YAZARLAR

09 Eylül 2013, Pazartesi
Haydi Cipler Sefere!
KORAY KODAL Haydi Cipler Sefere!
Yazarın Tüm Yazıları
Ama yine de 4x4 arazi araçlarının satışları hızla devam ediyor. Ama asıl satışlarını yükselten Crossover ve SUV sınıfı. Kimisi 4x4 çekiş sistemi sunarken çoğunlukta 4x2 aktarma tipi hakim.
Hiç kimsenin can atmadığı, askeri müdahale durumunun oluşması sebebiyle vatandaşların 4x4 araçlarına seferberlik emri çıkabileceği haberleri yayılmaya başladı. Tabii ki önce Vatan gelir. Ne gerekiyorsa herkes üstüne düşeni yapacaktır.
Seferberlik emrinin ise sadece 4x4 aktarmaya sahip araçlara değil, aslında ruhsatında "Arazi Taşıtı" yazılı olan araçlara çıkacağını düşünüyorum. Aksi halde, 4x4 özelliği olmasına rağmen Opel Mokka AWD gibi küçük sınıf crossover'ların ağır arazi koşullarında çok faydalı olması pek mümkün değil.
GREY MARKETLE MÜCADELE ZOR
Geçtiğimiz günlerde Borusan Otomotiv, 2010 yılının Ekim ayından beri Türkiye'de sürdürdüğü Aston Martin distribütörlüğünü bıraktığını açıkladı.
Bunun sebebinin tahmin etsek de Halil Okşit'in, Borusan Otomotiv'in İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız ile söyleşisinde net bir şekilde ortaya çıktı. ÖTV'nin etkisi haricinde Grey market olarak adlandırılan, paralel ithalatın daha uygun fiyatlı otomobil satması Aston Martin gibi niş bir müşteri kitlesi olan markanın Türkiye yatırımını karlı olmaktan uzaklaştırdı. Ama böyle bir otomobil markasının müşterisinin milyon TL'leri Borusan Otomotiv'in eğitimli personelinden otomobil satın almak yerine, minibüs caddesinde, kaldırım üzerinde sergilenmesini tercih etmesi hiç mantıklı değil. Sanırım, "mal" ne olursa olsun, kim ucuza satıyorsa ondan satın alma mantığı öne çıkıyor.
Şimdilik Aston Martin'in Avrupa temsilciliğinin mi Türkiye ayağını yönetmeye devam edip edemeyeceği net olarak belli değil. Türkiye'de yeni bir yetkili servis ağı kurulana kadar da yasal sorumluluk gereği Aston Martin'lere Borusan Otomotiv hizmet vermeye devam edecek.
SON DAKİKA