YAZARLAR

13 Ekim 2015, Salı
GTI Heveslendirir 1.2 Satılır
KORAY KODAL GTI Heveslendirir 1.2 Satılır
Yazarın Tüm Yazıları

Volkswagen Golf'ün ismini verdiği GTI sınıfı, bir diğer ifadeyle "hothatch" otomobiller birçok otomobilseverin ağzını sulandırsa da bu kadar güçlü bir otomobilin pahalı olmasını, tehlikeli olabileceğini, çok yakıt tüketebileceğini ya da bir otomobilin o kadar hızlı gitmesinin gerekmediğini düşünen insanlar, yine de o güçlü otomobilin sağladığı etkiyle markaya bağlanırlar.
Birçok BMW sürücüsü aracına "M" logosu taktırıp, markanın performans harikası motorlarına gönderme yapıyor. Aracı GTI olmamasına rağmen insanlar GTI logolarını, AMG, RS, R, M, VTi, S gibi performans modellerine özgü kısaltmaları ekonomik otomobillerine yapıştırarak, kullandıkları markaların güçlü karakterlerinden pay sahibi olmak istiyorlar.
Bu yüzden Türkiye'ye sadece 3-5 adet ithal edilen "mantıksız!" ama aşk ile ortaya çıkan performans modelleri çok önemli bir amaca hizmet ediyor.
Aynı mantıkla motorsporlarına milyonlarca dolar yatırım yapanlar geri dönüşlerini tüketicilerden almaya çalışıyorlar.
Motorsporlarına yapılan yatırımlar sadece teknolojinin gelişmesine yaramıyor. Parkurlarda zemini kazıyarak ilerleyen kendi markasını gören tüketici, satın aldığı otomobiliyle daha fazla gurur duyar.
Ralli parkurlarında usta bir pilot tarafından metrelerce uzağa zıplatılan küçük sınıf temsilcisini izleyen tüketici yarış izledikten sonra direksiyonu başına geçtiği otomobilinden başka bir haz duymaya başlar. Hatta kendi standart otomobilini "yarış otomobiline" daha çok benzetmek için gidip aksesuarlar, spor donanım paketleri satın alıyor.
Bu sebeple performans odaklı otomobillerin üretilip geliştirilmesi, Türkiye'ye bu otomobillerin ithal edilmesini "boş iş" olarak değil, bir prestij olarak düşünmek gerekli.
Bu cesareti gösteren genellikle Audi, BMW ve Mercedes-Benz gibi premium markalar olurken diğer üreticilerin de sportif modellerinin ithalatını arttırması sevindirici.
SON DAKİKA