YAZARLAR

19 Ağustos 2013, Pazartesi
Eski Otomobil Teşvik Ediliyor
KORAY KODAL Eski Otomobil Teşvik Ediliyor
Yazarın Tüm Yazıları
İşin aslı, ekonomik yakıt tüketen otomobiller teşvik edilmeli. Ama ekonomik bir otomobilin her zaman küçük motor hacmine sahip olmadığını da unutmamak gerek. Düşük yakıt tüketimli otomobiller teşvik edilip, bu araçların sayısı arttırılırsa, en büyük dışa bağımlılıklarımızdan olan akaryakıt tüketimini azaltıp, cari açık da azaltılabilir. Çevreye daha az CO2 salım yapan otomobiller, daha az çevre kirliliği yaratarak devletin bu konuda ayırmak zorunda kalacağı kaynakları da azaltmasını sağlayacaktır.
Bu sebeple daha az yakıt tüketen, daha düşük CO2 salımı yapan otomobiller teşvik edilmeli. Daha düşük CO2 salımını, tıpkı tüketim için söylediğimiz gibi
Sadece küçük hacimli motorları kullanan otomobiller sunmuyor. Yeni teknolojilerle motor hacmi artmasına rağmen ekonomik otomobiller üretilebiliyor. İlerleyen sayfalarda okuyacağınız Mazda6 2.0 lt örneğinde de göreceğiniz gibi, CO2 salım değeri 1.6 lt'lik benzinli motorlarla benzerlik gösteriyor. İkinci el otomobil fiyatlarına baktığımızda, 30 yaşında 5.0 lt'lik V8 motora sahip, hiçbir egzoz filtresi kalmamış bir otomobilin yıllık ödemesi gereken MTV 1.457 TL'yken. Mazda6 gibi, 2.0 lt'lik motoruyla egzoz emisyonuyla C sınıfına giren bir otomobil için 2.295 TL. Çevreyi daha çok kirletip, daha fazla yakıt tüketen otomobillerden yüksek vergi, az yakıt tüketen otomobillerden ise daha düşük tutarda vergi alınması her yönden mantıklı olacaktır.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER TEŞVİK EDİLMELİ
Elektrik enerjisiyle çalışan otomobillerin ise hızla yaygınlaşması için gerekli alt yapı çalışmaları devlet tarafından teşvik edilmeli. Şarj istasyonlarının yaygınlaşması için çalışmalar yapılmalı. Elektrik enerjisini kendi üreten ülke, bu sayede dışarıdan yakıt ithalatını da azaltacaktır. Bu teşvik sadece vergi indirimiyle sınırlı kalmayıp öncelikle kamu araçları elektrikli motorlara sahip araçlara çevrilmeli. Kamu yöneticisinin 5.0 lt'lik motora sahip benzinli otomobili yerine elektrikli motora sahip otomobil kullandığını gören vatandaşlar da bu otomobillere sempati duyamaya başlayabilir.
SON DAKİKA