini sürdürdü. Efsane pilotlar Anadol'dan Porsche'ye çok farklı otomobillerle parkurların tozunu atıyordu.

1990'lı yılların ilk yarısında Türkiye'nin ilk yerleşik yarış pisti olan Körfez Pisti açıldı. Bu da pist yarışlarının patlamasını sağladı. Daha önce caddelerde yapılan pist yarışları artık İzmit'te toplanıyordu. Tek marka kupaları 2000'li yılların başına kadar ciddi seyirci topladı. İstanbul Park Pisti'nin yapılması ve Formula 1'in Türkiye'ye gelmesi, Anatolian Rally'nin Dünya Ralli Şampiyonası'na dahil edilmesi çok önemli gelişmelerdi. Ancak çeşitli sebeplerle motorsporlarına olan ilgi zamanla azaldı. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) azalan ilgiyi tekrar ateşlemek için çaba gösteriyor.

TOSFED'in 5 Aralık 2015 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul'da başkan olarak seçilen efsane ralli pilotlarımızdan Serkan Yazıcı ve ekibi, çok büyük bir organizasyona imza atıyor. 13-15 Mayıs tarihlerinde Marmaris'te düzenlenecek Marmaris Auto Sport Fest, üç farklı yarışa sahne olacak. Bu yıl 45'inci kez düzenlenecek olan ve Avrupa Ralli Kupası'na puan veren Türkiye Rallisi, Marmaris Rally Turkey adıyla organize edilirken aynı günlerde Marmaris Offroad Yarışı ve Tarihi Batı Anadolu Klasik Otomobil Yarışı da koşulacak. Bu üç yarışın eşzamanlı olarak Marmaris ve çevresinde düzenlenecek olması 150 otomobil ve 300 sporcunun bir araya gelmesi anlamını taşıyor. Marmaris Rally Turkey'de özel etaplara bu spora çok emeği geçmiş kişilerin isimlerinin (Renç Koçibey, Mustafa Koç, Ali Sipahi, Lem'i Tanca ve Yusuf Aramacı) verilmesi de ayrıca takdire şayan.

Ege'de ilkbaharın güzelliklerini, ralli otomobillerinin virajlardaki enstanteleriyle, offroad araçlarının doğaya meydan okumalarıyla ya da klasik otomobillerin zarafetini izleyerek yaşayabilirsiniz. 13 Mayıs Cuma günü 15:30'da Marmaris Atatürk Meydanı'ndan verilecek seramonik starta yetişemeseniz bile cumartesi ve pazar günleri hem yarış seyredip hem de piknik yapabilir, yemyeşil bir doğanın keyfini yarış heyecanıyla birlikte çıkarabilirsiniz. Kendinize otomobil meraklısı diyorsanız, fırsatınız ve imkanınız varsa bu festivali kaçırmayın derim…

SON DAKİKA